Drapsdømt i Somaliland

- Advokaten banket opp

Advokaten til Saad Jidre, som er dømt til døden i Somaliland, ble banket opp etter at ankesaken startet tirsdag.

DØDSDØMTE: Saad Jidre (54) er dømt til døden i Somaliland. Den norske statsborgerens advokat, ble overfalt etter at ankesaken startet i dag. Foto: Privat
DØDSDØMTE: Saad Jidre (54) er dømt til døden i Somaliland. Den norske statsborgerens advokat, ble overfalt etter at ankesaken startet i dag. Foto: Privat Vis mer
Publisert

I november ble den norske statsborgeren Saad Jidre (54) dømt til døden i Somaliland. Etter kraftig norsk press – fra hans norske advokater, John Christian Elden og Farid Bouras og Utenriksdepartementet - fikk Saad Jidre anket til slutt anket dommen.

Denne uka startet ankeforhandlingene i det som tilsvarer en norsk lagmannsrett i hovedstaden Hargeisa i Somaliland.

- Noe av de første vi gjorde var å få byttet advokat. Den nye advokaten som representerer Saad Jidre er Mohamed Jama Abdi, en av de fremste advokatene i landet, forteller bistandsadvokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden.

- Saad Jidre er dømt for å ha sprayet en forsvarsspray på en mann. Tingretten i Hargeisa mente denne sprayen – som var kjøpt på en Clas Ohlson-butikk i Oslo, var dødsårsaken, sier Bouras.

FORSVARSSPRAY: Denne sprayen, kjøpt hos Clas Ohlson i Oslo, brukte Saad Jidre for å forsvare seg. Foto: Privat
FORSVARSSPRAY: Denne sprayen, kjøpt hos Clas Ohlson i Oslo, brukte Saad Jidre for å forsvare seg. Foto: Privat Vis mer

Under rettsforhandlingene tirsdag foreslo advokat Mohamed Jama Abdi at han og klienten – Saad Jidre – skulle sprayes med en lik forsvarsspray, for å vise at sprayen var helt ufarlig.

- Retten har foreløpig ikke tatt stilling til om de får lov til å demonstrere bruken av sprayen. Men forslaget om å vise effekten av forsvarssprayen fikk familien til avdøde til å reagere, forteller bistandsadvokat Farid Bouras.

Dagbladet har forgjeves forsøkt å komme i direkte kontakt med den somalilandske advokaten. Men han har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser.

- Advokat Abdi forteller at han hadde akkurat forlatt rettslokalet, da han ble overfalt. Han ble slått og sparket. Familien til mannen som døde lørdag 4. april i fjor, var rasende, og mente Mohamed Jama Abdi hadde krenket avdøde, forteller Bouras.

- Hvor skadet er advokaten etter overfallet?

- Han er tydelig preget av overfallet, og han er redd. Familien til avdøde tilhører en mektig klan, og Abdi frykter for sin videre sikkerhet.

Dagbladet får også bekreftet at familien til den avdøde – som hadde vært i konflikt med Saad Jidre – også skal ha reagert kraftig på at advokaten hadde bedt retten om å gi tillatelse til at liket skulle graves opp. Slik at det kan utføres en ny obduksjon.

FRYKT: Bistandsadvokat Farid Bouras frykter for sikkerheten til dødsdømte Saad Jidre, etter at hans lokale advokat ble overfalt i dag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FRYKT: Bistandsadvokat Farid Bouras frykter for sikkerheten til dødsdømte Saad Jidre, etter at hans lokale advokat ble overfalt i dag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Vår kollega i Somaliland ble etter rettsforhandlingene var avsluttet i dag, overfalt og slått ned utenfor rettsbygningen i hovedstaden Hargeisa.

- Han forteller at ble slått i ansiktet og sparket i kroppen. Brillene knuste, og Abdi har flere skader på kroppen, sier bistandsadvokat Farid Bouras til Dagbladet.

- Advokat Abdi ble truet, og fikk av familien til avdøde beskjed om at de ville skyte ham, dersom han ikke trakk seg fra saken. Nå er det uklart hva vår advokatkollega i Somaliland vil gjøre. Han er redd, for hva som kan skje, sier Farid Bouras.

Advokatkontoret Elden jobbet i kveld med å få kontakt med både utenriksministeren og justisministeren i Somaliland.

- Vi håper at utenriksminister Ine Søreide Eriksen igjen tar direkte kontakt med presidenten i Somaliland. Det som nå har skjedd er fullstendig uakseptabelt, sier Farid Bouras.

Via bistandsadvokat Farid Bouras bekrefter advokat Mohamed Jama Abdi overfor Dagbladet i kveld, at overfallet er anmeldt politiet i Hargeisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer