Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advokat mener den nye Nav-direktøren har en stor jobb å gjøre: - Når ledelsen viser null interesse for åpenbar svikt, må det gå galt

Trygdeadvokat Anders Andersen tar et nytt og kraftig oppgjør med Nav.

NY I JOBBEN: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson  presenterte nylig  Sigrun Vågeng  som ny  Nav-direktør.  Trygdeadvokat Anders Andersen mener hun har en stor jobb å gjøre. Foto: Lars E. Bones
NY I JOBBEN: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson presenterte nylig Sigrun Vågeng som ny Nav-direktør. Trygdeadvokat Anders Andersen mener hun har en stor jobb å gjøre. Foto: Lars E. Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag denne uka skrev Dagbladet om Marianne Nøttum (39) som opplevde at sykepengene uteble da kreften rammet henne.

Dette er en av tre saker advokat Anders Andersen har kontaktet Nav-direktøren om - saker hvor advokaten mener det meste har båret galt av sted - i et forsøk på å få til en dialog med Navs toppledelse om hvor skoen ofte trykker i sykepengesaker, uføresaker og saker som omhandler arbeidsavklaringspenger (AAP).

Andersen har ikke klart å oppnå kontakt med Nav-ledelsen.

Få kjenner Nav bedre enn trygdeadvokaten. Da Andersen begynte som advokat i 1995, hadde han jobbet åtte-ni år i trygdesystemet som i dag heter Nav. Fram til i dag har han bistått mer enn 1000 nordmenn med deres saker i trygdesystemet.

- Nav har ikke lært Etter at han selv ble alvorlig kreftsyk (krever abonnement), tok han i mai i fjor et kraftig oppgjør med et system han mener møter brukerne med arroganse og inkompetanse (krever abonnement).

- Nav opprører meg, som mangeårig fagperson innenfor trygdesystemet og som trygdeadvokat i snart 20 år. Men nå også som bruker innenfor systemet, uttalte Anders Andersen til Dagbladet.

Etter utprøvende kreftbehandling, har advokaten kommet seg på beina og er tilbake i jobb igjen. Nå tar han et nytt oppgjør med Nav.

Siden sist har Nav fått en ny direktør i Sigrun Vågeng, og Andersen mener hun har en jobb å gjøre. Han kan ikke se at Nav har evnet å forbedre seg på de problemområdene han påpekte i fjor.

- Jeg mener at Nav ikke har lært noe av alle de kritikkverdige forholdene som har vært tatt opp de senere åra. Det kan heller ikke forventes når de som har det overordnede ansvaret, både organisatorisk og faglig, ikke synes å være i stand til å lede en organisasjon som har helt sentrale oppgaver i vår velferdsstat, sier Andersen.

- Fullstendig mangel på styring Han er sterkt kritisk til at Nav-ledelsen ikke viser noen vilje til å ta tak i problemsaker som han har kontaktet dem direkte om.

- Etter min oppfatning, avdekker Nøttum-saken, sammen med andre saker jeg har oversendt direkte til Arbeids- og velferdsdirektoratet, en fullstendig mangel på styring av Nav. Når det høyeste organ i systemet viser null interesse for åpenbar svikt, må det nødvendigvis bære galt av sted. Nav framstår som ei skute uten skipper, sier han.

- Hele min sykemeldingsperiode har gått med til bekymringer. Jeg kjenner stor skuffelse over et system som sviktet meg i en periode med dødsangst og fortvilelse etter at jeg fikk kreftdiagnosen i mars 2014, sa Marianne Nøttum i Dagbladet tirsdag.

Nøttum bodde i Sverige, men jobbet i Norge da sykdommen rammet.

- Saksbehandleren i Nav anbefalte meg å flytte til Norge, for da skulle «ting gå lettere», forteller Nøttum.

Nav: - Ulogisk - Jeg mener dette er et eksempel på manglende kompetanse i ytre etat i Nav. Dette rådet førte til at Nøttum mistet sine rettigheter i Sverige som hun hadde opparbeidet gjennom fire år. Deretter fikk hun avslag på AAP, og måtte ha advokathjelp for å få det omgjort, sier Andersen.

- Det er ingen logg på at noen av våre saksbehandlere har gitt bruker denne informasjonen. Vi behandler saker hvor bruker nettopp oppholder seg i utlandet, derfor ville det være ulogisk at vi skulle ha sagt til henne at det ville vært bedre for henne å flytte til Norge, sier direktør Thore Hansen i Nav Internasjonalt.

I fjor gjorde advokat Andersen et poeng ut av at daværende Nav-direktør Joachim Lystad ved flere anledninger hadde gitt uttrykk for at det alltid vil være et forbedringspotensial i Nav, men at det er få klager sammenholdt med antall vedtak som fattes.

Andersen mente da og mener fremdeles at kurante «massevedtak» som sykepenger, dagpenger, barnetrygd og alderspensjon påvirker og preger statistikken.

- Når det gjelder uføresaker og AAP er saken en helt annen. Jeg vil hevde at det er feil og problemer i de fleste av disse sakene, sier Andersen.

