VIL HA FULLT INNSYN: Advokat Dag Steinfeld har bedt om å få utlevert alle dokumenter som kan belyse om salget av familieselskapet Frank Mohn til svenske Alfa Laval er lovlig. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / SCANPIX
VIL HA FULLT INNSYN: Advokat Dag Steinfeld har bedt om å få utlevert alle dokumenter som kan belyse om salget av familieselskapet Frank Mohn til svenske Alfa Laval er lovlig. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / SCANPIXVis mer

Advokat-tungvekter vil endevende Frank Mohn-salget

Advokat Dag Steinfeld forbereder seg på kamp for å få omstøtt 13-milliarderssalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan gå mot oppvask i retten, etter at det i går ble kjent at mangemilliardæren og filantropen Trond Mohn (71) selger familieselskapet Frank Mohn til svenske Alfa Laval for 13 milliarder kroner.

Nå skal advokat Dag Steinfeld i advokatfirmaet Wikborg Rein prøve å stoppe salget, på oppdrag fra selskapet til Trond Mohns sønn Frederik W. Mohn (37).

I går brukte Frederik W. Mohn kraftuttrykk som «han kan tørke seg et visst sted» om farens salg, som ble avtalt uten at sønnen visste det.

Vil endevende Dag Steinfeld har bedt selgerne om fullt innsyn i dokumentene som kan kaste lys over salgsprosessen: Når og hvordan den begynte, hvordan den forløp og så videre.

- Vi har bedt om alt, sier Steinfeld til Dagbladet.

Når han har fått dokumentene, vil Steinfeld vurdere om det er grunnlag for rettslige skritt mot selgerne, som er familieselskapet Wimoh as.

- Vi vil få svar på om vi får dokumentene i løpet av dagen, sier Steinfeld til Dagbladet.

Unngikk forkjøpsrett Forholdet mellom far og sønn Mohn var bra inntil for få år siden, men i desember 2012 sluttet Frederik Mohn brått som administrerende direktør i Frank Mohn as. Nå er det isfront mellom dem, selv om de fortsatt eier holdingselskapet Wimoh i fellesskap.

 Trond Mohn er største aksjonær i Wimoh med 47,8 prosent av aksjene, mens sønnen Frederik W. Mohn eier 32,2 prosent av aksjene gjennom selskapet Perestroika.

Dersom det hadde vært Wimoh som ble solgt til svenskene, ville Frederik W. Mohn hatt forkjøpsrett. Fordi industri-virksomheten som nå selges til svenskene på forhånd var skilt ut i et eget datterselskap, slår forkjøpsretten likevel ikke inn - i utgangspunktet.

Lovlig? - Vi har stilt spørsmål ved lovligheten, og om det er gjennomført en prosess under uriktig tilkjennegitte motiver. Det kan medføre at forkjøpsretten - som formelt ikke foreligger - likevel kan være der fordi min klient er ført bak lyset, sier Dag Steinfeld.

Den kjente bergens-advokaten har ført mange saker med bred mediedekning, for eksempel saken til den bedrageritiltalte kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik som i 2008 endte med endelig frifinnelse.

Nå forbereder han seg på det som kan bli en ny tungvektsstrid i retten - denne gang om milliarder av kroner.

BRUTT IDYLL: På dette bildet fra 2004 har forretningsmannen Trond Mohn (t.h.) nettopp gitt den nye forskningsstiftelsen ved Universitetet i Bergen 250 millioner kroner. Fra venstre står Frederik Mohn, datteren Louise Mohn og kona Mette Mohn. Foto: Helge Hansen/Dagbladet
BRUTT IDYLL: På dette bildet fra 2004 har forretningsmannen Trond Mohn (t.h.) nettopp gitt den nye forskningsstiftelsen ved Universitetet i Bergen 250 millioner kroner. Fra venstre står Frederik Mohn, datteren Louise Mohn og kona Mette Mohn. Foto: Helge Hansen/Dagbladet Vis mer

Frank Mohn as ble stiftet i 1938 av Trond Mohns far, og har gjort Mohn-familien styrtrik på salg av blant annet offshore-pumper.

Vil ta uker Når og hvis Steinfeld får dokumentene han har bedt om, vil han vurdere om det er grunnlag for et rettslig krav om at salget må stoppes.

I så fall vil han be om at det i første omgang fryses, og om at retten gjør en såkalt midlertid forføyning hvor salgsprosessen stanses i påvente av at saken er rettslig avgjort.

- Hvis vi mener at transaksjonen er ulovlig, får vi stanse den, sier han.

- Snakker vi om dager, uker eller måneder før dere får vurdert om dere mener transaksjonen er ulovlig?

- Vi snakker om uker, sier Steinfeld, som ikke vil si noe mer presist om hvor lang tid han vil bruke på vurderingen.

OMSTRIDT SALG: Hovedeier Trond Mohn bekjentgjorde i går salget av familiebedriften Frank Mohn til svenske Alfa Laval. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
OMSTRIDT SALG: Hovedeier Trond Mohn bekjentgjorde i går salget av familiebedriften Frank Mohn til svenske Alfa Laval. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer