Voldtekt

Advokat slår alarm før sommeren

Ventetida for å anmelde en voldtekt om sommeren er altfor lang, mener advokat. Politiet avviser kritikken.

LANG VENTETID: Det kan gjøre at færre anmelder voldtekt viktig bevis blir borte, mener advokat. Bildet er et illustrasjonsbilde. Foto: Annika Byrde / NTB
LANG VENTETID: Det kan gjøre at færre anmelder voldtekt viktig bevis blir borte, mener advokat. Bildet er et illustrasjonsbilde. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du blir voldtatt om sommeren, kan du risikere å måtte vente opptil to måneder for å få anmeldt det til politiet, forteller den profilerte advokaten Thomas Benestad som er spesialisert på vold og overgrep.

Det reagerer han sterkt på.

- Gjennom året er ventetida mellom én til to uker. Men om sommeren må du som regel vente tre til åtte uker. Det er for dårlig. Jeg håper rett og slett ingen blir voldtatt om sommeren, sier han. Han understreker at han selvsagt ikke ønsker at noen skal bli voldtatt resten av året, men det er for å sette det på spissen.

- Respekt for fornærmede

Det er flere grunner til at det er et stort problem:

- For det første er det bevishensyn, det er viktig å sikre vitner og spor som kan forsvinne på kort tid. For det andre er det viktig å prate med fornærmede når detaljene er friskt i minne. I tillegg er det viktig å vise overfor dem som utsettes at politiet tar dem på alvor og det behandles raskt. Det handler om respekt for de fornærmede.

REAGERER: Thomas Benestad er bistandsadvokat. Foto: Erlend Aas / NTB
REAGERER: Thomas Benestad er bistandsadvokat. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

De siste somrene har ikke politiet hatt kapasitet til å ta imot voldtektssaker før etter flere uker, ifølge Benestad.

De gjør et unntak hvis du er hos politiet én til tre dager etter voldtekten.

- Men har det gått tre til fire dager etter voldtekten, som det i de fleste saker har, så må man vente, sier Benestad.

Hver sommer de siste åra har han sendt inn klage til Grønland politistasjon i Oslo for klienter om den lange ventetida.

SJOKKERER: Reklamefilmen for en parfyme fra Layer'r Shot har skapt raseri. Nå er reklamen droppet, og selskapet beklager. Foto: Skjermdump Vis mer

- Bekymret

Daglig leder Rannveig K. Andresen ved Dixi, et ressurssenter mot voldtekt, er bekymret for den lange ventetida.

- Det har vært for lang ventetid i flere år. Dessverre er det sånn at folk ikke slutter å voldta selv om det er sommer, sier hun.

Det er få voldtekter som blir anmeldt - og hvis ventetida er så lang kan det bli enda færre som anmelder, mener Andresen.

- Å vente lenge for en voldtekt-utsatt er ytterligere belastende. Det er mange som beskriver prosessen med å anmelde som at livet står på vent. Blant annet fordi man gruer seg til å gjennomføre avhøret - det er en hendelse man ikke vil tenke på og må gå inn i igjen. Og så venter man på at personen man har anmeldt eventuelt blir tatt inn til avhør, så en avgjørelse - blir det reist tiltale eller henlegges saken?

Kjenner seg ikke igjen

Grete Lien Metlid, leder av felles enhet for etterretning og etterforskning (FEE) i politiet sier at de i dag ikke «kjenner seg igjen beskrivelsen av opptil åtte uker ventetid.»

- Det vil naturlig være noe lavere kapasitet ved ferieavvikling, men vi prioriterer akutte saker og saker der det er mulig å sikre spor og bevis. Når det gjelder forhold som ligger lenger tilbake i tid og det ikke lenger er mulig å sikre spor, kan det skje at vi avtaler mottak av anmeldelse på et litt seinere tidspunkt, sier hun og fortsetter:

- Men per nå er det ingenting som tilsier lang ventetid, men det er umulig å forutse dette eksakt.

Lien Metlid forteller at Oslo politidistrikt har iverksatt flere tiltak de siste åra for å unngå ventetid for å anmelde eldre saker, som tidligere har vært en utfordring.

- Voldtekt og andre seksuallovbrudd er svært høyt prioritert. Det har vært en økning av slike saker de seinere åra, særlig innen nettrelaterte saker. Det kan utfordre oss på kapasitet, men det er svært viktig for oss å ivareta disse sakene og de involverte på en god måte.

Politiet oppfordrer alle til å anmelde voldtekt.

- Helst så raskt som mulig for å kunne sikre spor og andre beviser. Vi vet likevel at det kan oppleves vanskelig å melde fra med en gang. Da oppfordrer vi å oppsøke overgrepsmottak eller lege, for å sikre spor og få hjelp. Dette kan være avgjørende for å oppklare saken. Når det er sagt, oppfordrer vi alltid til å anmelde, selv om det har gått noe tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer