Advokat vil ha «kreativ straff» for politimannen som drepte Justine

Fredag skal dommeren utmåle straffen.

DREPT: Justine Damond Ruszczyk ble drept av politimannen Mohamed Noor. Han er dømt for drapet. Foto: Stephen Govel Photography / Handout via REUTERS / NTB scanpix
DREPT: Justine Damond Ruszczyk ble drept av politimannen Mohamed Noor. Han er dømt for drapet. Foto: Stephen Govel Photography / Handout via REUTERS / NTB scanpixVis mer

15. juli 2017 ringte australske Justine Damond Ruszczyk (40) til politiet nødnummer for å melde om en mulig voldtekt bak huset hvor hun bodde med forloveden sin i Minneapolis i Minnesota.

Politibetjentene Mohamed Noor og Matthew Harrity rykket ut. Ruszczyk ble skutt av Noor da hun gikk mot de to politibetjentene som hadde rykket ut.

Noor ble i begynnelsen av mai funnet skyldig i drap.

Vil ha kreativ straff

Fredag skal Noors straff utmåles. Statlige retningslinjer tilsier at Noor bør idømmes en fengselsstraff på 12 og et halvt år, men politimannens forsvarsadvokater Thomas Plunkett og Peter Wold har bedt om at dommeren er «kreativ» når hun utmåler straffen, skriver nyhetsbyrået AP.

I et rettsnotat foreslår de to forsvarerne at Noor dømmes til å dra til et lavsikkerhetsfengsel på landet to uker i året. Ei uke fra drapsdatoen og ei uke fra Damonds fødselsdag.

DØMT: Mohamed Noor. Foto: Kerem Yucel / AFP / NTB scanpix
DØMT: Mohamed Noor. Foto: Kerem Yucel / AFP / NTB scanpix Vis mer

Advokatene foreslår at straffen gjelder ut Noors prøvetid, uten at advokatene har angitt noe konkret tidsperspektiv. I tillegg foreslår de at han skal utføre en gitt mengde samfunnstjeneste hvert eneste år.

- Denne straffen ville hedre Rusczcyks minne og gi Noor anledning til å fortsette å tjene byen. Like viktig så pålegger det Noor å fortsette med å tenke over handlingen han utførte og det store tapet han forårsaket, argumenterer forsvarerne.

Forsvarerne har også sendt inn en rekke støttebrev, som ifølge dem viser at Noor er en snill og fredelig mann som har forsøkt å bygge ei bru mellom det somaliske miljøet i Minnesota, og resten av innbyggerne i staten.

Aktoratet vil ikke framlegge sin straffepåstand før fredagens rettshøring.

DREPT AV POLTIET: Australske Justine Damond (40) ble skutt og drept av politiet i Minneapolis. Hva som skal ha forårsaket handlingen er uklart, og hendelsen etterforskes. Ifølge kvinnens stesønn skal kvinnen ha kontaktet politiet selv. Video: KSTP via AP Vis mer

- Handlet i selvforsvar

Den skjebnesvangre kvelden skal Justine Damond Ruszczyk, som gikk kledd i pysjamas, ha tilnærmet seg politibilen bakfra. Ifølge Harrity, Noors kollega, skal dette ha skjedd omtrent samtidig som Noor meldte fra til politiets operasjonssentral om at de var ferdig med å undersøke saken Ruszczyk hadde ringt om.

Under rettssaken forklarte Noor at han handlet i selvforsvar etter at de skal ha hørt en høy lyd.

I det Ruszczyk sto utenfor bilvinduet skal Harrity ha «hørt en lyd han beskrev som en lyspære som ramler på gulvet», han så et lysglimt og Noors utstrakte hånd over ham mot det åpne vinduet.

Ruszczyk ble skutt gjennom bildøra uten forvarsel. Hennes siste ord skal ha vært:

- Jeg dør.

Rekorderstatning

Drapet på Ruszczyk vakte internasjonal oppsikt, kostet den lokale politisjefen jobben og fikk politidistriktet til å stille krav om at betjentenes kroppskameraer alltid må være påslått.

Noen dager etter hendelsen ble det offentliggjort et lydklipp fra det som var samtalen mellom politiet på åstedet og sentralen.

Her kunne man høre at politimannen som melder inn skytingen, og rapporterer at de forsøker livreddende førstehjelp, var preget av det som har skjedd.

I mai inngikk også byrådet i Minneapolis forlik med Ruszczyks familie. Familien får 157 millioner kroner i erstatning, noe som er det største erstatningsbeløpet byen noensinne har utbetalt.

I tillegg gikk Minneapolis med på å gi ytterligere 17 millioner kroner til en organisasjon som kjemper mot vold og for strengere våpenkontroll i byen.

- Dette er ingen seier for noen, men snarere en måte byen vår kan komme seg videre på, sa ordfører Jacob Frey.