Advokat-kamp om Svalbard-erstatning

TROMSØ (Dagbladet): Mens familiene til ofrene etter flyulykken på Svalbard lider nød, slåss norske advokater om hvordan familiene kan sikres en erstatning som kan gi dem et verdig liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Før saken for norsk rett, anbefaler advokat Gunnar Nerdrum, som allerede har tatt ut søksmål for mange av de etterlatte.

- Et blindspor, svarer advokat Jon Lyng, som representerer Vnukovo Airlines, selskapet som eide ulykkesflyet.

Tre russiske familier fortalte nylig om sin fortvilte situasjon til Dagbladet. Deres eneste håp for framtida er at norske domstoler skal gi dem penger.

141 mennesker omkom da Tupolev-maskinen ble knust mot Opera-fjellet høsten 1996.

- Alle må ha medfølelse med de stakkars menneskene som gjør sitt beste for å leve videre. Men det er meningsløst å reise erstatningssak for norsk domstol, sier Jon Lyng til Dagbladet.
Opprinnelig var det ca. 270 personer som via advokat Gunnar Nerdrum reiste søksmål mot flyselskapet for norske domstoler. Mange har trukket seg, noen få gjenstår i dag.

Rettsoppgjøret er allerede i gang ved at norske domstoler i en rekke kjennelser har begrenset hvem som kan saksøke, og hvem som kan saksøkes.

- Hvorfor opplyser ikke advokat Nerdrum at han har tapt samtlige sju tvistespørsmål i herredsrett, lagmannsrett og Høyesterett? Jeg er ute av stand til å forstå hvilken strategi han har valgt, mener Jon Lyng.

- Vel, motparten har vunnet noen forberedende fektninger, men det viktigste står igjen, framholder advokat Nerdrum.

Norsk rett

Advokat Gunnar Nerdrum har i Dagbladet også hevdet at motparten trenerer rettsoppgjøret. Advokat Lyng mener det er Nerdrum som roter det hele til ved feil rettsanvendelse, stadige kjæremål og endringer i søksmålene.

De etterlatte har en formell rett til å reise erstatningssak i Norge. Advokat Jon Lyng vil kreve at Nord-Troms herredsrett må anvende russisk lov under rettssaken.

- Sakens eneste tilknytning til Norge er at flyet falt ned på norsk jord. Flyselskapet er russisk, passasjerene russere og ukrainere, forsikringsselskapene russiske. Da må russisk lov anvendes.

- En slik rettssak vil bli et mareritt, jeg misunner ikke den dommer som skal administrere retten. Russisk lov og lærebok i erstatningsrett må oversettes, vitner skal hentes fra Russland og Ukraina. Det vil ta utrolig lang tid og være et enormt ressurssløseri. Dette er meningsløst, tordner Lyng.
Advokat Lyng mener ressursene heller bør settes inn på å sikre de etterlatte erstatning etter russisk rett og ut fra russisk levestandard.

- Utgiftene til en rettssak i Norge vil bli formidable. Flyselskapet har tilbudt et raskt oppgjør, mange har akseptert det. Advokat Nerdrum ønsker å omskape norsk lov, både lagmannsrett og Høyesterett har påpekt at det ikke lar seg gjøre, sier Jon Lyng.