- Advokat underslo 12 millioner

Stakk av med dødsbo og formuer, ifølge Økokrim-tiltale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge tiltalen har tidligere høyestrettsadvokat Kjell Amundsen (63) tatt rundt 12 millioner kroner av klientenes penger.

- Blant annet skal han ha tatt penger fra to dødsbo i stedet for å gi til arvingene, sier førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim.

To klienter lot ham forvalte deler av formuen for å få høyere avkastning. I USA lokket osloadvokaten fem amerikanere til å sette store penger i et investeringsprogram som verken var reelt eller gjennomførbart. Alt ifølge tiltalen som Økokrim presenterte i dag.

- Bedrageri i USA

- Det var et klassisk bedrageri der han lokket med høy avkastning, forklarer Angell til Dagbladet.no.

Den omfattende tiltalen gjelder seks tilfeller av grovt underslag pluss USA-bedrageriet i perioden 1998 til 2004. Økokrim rullet opp underslagene under etterforkningen av bedrageriet. De vet ikke hvorfor Amundsen valgte å handle som han gjorde.

- Han har ikke innrømmet skyld, og vi har knapt fått pratet med ham. Mannen har ikke møtt opp til avhør når vi har ønsket det, sier Angell.

Rettssaken starter andre uka i 2006, og det er satt av tre uker.

Dårlig helsetilstand

- Min klient erkjenner ikke straffskyld på noen av punktene. Økokrim har misforstått det som gjelder disponering av midler på fonds, sier Leidulv Digernes som forsvarer 63-åringen som har mistet advokatbevillingen.

Han avviser også at klienten ikke har ønsket å stille i avhør.

- Hans helsetilstand har vært meget dårlig, og det er legen som har satt foten ned for avhørene som har vært berammet, sier Digernes til Dagbladet.no.

Advokatforeningens leder Anders Ryssdal noterer at tiltalte hevder sin uskyld, og uttaler på generelt grunnlag:

- Underslag av klientmidler er svært alvorlig for en advokat. Slike saker ser vi heldigvis ikke ofte, men der det har vært bevist, har det vært ilagt streng straff. Det er strenge regler for håndtering av klientmidler.