Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advokat vil ha ny granskning av mafiasak Eirik Jensen ledet

- Svært interessant.

OPERASJON NEMESIS : Operasjon Nemesis var navnet på politiets aksjon mot Rasool-brødrene. Her gjorde politiet beslag i en leilighet tilknyttet familien i 2007.  Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
OPERASJON NEMESIS : Operasjon Nemesis var navnet på politiets aksjon mot Rasool-brødrene. Her gjorde politiet beslag i en leilighet tilknyttet familien i 2007. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mars 2010 ble brødrene Rasool dømt for hvitvasking og for å ha utgjort en organisert kriminell gruppe. Det var den første saken hvor politiet vant fram i retten med å bruke den såkalte mafiaparagrafen - Straffeloven §60a.

Etterforskningen ble ledet av nå korrupsjons- og narkotikatiltalte Eirik Jensen, som den gang ledet Oslo-politiets gjengprosjekt. Jensen vitnet selv i retten, og beskrev brødrenes ulike roller.

I et intervju med Dagbladet i går sa Jensen at han kommer til å måtte «snakke om store, hemmelige nasjonale prosjekter og hemmeligheter» når saken kommer for retten, og at det vil skape omveltninger. Han sa det kan komme til å komme fram informasjon om for eksempel Flydropp-saken og Rasool-rettssaken.

- Bør allerede nå undersøke Advokat Vidar Lind Iversen, som forsvarte en av brødrene, mener Jensens uttalelser er meget interessante.

- Hvis Eirik Jensen har opplysninger om Rasool-saken som kan påvirke saken til de tiltaltes gunst, som ikke kom fram da han vitnet i retten, er det selvsagt svært interessant. Påtalemyndigheten bør allerede nå undersøke dette nærmere. Det er nærliggende å be om gjenopptagelse dersom vi får nye opplysninger, sier advokaten til Dagbladet.

Han sa allerede etter pågripelsen av Jensen til TV 2 at det kunne være aktuelt å be om gjenopptakelse, hvis det kom fram ny informasjon senere.

Til Dagbladet i går sa Jensen at politiledelsen og alt fra øvre påtalemyndighet og nedover visste hva han drev med, og at han har ryggdekning for all kontakten han har hatt med Gjermund Cappelen siden midten av 90-tallet og utover. Han sa også at han forbereder seg på å fortelle hvem som har visst hva, hvilke klarsignaler han har fått og hva informasjonen han sier han har fått av Cappelen har blitt brukt til.

LEDET ETTERFORSKNINGEN : Korrupsjon- og narkotikatiltalte Eirik Jensen har lovet å snakke om tidligere saker han ledet etterforskningen av. Blant annet Rasool-saken som han ledet etterforskningen av. Her fra   lanseringen av boka si. Foto: Bjørn Langsem
LEDET ETTERFORSKNINGEN : Korrupsjon- og narkotikatiltalte Eirik Jensen har lovet å snakke om tidligere saker han ledet etterforskningen av. Blant annet Rasool-saken som han ledet etterforskningen av. Her fra lanseringen av boka si. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Verken Riksadvokaten eller Oslo-politiet ønsker å kommentere Jensens uttalelser. Men Dagbladet får bekreftet Jensens beskrivelser om at metodebruken var klarert og at ledelsen visste hvordan kontakten mellom dem var fra flere kilder i Oslo-politiet.

- Det er mange som er spent på hvordan disse tingene skal håndteres i retten, sier en kilde.

Flydropp-saken En annen sak som trolig vil få kastet nytt lys på seg er den såkalte Flydropp-saken, hvor blant annet Gunnar Evertsen ble dømt for å ha smuglet et større parti amfetamin. Evertsen har allerede satt i gang en gjenopptakelsesprosess, hvor han representeres av advokat Bjørn Haugen.

-  Det er interessant at Eirik Jensen nå sier dette, og det kan bli svært relevant å bruke informasjon som kan komme fram i rettssaken i gjenopptakelsesaken, sier Haugen til Dagbladet.

Kriminologiprofessor Liv Finstad sa i går til NTB at hun tror deler av saken vil måtte føres for lukkede dører, fordi det vil bli nødvendig å snakke om «svært sensitive politimetoder». Store deler av etterforskningsmaterialet er fortsatt stemplet «strengt fortrolig».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!