Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Joshua French

Advokaten om sitt første møte med Joshua French i Norge:
- Det var veldig godt å se ham igjen, og konstatere med egne øyne at han er tilbake 

Har nettopp møtt Joshua French - for første gang siden 2014.

ADVOKAT: Hans Marius Graasvold har vært advokat for Joshua French i fem år og besøkt ham mange ganger i fengselet i Kongo. For få dager siden møttes de to for aller første gang i Norge, og advokaten beskriver det som et fint møte. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
ADVOKAT: Hans Marius Graasvold har vært advokat for Joshua French i fem år og besøkt ham mange ganger i fengselet i Kongo. For få dager siden møttes de to for aller første gang i Norge, og advokaten beskriver det som et fint møte. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er to uker siden Joshua French (34) kom tilbake til Norge etter det åtte år lange fengselsoppholdet i Kinshasa i Kongo. Han har siden da fått nødvendig helsehjelp, på et sted der han tildels blir skjermet.

- Han er på et sted der han får hjelp. Han er i de beste hender, og har de beste forutsetninger for å komme seg videre og på beina, sier Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold til Dagbladet.

- Fint møte

Graasvold har vært Frenchs advokat siden sommeren 2012, og har besøkt klienten flere ganger i fengselet i Kongo. Deres forrige møte der var i mars 2014.

For noen dager siden møtte Graasvold French for aller første gang i Norge.

- Det er lenge siden sist jeg så ham, og det var godt å konstatere med egne øyne at han er tilbake på norsk jord, og på et sted der han får hjelp, sier Graasvold til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Vi fikk hilst, og jeg fikk sett meg om der han er, og det var fint. Samtidig vet French nå at både jeg og familien er i nærheten, og at vi vil ha jevnlig kontakt framover.

MOR: Advokat Hans Marius Graasvold i Kongo sammen med Joshua Frenchs mor,  Kari Hilde French.
Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
MOR: Advokat Hans Marius Graasvold i Kongo sammen med Joshua Frenchs mor,  Kari Hilde French. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer

- Enorm lettelse

Advokaten forteller at han ikke ønsker å referere så mye av hva French har fortalt ham, fordi han synes det er mer riktig at French får muligheten til å fortelle sin historie med egne ord etterhvert, dersom han vil det.

- Det blir feil at jeg skal fortelle hans historie. Jeg har respekt for at han på et tidspunkt ønsker å gjøre det selv, sier advokaten.

- Hvordan er det for deg at han nå er tilbake?

- Personlig er jeg veldig glad for det, og jeg kjenner en enorm lettelse på vegne av både French og hans familie.

- Preget

Åtte år i fengsel har preget klienten, sier Graasvold, uten at han ønsker å utdype dette så mye.

- Det er vanskelig for meg å peke på hvordan oppholdet har preget ham mest, men det har helt klart gått utover helsa hans og livet hans. Det er snakk om åtte år som han kunne brukt til helt andre ting, sier Graasvold.

Hele Norges coronakart