MELDINGER: Den dobbeldrapsiktede kvinnen i Kristiansand og hennes advokat Ole Andreas Thrana sendte 11 000 meldinger til hverandre i løpet av to år. Flere av dem var intime meldinger. Thrana fratrer som 42-åringens forsvarer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MELDINGER: Den dobbeldrapsiktede kvinnen i Kristiansand og hennes advokat Ole Andreas Thrana sendte 11 000 meldinger til hverandre i løpet av to år. Flere av dem var intime meldinger. Thrana fratrer som 42-åringens forsvarer. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Advokat sendte sexmeldinger til dobbeltdrapssiktet klient

Politiet har gått gjennom meldingene mellom forsvarer og siktede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kristiansand tingrett har i en kjennelse onsdag ettermiddag bestemt at advokat Ole Andreas Thrana ikke lenger får lov til å forsvare den 42 år gamle kvinnen som er siktet for to drap i Kristiansand

Årsaken er at forsvareren har kommunisert intimt med sin klient.

Rettsavgjørelsen kommer etter at Agder politidistrikt ved politiadvokat Ragnhild Helgesen sendte en begjæring til tingretten og ba om å få Thranas habilitet vurdert, skriver VG.

Sendte 11 000 meldinger

Påtalemyndighetens anmodning om vurdering av forsvarets habilitet er basert på en foreløpig gjennomgang av deler av korrespondanse-materialet mellom forsvarer og siktede.

I kjennelsen framkommer det at Thrana og siktede har sendt i overkant av 11 000 meldinger til hverandre over en periode på litt mer enn to år - i perioden 10.2.15 - 19.9.17.

Den siste meldingen ble sendt én uke før 42-åringen ble pågrepet og siktet for å ha drept sin far i 2002 og sin tidligere samboer i 2014.

Mye av kommunikasjonen, også den del som gjelder klientforholdet direkte, bærer preg av en flørtete tone, står det i kjennelsen. Dette er ikke bestridt av forsvarer, men han har anført at dette ikke påvirker hans habilitet.

- Det er oppsiktsvekkende

Lederen av påtaleenheten ved Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar sier at dette er en veldig spesiell sak.

- Det er oppsiktsvekkende at en advokat har et slikt forhold til sin klient og det var også bakgrunnen for at vi mente han måtte fjernes fra drapssaken, sier han til TV 2.

Dagbladet har vært i kontakt med Thrana. Han ønsker ikke å kommentere saken, men viser til kvinnens andre forsvarer, Olav Sylte.

Sylte sier til Dagbladet at han mener tingretten har landet på feil avgjørelse.

- Hvorvidt en forsvarer skal anses som inhabil beror på en skjønnsmessig vurdering. Jeg mener dette ikke er tilstrekkelig for å si at han er inhabil, til Sylte.

Han sier at siktede fortsatt ønsker å beholde Thrana som forsvarer.

Fedrelandsvennen har vært i kontakt med Thrana og spurt om det kan kalles sexmeldinger.

Han svarer følgende:

- Jeg vil ikke si det, en kan ikke dra det så langt. Jeg må også få legge til at det materialet som saken bygger på, ikke er fullstendig. Det er mange meldinger som er blitt stående alene uten noen sammenheng.

I kjennelsen skriver Kristiansand tingrett at de har vurdert kommunikasjonen som en helhet, og bemerker seg at det er tilfeller der advokaten selv har «strammet opp» kommunikasjonsformen, og vist til behov for en viss distanse.

Etter hvert som tiden har gått, har samtalene blitt flere og mer private. Retten har konkludert med at Thrana fratrer som 42-åringens forsvarer siden «samtalene er såpass lite profesjonelle at det samlede bildet er regnet til å svekke tilliten til forsvarerens habilitet og objektivitet»

- Svekke habilitet

Retten skriver videre: «Uavhengig av det reelle underliggende forhold mellom advokat Thrana og siktede, mener retten Messenger-kommunikasjonen gir et så klart inntrykk av manglende distanse mellom advokat og klient at det er egnet til å svekke tilliten til advokatens habilitet».