«Ingen elsker Bamsegutt»

Advokat: Ønsker å møte ofrene

Jan-Egil «Bamsegutt» Granfoss vil hjem til Sandnes, men erkjenner at det kan bli vanskelig. Nå håper advokaten hans å få i stand et møte i Konfliktrådet med ofrene fra overgrepsdommen.

«BAMSEGUTT»: Dokumentarskaper Tore Strømøy (til høyre) møtte Jan-Egil «Bamsegutt» Granfoss på Filippinene. NRK besluttet i helga å midlertidig trekke tilbake dokumentaren, etter at det ble offentlig kjent at Granfoss er sedelighetsdømt. Foto: Kjetil Nesgård / NRK
«BAMSEGUTT»: Dokumentarskaper Tore Strømøy (til høyre) møtte Jan-Egil «Bamsegutt» Granfoss på Filippinene. NRK besluttet i helga å midlertidig trekke tilbake dokumentaren, etter at det ble offentlig kjent at Granfoss er sedelighetsdømt. Foto: Kjetil Nesgård / NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag besluttet NRK å midlertidig trekke Tore Strømøys dokumentar «Ingen elsker Bamsegutt», etter at det ble kjent at hovedpersonen Jan-Egil Granfoss (61) ble dømt for sedelighetsforbrytelser mot seks barn i 1991.

NRK visste om dommen i en måned før de publiserte dokumentaren onsdag i forrige uke, men unnlot å omtale den. I ettertid har de kalt det en feilvurdering og beklaget.

- Vi beklager overfor publikum og alle involverte. Både overfor det store publikum, og for de berørte av serien, ser vi at det hadde vært riktig å ha med denne informasjonen, sa Marius Lillelien, distriktsdirektør i NRK, til Dagbladet søndag.

Granfoss selv ønsket at dommen mot ham skulle komme fram, har hans advokat Leif Strøm uttalt. Likevel valgte altså NRK annerledes, og dommen ble først offentlig kjent da det ble spredt på sosiale medier.

- Han har reagert veldig sterkt på dette. Han er preget og overveldet i negativ forstand, sier Strøm til Dagbladet mandag.

- Snakket om hvor han kan bo

Som følge av dokumentaren ble det samlet inn 3,8 millioner kroner på Spleis for å hjelpe Granfoss og familien tilbake til Norge - før Spleis satte innsamlingen på pause lørdag.

Mandag ettermiddag ble det klart at Spleis åpner innsamlingen igjen, men at givere som ønsker å få pengene sine tilbake, skal få det. Pengene som blir samlet inn, går til advokatkontoret som bistår Granfoss.

NRK trekker tilbake dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt» inntil videre. Video: NRK Vis mer

Ifølge Strøm er Granfoss fremdeles innstilt på å reise hjem.

- Vi har allerede snakket om hvor han kan bo. Sandnes har vært nevnt, men det spørs hvordan vi får løst det, sier advokaten.

Overgrepene som Granfoss er dømt for, skjedde i Sandnes i 1990. Flere av de fornærmede bor fremdeles i området.

- Jeg vil snakke med ham om vi kan få til et møte i Konfliktrådet sammen med de fornærmede. For å starte en form for dialog og prosess, sier Strøm.

Granfoss mener selv at han ble uriktig dømt i 1991.

Fornærmet: - Provoserende

Dagbladet har lest dommen som ble avsagt i Gulating lagmannsrett i 1991, som endte med at Granfoss ble dømt til åtte måneders betinget fengsel.

«Tiltalte har et infantil reaksjonsmønster, og handlingene han dømmes for, synes i det vesentlig å skyldes manglende forståelse for hvor grensene går», heter det i dommen.

Videre framkommer det at overgrepene skal ha skjedd i tilknytning besøk i Granfoss' garasje, der han pusset opp gamle biler, sykler og liknende - noe barna syntes var spennende.

