Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advokat vil tillate flerkoneri i Norge

- Jeg mener det må være naturlig å fjerne bigamiparagrafen i straffeloven, sier advokat Heidi Ysen etter at en gambier er dømt til 120 dagers betinget fengsel og en bot på 8000 kroner for å ha hatt to koner i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste straffesaken for bigami ble behandlet i Høyesterett så langt tilbake som i 1964. Det kan tyde på en sovende lovbestemmelse, og Ysen mener at denne paragrafen er moden for en revurdering. I et gjennomregulert norsk samfunn rammer bestemmelsen bare våre nye landsmenn.

- I dag har vi en annen kultur i Norge enn vi hadde for 35 år siden, da den siste Høyesterettsdommen falt. Jeg mener det kanskje av den grunn til en viss grad bør åpnes for å kunne ha med seg flere koner til Norge. I mange land er bigami tillatt. Vi kan sjølsagt si at vi ikke synes bigami er ok, at vi ikke liker det ut fra normer og moral, men det er mange ting vi ikke liker, som ikke er straffbart. Jeg tror ikke bigami vil bli utbredt i Norge, sjøl om vi avkriminaliserer det, sier Ysen - og taler justisminister Odd Einar Dørum midt imot.

Strafferammen for bigami er seks års fengsel.