Advokat tiltalt for underslag av 6 millioner

Etterforskerne vet ikke hvor pengene er blitt av. Eller hvem som har tapt.

 - UNDERSLO KLIENTMIDLER:   Statsadvokat Olav Helge Thue har tatt ut tiltale mot Oslo-advokat for underslag av nesten seks millioner kroner av klientenes muidler. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix.
- UNDERSLO KLIENTMIDLER: Statsadvokat Olav Helge Thue har tatt ut tiltale mot Oslo-advokat for underslag av nesten seks millioner kroner av klientenes muidler. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En Oslo-advokat (55) er tiltalt for grovt underslag.

Ifølge tiltalen disponerte advokaten i den aktuelle perioden urettmessig over til sammen 5 869 000 kroner i klientmidler som sto på klientkonto.

— Advokaten brukte pengene til eget formål, skriver statsadvokat Olav Helge Thue i tiltalebeslutningen.

Statsadvokaten mener underslaget er grovt både på grunn av beløpets størrelse og at det er begått brudd på den særlige tillit som fulgte med 55-åringens stilling som advokat.

Tilsynsråd Det grove underslaget skal ha skjedd i perioden 1. januar 2006 til august 2008. Omtrent på det tidspunktet dukket Tilsynsrådet for advokatvirksomhet opp på mannens kontor i Oslo sentrum.

Det førte til fullstendig bokettersyn, politianmeldelse, etterforsking og tiltale i fjor.

I Sveits Advokaten oppholder seg angivelig i Genève i Sveits, og det skal ha vært problemer med forkynnelse.

Oslopolitiet håper imidlertid å få saken opp i tingretten i høst. Om 55-åringen blir funnet skyldig, må han regne med en lengre fengselsstraff.

Statsadvokaten har i tiltalen dessuten tatt forbehold om å legge ned påstand om inndragning og såkalt rettighetstap, at 55-åringen blir fradømt advokatbevillingen.

Underslagssaken er oppsiktsvekkende når det gjelder beløp, men også fordi det ikke er nevnt såkalte fornærmede i tiltalen, klienter som skal ha tapt penger. Etter det Dagbladet får opplyst, vet ikke etterforskerne hvor det er blitt av pengene som er omtalt i tiltalen.

Regnskapsrot Dette henger sammen med at 55-åringen er tiltalt for en rekke brudd på bokføringsloven.

Det gjelder blant annet bestemmelsen om at regnskaper skal oppbevares i ti år etter regnskapsårets slutt, og at bokførte opplysninger skal være dokumentert.

Advokaten har prosedert i Høyesterett og hatt styreverv.