Angriper klageordning Advokaten viser til at Marianne Nøttum sendte en lang rekke klager til serviceklagekontoret, og at brevet han sendte Nav-ledelsen om saken hennes også ble oversendt klageorganet.

- Det sentrale i svaret fra serviceklagekontoret er at det er beklagelig hvordan Nøttum beskriver sitt møte med Nav. Ikke et eneste konkret moment som Nøttum har tatt opp er nevnt. At saksbehandlingstiden i Nav Internationalt er lang og alltid har vært det, er ikke noe nytt for noen. Slik har det vært i årevis og intet er blitt gjort og det er intet som tyder på at noe vil bli gjort, sier Andersen og fortsetter:

- Nøttum-saken illustrerer også hvordan Navs håndtering av serviceklager ikke fungerer. Serviceklagekontoret framstår som et skuebrød, hvor Nav kan skilte med at de har en reell klageordning. Slik er det ikke i virkeligheten. Jeg har ennå til gode å se at noe konkret er gjort etter at det er sendt inn serviceklage. Ordningen med serviceklager kunne ha vært et glimrende verktøy for direktoratet for å finne ut hva og hvorfor mye går galt i etaten og iverksette konkrete tiltak for å bøte på det, sier Andersen.

- I en serviceklage skal vi vurdere servicen det klages på, ikke vedtaket. Nav Internasjonalt beklager at det tidvis er lang saksbehandlingstid. Det er et komplekst område i sterk vekst, der det ofte er utfordringer med å få dokumentasjon og med postgang. NAV Internasjonalt vil opphøre som eget resultatområde innen 31. desember 2016, og alle ytelser vil da være overført til fagenheter med større ressurser, som et ledd i å styrke arbeidet med utlandssaker, svarer Thore Hansen.

Krever endringer For at Nav skal kunne foreta en forsvarlig saksbehandling, må det komme en total endring av organisasjonen, hevder advokat Andersen. Han viser til at AAP og uføresaker som gjelder samme person blir splittet opp og behandlet uten fullstendig dokumentasjon tilgjengelig og på forskjellige steder rundt om i landet.

Videre påpeker Andersen at opprettelsen av forvaltningsenheter og ordningen med regionale klageinstanser, slik det fungerer nå, har gjort det tilnærmet umulig for publikum å komme i kontakt med sin saksbehandler.

- Regelverket ved AAP er blitt så komplisert og forvirrende at det knapt er noen som skjønner noe. I tillegg til organisatoriske endringer, må det tas grep som innebærer at de mange ansatte som mangler nødvendig kompetanse for å utøve sine oppgaver får opplæring og at det ikke minst gis opplæring i hvordan de skal forholde seg til publikum, sier Andersen.

Nav-direktøren: - Vi har lyttet til kritikken fra Andersen - Anders Andersen har også tidligere stått fram i Dagbladet med kritikk av NAV, og den kritikken har vi lyttet til, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Som sin forgjenger i direktørstolen, påpeker Vågeng at «flertallet av brukerne er fornøyd med oss» - noe som ifølge advokat Andersen skyldes at brorparten av Nav-sakene er kurante masseutsendelser som dagpenger, barnetrygd og pensjon.

- Men vi har mer å gjøre før vi kan si at vi leverer godt nok. Derfor har jeg sagt at mine hovedprioriteringer framover er å styrke vår innsats for å få flere i arbeid, bedre brukeropplevelsene og øke vår kompetanse, sier Vågeng.
 
At Nav må bli bedre, betyr ikke at alt de gjør er dårlig, framholder Vågeng.

- Som leder av statsråd Robert Erikssons ekspertgruppe som så på Nav, leverte jeg rapporten «Et Nav med muligheter». Den viser at det gjøres mye godt arbeid i Nav, og det har jeg også fått bekreftet etter at jeg startet i jobben som Nav-direktør for to uker siden, sier Vågeng.

Nav-direktøren er ikke enig med Andersen i at serviceklageordningen ikke fungerer.

- Vi saksbehandler vedtak raskere og riktigere i dag enn før, takket være spesialisering og digitalisering. Vi lærer av feil blant annet gjennom en serviceklageordning som gir oss klar beskjed når vi ikke leverer godt nok.  Ressurser vi sparer inn på å jobbe mer effektivt, flytter vi over til oppfølgingsarbeid, slik at vi kan være tettere på de brukerne som trenger tid med en Nav-veileder. Framover håper vi at politikerne vil gi NAV-kontorene mer frihet til å finne gode løsninger lokalt i måten vi møter brukerne og i samarbeid med det lokale næringslivet.

KJEMPER MOT NAV: Nav var ikke mye til hjelp da Marianne Nøttum fikk påvist brystkreft i mars 2014. Foto: Nina Hansen
KJEMPER MOT NAV: Nav var ikke mye til hjelp da Marianne Nøttum fikk påvist brystkreft i mars 2014. Foto: Nina Hansen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!