PÅ FILIPPINENE: Den kjente NRK-profilen Tore Strømøy står bak «Ingen elsker Bamsegutt». Foto: Kjetil Nesgård / NRK
PÅ FILIPPINENE: Den kjente NRK-profilen Tore Strømøy står bak «Ingen elsker Bamsegutt». Foto: Kjetil Nesgård / NRK Vis mer

Dagbladet har snakket med en av de fornærmede, som reagerer på at dommen ikke ble omtalt i NRK-dokumentaren.

- Når jeg ser dokumentaren, tenker jeg at den absolutt burde ha vært med. Da NRK ringte meg i forkant og slik de la det fram for meg, tenkte jeg ikke så mye over det. Jeg fikk inntrykk av det skulle handle om problemene han har hatt med Nav, sier mannen, som i dag er voksen.

- Da er det provoserende å se at han blir framstilt på den måten, fortsetter han.

- Kom litt brått på

Den fornærmede mannen forteller at han ikke har tenkt så mye på saken de siste åra, før det har dukket opp igjen nå.

- Dette er ting som skjedde for lenge siden, men når alt dette kommer opp igjen, gjør det noe jo med meg. Jeg går på skole, men det er vanskelig å konsentrere seg, sier han.

Han mener at det er uheldig at dommen mot Granfoss ble kjent via sosiale medier - og ikke i NRKs dokumentar.

- Det er dumt. Jeg føler veldig for sønnen og kona hans. Om dette hadde kommet fram i dokumentaren, hadde vi sluppet mye av dette styret i etterkant.

På spørsmål om hva han tenker om et eventuelt møte med Granfoss i Konfliktrådet, svarer mannen at det er vanskelig å gi noe svar på:

- Det kom litt brått på.

Føler seg urettferdig behandlet

Advokat Leif Strøm forteller at Granfoss har fått med seg at flere av de fornærmede fra 1990 har stått fram og hvordan saken - og NRKs håndtering - har påvirket dem.

- Det gjør også inntrykk, sier han.

Strøm forteller videre at «Bamsegutt» føler seg urettferdig behandlet, i den forstand at han mistenkes for å ha holdt tilbake opplysninger han egentlig ønsket at skulle komme fram.

- Det er lett for folk å tenke at han ikke hadde informert NRK, men fakta er at han ønsket at det skulle være med, og det ville jeg også ha rådet ham til, sier advokaten.

NRK: - Hadde vært relevant

Dagbladet har vært i kontakt med Tore Strømøy, som viser til NRKs pressevakt for spørsmål om saken. De viser igjen til distriktsdirektør Marius Lillelien.

Dagbladet har spurt Lillelien om hva han tenker om at Granfoss føler seg urettferdig behandlet. Han svarer at NRK gjorde en selvstendig vurdering av at dommen ikke var relevant for å fortelle historien om Granfoss og familiens situasjon i dag.

SVARER: Marius Lillelien, distriktsdirektør i NRK, gjentar at de gjorde en feilvurdering ved å utelate dommen mot «Bamsegutt». Foto: Heiko Junge / NTB
SVARER: Marius Lillelien, distriktsdirektør i NRK, gjentar at de gjorde en feilvurdering ved å utelate dommen mot «Bamsegutt». Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Det var en feilvurdering. Vi har vært helt tydelige på at det var vår vurdering, og i alle medier det siste døgnet har det vært klart at det var NRK som gjorde en feil. Det bidrar forhåpentligvis til at Granfoss ikke mistenkes for å ha holdt tilbake, sier Lillelien.

- Fornærmede reagerer på at NRK ikke omtalte dommen i dokumentaren. Hva er deres kommentar til det?

- Kjernen i serien er Granfoss' kamp i dag for å få hjelp fra det offentlige. Vi har fortalt deler av hans livhistorie for å vise at dette er et menneske som har fått mangelfull oppfølging i flere faser av livet. Selv om vi ikke har fortalt hele hans livshistorie, burde vi hatt med dommen. Det hadde vært relevant, og vi gjorde en feilvurdering, svarer Lillelien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer