Advokat solgte torturhistorier

TV2 har avslørt at en renommert norsk advokat, og tidligere kontorsjef i UDI, har solgt falske torturhistorier til en asylsøker for å sikre ham opphold i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UDI selv er uskyldige i saken i og med at det er en tidligere ansatt som ifølge TV2 skal ha misbrukt sine kunnskaper for - mot betaling - å hjelpe asylsøkere til opphold i Norge med oppdiktede historier.

Advokaten Terje Tune ble filmet med skjult kamera av TV2 da han ble oppsøkt av en russisk asylsøker. Russeren utga seg for å være illegal innvandrer, men med ei historie som ikke var sterk nok for opphold i Norge.

Tune visste råd, og rådet mannen - mot noen tusenlapper - til å dikte opp ei torturhistorie som ville gjøre tilstrekkelig inntrykk til å slippe gjennom det norske oppholds-nåløyet.

Tune nevnte blant annet:

 • Varetektsfengslet uten dom.
 • Gjentatt tortur av russisk politi.
 • Voldtatt av andre menn i arrest.
 • Torturert med strøm mot kjønnsorganer.
 • Flasker og jernstenger tredd opp i anus.

  TV2s avsløring har vakt voldsomme reaksjoner både i det politiske miljøet og blant advokater.

  Tunes arbeidsgiver, advokatfirmaet Furuholmen AS ga Tune sparken på direkten, med forbehold om at påstandene som rettes mot ham er riktige.

  Tunes tidligere arbeidsgiver, UDI, har også reagert.

  - - Jeg reagerer med sjokk. Dette er svært alvorlig. Vi vil gjøre alt vi kan for å stoppe dette umiddelbart. Vi må gå gjennom alle de sakene vedkommende har hatt noe med å gjøre, og rett og slett se på de sakene på nytt, sier UDI-direktør Trygve Nordby til TV 2.

 • Advokat Terje Tune fakturerer staten for asylsakene han behandler, asylsøkerne får fri rettshjelp.

  Ifølge TV2 får han 5-10.000 kroner for saken TV2 filmet med skjult kamera. I tillegg fikk han altså 2000 kroner av den falske asylsøkeren.

  TV2 har kun avdekket dette ene tilfellet. Men det er på det rene at Tune er en svært aktiv asyladvokat og har behandlet en rekke saker.

  Her kan du lese en utskrift av alt Terje Tune sa i TV2s reportasje.

BAKRUS: Her får UDI-sjef Trygve Nordby champagne av statsråd Erna Solberg for imponerende innsats. Han rakk knapt å smake før han fikk en skandale i fanget.