FIKK ASTRONOMISKE ERSTATNINGSKRAV: Tjostolv Moland (28, bak) og Joshua French (27) i midten. Foto: TORGEIR KROKFJORD/DAGBLADET
FIKK ASTRONOMISKE ERSTATNINGSKRAV: Tjostolv Moland (28, bak) og Joshua French (27) i midten. Foto: TORGEIR KROKFJORD/DAGBLADETVis mer

- Advokaten krevde 3038 milliarder til familien

Sier regjeringskilder, ifølge misjonæren Rune Edvardsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISANGANI/OSLO (Dagbladet): Det skapte store overskrifter da det sentralafrikanske landet Kongo under torsdagens sluttprosedyrer i drapssaken mot Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) krevde de tiltalte og den norske staten for svimlende 500 milliarder dollar - eller 3038 milliarder kroner.

Krever ikke fra Norge
Nå sier regjeringskilder at kravet ikke er rettet fra staten, men pårørendes advokat.

- Staten Kongo er ikke involvert. Advokat Nakombo er familiens advokat. Kongo krever ingen penger av Norge, står det i en sms som ifølge Edvardsen er sendt ham av en rådgiver for regjeringen og president Joseph Kabila.

- Dette betyr at advokaten krevde 3038 milliarder til familien, sier Edvardsen.

Kravet er 45 ganger større enn Kongos eget bruttonasjonalprodukt og er 653 milliarder høyere enn det norske oljefondets nåværende verdi.

- På oppdrag for Norge
Bakgrunnen for kravet er at de drapstiltalte nordmennene skal ha vært på oppdrag for Norge da sjåføren Abedi Kasongo (30) ble drept nær Kisangani 5. mai. Det underbygges av at de begge har bakgrunn fra Garden, samt at ID-kort fra Forsvaret og det private sikkerhetsselskapet SIG ble funnet på på dem da de ble tatt.

- Jeg kan ikke forestille meg noen som helst fornuftig grunn til å framsette et slikt krav. Beløpet høres ut som fri fantasi, sier generaladvokat og ekspert på internasjonal rett Arne Willy Dahl til Dagbladet.

KONTAKT: Misjonær Rune Edvardsen mener kravet ble framsatt på vegne av familien. Foto: TROND DUGAN
KONTAKT: Misjonær Rune Edvardsen mener kravet ble framsatt på vegne av familien. Foto: TROND DUGAN Vis mer