Ulikhet for loven

Advokat: Kvinnelige tiltalte er ofte bedre til å snakke for seg

Erfarne advokater opplever at straffen kan svinge mye, selv i saker som likner på hverandre.

ERFAREN ADVOKAT: Ketil Magnus Berg tror Dagbladets funn også kan gjelde andre rettsområder enn promille. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ERFAREN ADVOKAT: Ketil Magnus Berg tror Dagbladets funn også kan gjelde andre rettsområder enn promille. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror mange aktører i strafferettspleien har en oppfatning av at menn i en del tilfeller straffes noe strengere enn kvinner, uavhengig av type lovbrudd. Derfor er funnene til Magasinet interessante, Ketil Magnus Berg, advokat i Advokatene Berg Ditlev-Simonsen.

Magasinet i Dagbladet har undersøkt 1118 promilledommer. Hovedkonklusjonen i analysen av dem er at menn får noe strengere straff enn kvinner. Flere eksperter, blant annet professor Morten Holmboe, tror som Berg at forskjellene også gjelder for andre rettsområder.

- Oftere verbalt sterke

Advokaten har lang erfaring fra domstolene, og tror en av forklaringene kan være at det tradisjonelt er menn som har stått for mesteparten av kriminaliteten.

- Dermed kan være lettere å se lovbruddet begått av en kvinne som en enkeltstående hendelse. Dessuten er min erfaring at en del kvinnelige tiltalte er noe mer verbalt sterke enn mannlige. De får på en bedre måte formidlet viktig informasjon som har betydning for straffen, noe som kan bidra til en mildere dom, sier Berg.

Han mener domstolene må sette seg mål om å behandle menn på samme måte som de behandler kvinner.

- Likebehandling er en av kjerneverdiene i rettsapparatet, sier Berg.

- Svinger fra sak til sak

Advokat Mette Yvonne Larsen har i likhet med Berg ført en rekke saker for retten, med både mannlige og kvinnelige tiltalte. Hun har selv ikke observert nevneverdig forskjellsbehandling.

ERFAREN ADVOKAT: Advokat Mette Yvonne Larsen i Lime saken der 13 personer står tiltalt. Saken startet i Oslo Tinghus, onsdag. Saken er beregnet til å ta rundt et halvt år.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ERFAREN ADVOKAT: Advokat Mette Yvonne Larsen i Lime saken der 13 personer står tiltalt. Saken startet i Oslo Tinghus, onsdag. Saken er beregnet til å ta rundt et halvt år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Det jeg har hatt, er saker med kvinnelige tiltalte som har hatt flere reelle argumenter for en redusert utmåling, som tyngende omsorgsoppgaver eller alvorlige psykiske problemer, sier Larsen.

Dagbladet har registrert både tyngende omsorgsoppgaver og andre forhold som kan ha betydning for straffutmålingen i de ulike dommene i undersøkelsen. Disse er så regnet inn og tatt hensyn til i en regresjonsanalyse, utført av stiendiat Talieh Sadehi ved Oslomet. Forskjellene blir noe mindre når disse forholdene regnes inn, men hovedkonklusjonen er at de ikke forsvinner. Det forskerne kaller en uforklart forskjell gjenstår.

- Det kan være at dommerne har mindre tro på at en mannlig tiltalt kan endre seg. Det vi må huske, er at dommere også er mennesker. Men min erfaring er at straffutmålingen kan svinge en del fra sak til sak, uavhengig av om det er mannlig eller kvinnelig tiltalt, sier Larsen.

Ulike erfaringer

Waqar Malik, advokat i Advokatfirmaet Malik, sier han har opplevd at vitnemål og forklaringer menn og kvinner har blitt behandlet noe ulikt i straffesaker.

ADVOKAT: Waqar Malik. Foto: Jacques Hvistendahl
ADVOKAT: Waqar Malik. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Årsakene til denne forskjellsbehandlingen kan være flere, og de kan ikke forankres i det juridiske, slik at man må se nærmere på andre forhold. Kvinner er for eksempel bedre enn menn til å vise følelser og sårbarhet, sier Malik, som tror det handler om ubevisste forhold basert på erfaringene til aktørene i retten.

- For å understreke at kvinners forklaringer ofte blir lagt til grunn, kan man for eksempel se på familievolds- og overgrepssaker. Selv om dyktige dommere, påtalejurister og forsvarere gjør en glimrende jobb, har man vært vitne til flere uriktige domfellelser fordi kvinnen ble trodd på, men så har det i ettertid vist seg å være løgn.

Faktaboks

Magasinet har sett på 1118 promillesakene fra norske tingretter i 2017. I utvalget er det 907 menn og 211 kvinner. Vi har sett på promillesaker fordi det er en type lovbrudd der det finnes et stort antall sammenliknbare dommer, og straffeutmålingen i sakene skal følge et relativt fast skjema.

Promillenivået i hver sak er registrert, samt alle formildende og straffskjerpende forhold, som farefull kjøring eller tidligere domfellelser. Disse forholdene er så tatt høyde for i en regresjonsanalyse, utført av Talieh Sadeghi, stipendiat ved Oslomet og ekspert på kvantitativ dataanalyse.

Hovedkonklusjonene når alle forholdene er regnet inn er:

  • Kvinner som kjørte med rus har nesten dobbelt så stor sjanse (1,7 ganger) for å bli dømt til betinget fengsel, og dermed slippe å sone.
  • Kvinner får oftere redusert straff i retten, og de får større straffereduksjoner enn menn.
  • Menn risikerer å få økt straff i retten. Det gjør ikke kvinner.

De største forskjellene skjer i saker med det som heter «lang liggetid», hvor det har gått uforholdsmessig lang tid fra lovbruddet skjedde, til saken kommer opp for retten. I disse sakene kan domfelte få krav på strafferabatt. Det kan gis som reduksjon i antall soningsdager eller ved å gjøre om en ubetinget straff til betinget, slik at vedkommende slipper å sone. Analysen viser at kvinner har fem ganger større sjanse til å slippe å sone enn menn i disse sakene.

Les mer om undersøkelsen og metoden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer