SPIONSIKTET: Advokat Ilja Novikov og Frode Berg i Moskva byrett i morges. Foto: Sergej Grachev / Dagbladet Vis mer

Spionsiktet

Advokaten: - Jeg tror regjeringen har en plan for Berg

Frode Berg satt i et glassbur da kjennelsen ble lest opp. Han vekslet noen ord med sin advokat Ilja Novikov gjennom en sprekk i glassburet.

VENTET: Advokat Ilja Novikov og Frode Berg i Moskva byrett i morges. Foto: Sergej Grachev / Dagbladet
VENTET: Advokat Ilja Novikov og Frode Berg i Moskva byrett i morges. Foto: Sergej Grachev / Dagbladet Vis mer

MOSKVA/OSLO (Dagbladet): I morges ble den spionsiktede nordmannen Frode Berg framstilt for fornyet varetektsfengsling i Moskva byrett.

- Han må sitte i fengsel til minst 5. februar, forteller Dagbladets Morten Strand som er på plass i Moskva byrett.

I lydtett bur

Saken til Frode Berg var flyttet fra forhørsretten til FSB-fengselet Lefortovo til byretten i Moskva. Grunnen er trolig en overbelastet FSB-domstol etter at de 23 ukrainske marinesoldatene som ble fengslet da Russland boret tre ukrainske marinefartøyer i Azovhavet tidligere i uka.

MESTE ER GJORT: Advokat Ilja Novikov utenfor Moskva byrett. Foto: Serjej Grachev / Dagbladet
MESTE ER GJORT: Advokat Ilja Novikov utenfor Moskva byrett. Foto: Serjej Grachev / Dagbladet Vis mer

Pressen fikk ikke snakke med Frode Berg, som ble framstilt i et nærmest lydtett glassbur.

Moskva byrett er et stort bygningskompleks. I fojaeen i bygget, der Bergs sak behandles, står en statue av Fru Justisia. Med sin vekt, sitt sverd og med sitt bind for øynene. Hun er som kjent streng, men rettferdig. Men alle vet at det kun er unntaksvis at noen tiltalte kommer ut herfra som frie mennesker.

Det gjelder også Frode Berg, og det vet han godt etter ett år i fengsel.

I neste uke, 5. desember, er det ett år siden Berg ble tatt.

Mot slutten

Etterforskningen av spionsaken går raskt mot slutten. Bergs advokat, Novikov, tror saken kommer opp i januar. Seinest i begynnelsen av februar. Det betyr at dagens fengslingsmøte kan være det siste før rettssaken begynner.

- Jeg venter ikke noen lang rettssak. Det aller meste av papirarbeid er allerede gjort. Det er i Bergs interesse at rettssaken blir avviklet sånn at han kan bli ferdig med den og slik at diplomater og politikere kan begynne arbeidet med å få ham frigitt, sier Ilja Novikov til Dagbladet, for han fortsetter:

- Russisk side er ikke interessert i noe kompromiss før det foreligger en dom.

Utslitt

Om Frode Bergs form, sier advokaten følgende:

- Han er utslitt. Han sitter på en celle som han deler med en mann fra Moldovia som snakker engelsk. Men denne mannen slipper ut til våren og da er det uvisst hva slags cellekamerat han får, sier advokaten.

Han legger til:

- Jeg tror regjeringen har en plan for Berg.

Dagbladet spør om han oppfatter denne planen for realistisk?

- Jeg kan ikke si noe om den, men ja, jeg anser håpet for å være realistisk.

Åtte uker

Det var på forhånd forventet at det russiske sikkerhetspolitiet, FSB, vil be om åtte nye uker varetekt. Det fikk de i dag.

- Han sitter i et glassbur der han før dommeren kom inn og leste kjennelsen kunne snakke med sin advokat, Ilja Novikov. Til pressen som var til stede kunne han i prinsippet ikke kommunisere, men gjennom det nesten lydtette glassburet fikk han formidlet at det, etter forholdene, sto bra til, sier Strand.

Pensjonist

Berg jobbet i en årrekke som grenseinspektør ved den norsk-russiske grensa i Kirkenes, men er nå siktet for å ha spionert på vegne av den norske e-tjenesten i Russland.

Den pensjonerte offiseren har overfor FSB innrømmet at han var på oppdrag av norske myndigheter i Russland.