Advokat ønsker å saksøke bankene

- Finansspekulasjoner skal ikke gå ut over folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): - Hvis bankene lånte inn og tømte pengene over kaikanten eller laget et gedigent St. Hans bål av pengene, som igjen førte til økninger i pengemarkedsrenten, ville det være saklig å velte regningen over på boliglånskundene?

Spørsmålet kommer fra advokat Bjørn Kvernberg, som har fått nok av at bankene lar vanlige kunder svi for tapte inntekter på finansspekulasjoner. Nå vurderer han å gå rettens vei for å teste om bankene har lov til å sette opp boligrenten.

- Ikke sammenheng

- Bankene har brukt penger på prosjekter innenfor næringslivet, som har gått helt av støvleskaftet. Disse utgiftene tar de så innover seg, og presenterer for boliglånstakerne ved å sette opp renten. Men renteøkninger skal etter loven ha saklig grunn, sier Kvernberg.

- Det er ikke saklig sammenheng mellom boliglånsavtalene og finanskrisa, sier han.

I går lanserte han foreningen Rettferdig Rente og nettstedet www.rettferdigrente.no.

Vil saksøke

Advokaten viser til den nye tvisteloven som trådte i kraft fra årsskiftet 2007/08.

VIL SAKSØKE: Advokat Bjørn Lvermberg vil ha slutt på bingoen i norsk boligrentepolitikk. Foto: ERLING HÆGELAND
VIL SAKSØKE: Advokat Bjørn Lvermberg vil ha slutt på bingoen i norsk boligrentepolitikk. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

Der ble det innført regler om at det kan innledes gruppesøksmål mot eksempelvis banker som setter opp renta uten saklig grunn.

- Jeg inviterer herved boliglånskundene til å delta i en innledende vurdering av en slik prosess, og deltar også gjerne selv som part, sier han. Aller helst ser Kvernberg for seg at bankene danner atskilte selskaper som skal ta seg av boliglånskunder og annen, mer risikopreget virksomhet.

- Slik var det jo tidligere, man hadde sparebankene på den ene siden, og forretningsbankene på den andre siden. At de nå er slått sammen, skaper den situasjonen at boliglånskundene må ta del i en risikoeksponering de ikke har vært med på, sier han.

Finansminister Kristin Halvorsen har tidligere denne uka uttalt til Dagsavisen at hun forstår at folk reagerer på at bankene skyver regningen for finanskrisen over på kundene.

- Banker der styret opptrer klokt, og ikke deler ut utbytte, tror jeg vil oppfattes som banker med sosial intelligens. Det er tillitvekkende på sikt, mener hun.

Bjørn Kvernberg,

Advokat ønsker å saksøke bankene