Ulikhet for loven

Advokat: Kvinnelige tiltalte er ofte bedre til å snakke for seg

Erfarne advokater opplever at straffen kan svinge mye, selv i saker som likner på hverandre.

ERFAREN ADVOKAT: Ketil Magnus Berg tror Dagbladets funn også kan gjelde andre rettsområder enn promille. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ERFAREN ADVOKAT: Ketil Magnus Berg tror Dagbladets funn også kan gjelde andre rettsområder enn promille. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror mange aktører i strafferettspleien har en oppfatning av at menn i en del tilfeller straffes noe strengere enn kvinner, uavhengig av type lovbrudd. Derfor er funnene til Magasinet interessante, Ketil Magnus Berg, advokat i Advokatene Berg Ditlev-Simonsen.

Magasinet i Dagbladet har undersøkt 1118 promilledommer. Hovedkonklusjonen i analysen av dem er at menn får noe strengere straff enn kvinner. Flere eksperter, blant annet professor Morten Holmboe, tror som Berg at forskjellene også gjelder for andre rettsområder.

- Oftere verbalt sterke

Advokaten har lang erfaring fra domstolene, og tror en av forklaringene kan være at det tradisjonelt er menn som har stått for mesteparten av kriminaliteten.

- Dermed kan være lettere å se lovbruddet begått av en kvinne som en enkeltstående hendelse. Dessuten er min erfaring at en del kvinnelige tiltalte er noe mer verbalt sterke enn mannlige. De får på en bedre måte formidlet viktig informasjon som har betydning for straffen, noe som kan bidra til en mildere dom, sier Berg.

Han mener domstolene må sette seg mål om å behandle menn på samme måte som de behandler kvinner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer