Advokatbesøk utløser fange-stripping

Bare en snau måned etter at justisminister Odd Einar Dørum måtte legge seg langflat og beklage stripping av en fange umiddelbart etter et besøk av fangens rettsoppnevnte forsvarer, har han fått en tilsvarende sak på sitt bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Advokat Fridtjof Feydt er rasende etter at han besøkte en innsatt på Ullersmo fengsel før helga. Den kjente forsvareren skulle diskutere varetekt med klienten.

- Etter at jeg hadde gått, ble klienten ført direkte til stripping. Jeg føler meg mistenkeliggjort og har aldri opplevd maken i de 29 åra jeg har avlagt besøk i fengsler. Det var sjølsagt ingen tilfeldighet at klienten ble gjennomsjekket etter mitt besøk. Det var også påfallende. Ingen ting ulovlig ble da heller ikke funnet, sier Feydt.

Vil boikotte

Forsvareren vurderer å ta et initiativ overfor kolleger med sikte på å boikotte fengsler «der slike ting skjer», som han skriver i et brev til Dørum.

Etter det Dagbladet kjenner til skal det være satt i gang interne undersøkelser, etter at Feydt tok saken opp direkte med fengslet.

Advokat Ann Turid Bugge opplevde i sommer at en av hennes klienter ble strippet i Ringerike fengsel etter at hun hadde vært på besøk. Bugge sier til Dagbladet at hun følte seg mistenkeliggjort som følge av fengslets aksjon overfor klienten.

Justisministeren, som sjøl har håndtert den saken, skriver til Bugge:

- Kontrolltiltakene den aktuelle dagen var foranlediget av en misforståelse som følge av en kommunikasjonssvikt. Det er ikke riktig at fengslet har som fast praksis å visitere innsatte etter advokatbesøk.

Klienten døde

- Jeg kan bare beklage at du har fått det inntrykket, skriver statsråd Dørum.

Advokat Bugge sier til Dagbladet at klienten følte aksjonen fra fengslet etter hennes besøk 26. juni som svært krenkende.

- En medinnsatt forteller at han snakket mye om det han hadde vært utsatt for i ettertid. Jeg opplevde det samme, sier forsvareren.

Klienten ble løslatt i august. Kort tid etter ble han funnet død, etter en overdose.

- Nettopp på bakgrunn av hans reaksjon på det som skjedde 26. juni, er det veldig trist at han ikke fikk oppleve å få lese brevet fra Dørum. Det ville vært en oppreisning, for dette var han veldig opptatt av.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer