RISIKERER BOT: Advokat Kim Gerdts, som forsvarer Terje Hvidsten i retten.
Foto: AUDUN BRAASTAD / NTB SCANPIX
RISIKERER BOT: Advokat Kim Gerdts, som forsvarer Terje Hvidsten i retten. Foto: AUDUN BRAASTAD / NTB SCANPIXVis mer

Advokat risikerer rettergangsbot etter påstand om Tromsdal-«opptak»

Skal inneholde samtale om å «få sykemeldt» en meddommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forbindelse med bedragerirettssaken mot Christer Tromsdal, Anthony Bratli og Terje Hvidsten konfronterte sistnevntes advokat, Kim Gerdts, Tromsdal i retten med spørsmål om et lydopptak

Tingretten ønsket å få avspilt opptaket. Men det skjer ikke. Torsdag i forrige uke fikk tingrettsdommer Åsne Julsrud beskjed om at et slik opptak ikke kommer til å bli lagt fram. Hun ønsket da å stille Gerdts spørsmål, for å undersøke om han skal ilegges en rettergangsbot.

Gerdts, medforsvarer Marte Svarstad Brodtkorb og medtiltalte Bratlis forsvarer la da inn en inhabilitetsinnsigelse mot dommerne i saken.

I dag konkluderte tingretten med at dommerne er habile, og dermed kan rettssaken fortsette.

Torpedovirksomhet Tromsdal, Bratli og Hvidsten er tiltalt for grovt bedrageri i forbindelse med salg av to hotell i Sverige. Aktoratet mener trioen fikk altfor mye betalt for hotellene, ved bl.a. å legge fram falske regnskap og bud.

Bratli og Hvidsten nekter straffskyld, men Tromsdal sa seg før jul skyldig på samtlige tiltalepunkter.

Dette er andre gang bedragerisaken er oppe for retten. Første gang ble dommen opphevet av Høyesterett, som kom til at en av meddommerne i saken var inhabil.

Det er inhabilitetssaken som er bakgrunn for det omtalte lydopptaket. Opptaket skal ifølge advokat Gerdts inneholde en samtale mellom de tre tiltalte under den forrige saken, der Tromsdal spør om de to andre vil være med på tiltak for «å få sykemeldt meddommeren» mot en betaling på 150 000 kroner.

Seinere tok to torpedoer seg inn til meddommerens nabo med slegge. Meddommeren mener torpedoene egentlig skulle bryte seg inn hos ham, og ble dermed funnet inhabil.

Tromsdal nekter kjennskap til opptaket.

Nekter I utspørringen av Tromsdal sa Gerdts blant annet:

- Hva hvis det finnes lydopptak av samtaler du har hatt, om at du har tatt initativ til å få en meddommer sykemeldt?

- Jeg forholder meg til det som måtte komme, sa Tromsdal.

- Benekter du at du har sagt noe om dette?

- Ja.

- Ikke hørt opptaket Advokat Kim Gerdts sier han ikke frykter noen rettergangsbot for ikke å legge fram opptaket.

- Det gjør jeg ikke. Jeg er egentlig forbauset over at det skal være aktuelt i det hele tatt. Jeg eksaminerte ut fra opplysninger som hadde kommet til meg, og sa aldri at jeg satt på et opptak. Men jeg har ingen grunn til å tro at det ikke eksisterer.

- Har du selv hørt noe opptak?

- Nei. Jeg har fått gjengitt det som skal være innholdet.

- Ikke taushetsplikt Gerdts sier han ikke har noen problemer med å svare på spørsmålene fra dommeren.

- Det blir som en vanlig vitneforklaring. Jeg er fritatt fra taushetsplikt av min klient når det gjelder disse spørsmålene.

Han sier han ikke er overrasket over at tingretten kom til at dommerene i saken er habile.

- Vi for vår del mente at det var etablert en holdning i retten som skadet klienten vår, men at vi selvfølgelig er klar over at det skal mye skal til for at en dommer eller en samlet rett blir inhabil, sier Gerdts. 

Klienten hans, Terje Hvidsten, har for øvrig vært flere dager i Spania, uten rettens tillatelse. Han fikk anledning til å dra, men kom ikke tilbake innen fristen retten hadde satt.

- Han er utenlands i forbindelse med et jobboppdrag. Han har for så vidt blitt beordret tilbake både av retten og meg. Etter det jeg vet, kommer han tilbake i løpet av onsdagen. All bevisførsel knyttet til hans rolle skulle egentlig vært avsluttet innen utgangen av februar, og han planla turen før det ble klart at det ble forsinkelser og omrokeringer, sier Gerdts.

- Framstår som bløff - Vi har, siden beskyldningene ble framsatt, tatt dette meget alvorlig, fordi beskyldningene er ytterst belastende og krenkende. I den grad det overhodet finnes lydopptak, har vi vært opptatt av å få disse framlagt, sier Christer Tromsdals forsvarer Nicolai V. Skjerdal i advokatfirmatet Hjort, til Dagbladet.

- Når det nå viser seg at advokat Gerdts selv sier at han ikke er i besittelse av noe lydopptak, og at det ikke vil bli framlagt noe, framstår det hele som en gedigen bløff, sier advokaten.

NEKTER KJENNSKAP: Finansmann Christer Tromsdal nekter kjennskap til det angivelige lydopptaket. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
NEKTER KJENNSKAP: Finansmann Christer Tromsdal nekter kjennskap til det angivelige lydopptaket. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer