Russland-etterforskningen

Advokat hevder han står bak Trump-meldingen som forbløffet alle

Advokat hevder han står bak Trumps Twitter-melding om at Michael Flynn løy til FBI. - Usannsynlig, mener tidligere Obama-rådgiver.

HVA VISSTE HAN: Flere mener Donald Trump i sine Twitter-meldinger antydet at han visste Michael Flynn hadde løyet til FBI og at han deretter ba FBI-sjefen om å spare ham. Nå hevder advokaten til Trump at han skrev den oppsiktsvekkende meldingen. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN / NTB Scanpix
HVA VISSTE HAN: Flere mener Donald Trump i sine Twitter-meldinger antydet at han visste Michael Flynn hadde løyet til FBI og at han deretter ba FBI-sjefen om å spare ham. Nå hevder advokaten til Trump at han skrev den oppsiktsvekkende meldingen. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det har stormet rundt Donald Trumps presidentskap hele helga. På fredag ble det kjent at hans tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn var siktet for å ha løyet til FBI om møter med Russlands ambassadør Sergej Kisljak .

Flynn innrømmet at han hadde løyet om møtet til visepresident Mike Pence og FBI like etter siktelsen ble kjent.

Melding forbløffet alle

Men i flommen av spekulasjoner om at Trumps svigersønn Jared Kushner kan ha styrt Flynns kontakt med Russland, og evig tilbakevendende spørsmål om hva Flynn hadde fortalt og kom til å fortelle FBI i avhør, skjedde det som har tatt oppmerksomheten bort fra det meste annet så mange ganger før:

Donald Trump sendte ut en Twitter-melding.

- Jeg måtte sparke general Flynn fordi han løy for visepresidenten og FBI. Han har kjent seg skyldig i de løgnene, fordi hans handlinger i overgangsperioden var lovlige. Det var ingenting å skjule, skrev president Trump på Twitter lørdag.

I februar gikk Flynn av etter bare 24 dager i jobben som rådgiver, etter at han innrømmet å ha gitt mangelfull informasjon til visepresident Mike Pence om samtalen med ambassadøren.

Advokat sier han står bak

Allerede dagen etter hadde Trump et møte med FBI-direktør James Comey. Ifølge Comeys vitnemål ba Trump FBI-sjefen personlig om å avslutte etterforskningen av Flynns kontakt med russerne.

KASTET UT: I begynnelsen av november ble president Donald Trump kastet ut av Twitter - i 11 minutter. Nå står gjerningspersonen fram. Video: CNN Vis mer

Problemet med Twitter-meldingen er at den antyder at Trump allerede da visste at hans trofaste rådgiver hadde løyet, mens presidenten forsøkte å få ham av kroken selv om han visste han hadde gjort noe ulovlig. Flere politiske motstandere mener Trump i så fall kan ha forhindret rettergang og antyder korrupsjon fra presidenten.

Den potensielt skadelige Twitter-meldingen sendte sjokkbølger gjennom hele det politiske landskapet i går kveld, men i løpet av i dag har flere medier vist til anonyme kilder om at det var Trump personlige advokat, John Dowd, som hadde skrevet meldingen.

ADVOKAT: Trumps personlige advokat John Dowd. Foto: REUTERS/Brendan McDermid/NTB Scanpix
ADVOKAT: Trumps personlige advokat John Dowd. Foto: REUTERS/Brendan McDermid/NTB Scanpix Vis mer

Nå hevder Dowd selv at det var han som forfattet meldingen publisert på presidentens konto.

- Ikke i Twitter-bransjen

Han sier til NBC news at han lagde meldingen og overleverte den til sosiale medier-sjef i Det hvite hus, Dan Scavino, slik at han skulle publisere den. På spørsmål om den originale e-posten finnes, sier Dowd at han dikterte meldingen muntlig.

- Jeg er ikke i Twitter-bransjen. Jeg mente ikke å komme med nyheter her, sier han til kanalen.

Videre sier han meldingen var en referanse til en uttalelse tidligere assisterende justisminister Sally Yates ga til Det hvite hus i slutten av januar. Hun varslet Det hvite hus om at hun trodde Flynn var kompromittert og ble presset av russerne. Ifølge Dowd sa hun også at Flynn hadde gitt FBI samme versjon av historien som han ga visepresident Mike Pence.

- Av en eller annen grunn, ville ikke Justisdepartementet komme med en anklage om løgn. De trodde Flynn var forvirret. Alt presidenten visste, var at Justisdepartementet ikke anklagde ham for løgn, sier Dowd.

- Det virker like usannsynlig som det er beleilig for president Trump. Tanken på at en advokat vil forfatte det der, uten noe innspill eller klarering fra Trump, tror jeg ikke på, sier tidligere Obama-rådgiver Ned Price til Voice of America.

Hevder FBI-sjef ljuger

I en Twitter-melding sendt ut i dag, hevder også Trump at han ikke ba FBI-sjef James Comey om å droppe etterforskningen av Flynn.

- Det er helt riktig. Det er bare trist. Jeg vet ikke hvorfor fyren ljuger. Han trengte ikke det, sier Dowd om Comeys vitnemål.

Siden spesialanklager Robert Mueller i mai åpnet etterforskningen om Russlands innblanding i fjorårets presidentvalg, er Flynn den første høytstående personen fra Det hvite hus som er blitt siktet, og som har sagt seg enig i å samarbeide helt og fullt med etterforskningen.

- Kunne alene ha vært slutten

En av dem som er sterkt kritisk, er tidligere etikksjef for Barack Obama, Walter Shaub.

- Innrømmer du at du visste at Flynn hadde løyet da du ba Comey holde seg unna ham?

- Før vi havnet i en alternativt univers med ubegrenset korrupsjon, kunne denne Twitter-meldingen alene ha vært slutten på en president, skriver Shaub.

David Axelrod reagerer på Trumps tidspunkt for sparkingen. Assisterende justisminister Sally Yates hadde varslet Det hvite hus om at hun trodde Flynn var kompromittert og ble presset av russerne. Hun varslet også om at Flynn trolig hadde løyet for visepresident Pence. Yates fikk selv sparken av Trump etter hendelsen.

- Har du sjekket med advokatene dine om det er smart å tvitre om dette? skriver Axelrod.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer