Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Joshua French er løslatt fra fengsel i Kongo

Advokaten reagerer på at Kongo sier Joshua French skal sone videre i Norge: - Pussig

Advokat Hans Marius Graasvold understreker at det ikke foreligger noen avtale mellom Kongo og Norge.

LØSLATT: Joshua French under rettssaken i Kinshasa i 2014. Her med sin norske advokat Hans Marius Graasvold. Foto: John T. Pedersen
LØSLATT: Joshua French under rettssaken i Kinshasa i 2014. Her med sin norske advokat Hans Marius Graasvold. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette synes jeg er litt pussig, sier Joshua Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, til Dagbladet.

Advokaten reagerer på at kongolesiske myndigheter tidligere i dag hevdet overfor Dagbladet at de forventer at French skal fortsette å sone i et norsk fengsel.

- Ja, det var det vi ble enige om. Jeg vet ikke hvordan det norske juridiske systemet fungerer, men avtalen som ble gjort med oss er tydelig. Vi forventer at French møter i rettssystemet i Norge, og at han fortsetter sin soning der, uttalte Kikaya Bin Karubi til Dagbladet.

Karubi skal være en av president Joseph Kabilas nærmeste rådgivere, og opplyser selv at han har jobbet tett på forhandlingene over en lang periode.

Joshua French ankom Norge i 11-tida på 17.mai, etter å ha blitt løslatt fra fengselet i Kongo. French ble dømt for drap i 2009.

- Ikke en avtale

Graasvold sier han ikke kjenner Kikaya Bin Karubi. Han avviser blankt det presidentrådgiveren anfører.

- Jeg kan ikke si annet enn det Utenriksdepartementet allerede har sagt. Joshua French er sendt hjem til Norge på humanitært grunnlag. Dette er ikke en avtale, men en ensidig beslutning fra kongolesiske myndigheters side, sier Graasvold og utdyper:

- Løsningen ble ikke benådning eller soningsoverføring, som begge deler er diskutert underveis.

Både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende kom i går med uttalelser som tyder på at French ikke vil sone i et norsk fengsel.

- Han er den eneste nordmannen som soner en dødsdom i utlandet. Vi er opptatt av å få norske borgere hjem, særlig hvor en straffeutmåling ikke ville vært mulig i Norge, sa Erna Solberg til Dagbladet.

Brende understreket at det ikke er en avtale om soningsoverføring eller benådning, men at den er basert på helsemessige vurderinger.

- Dette er viktig å understreke: French har ikke en dom mot seg i Norge, sa Brende.

- Skal ikke sone

Graasvold slutter seg til norske myndigheters versjon.

- Joshua French skal ikke sone i Norge. Han har ingen dom mot seg her. Det foreligger som sagt ingen avtale om soningsoverføring, og jeg ser ikke grunnlaget for at norsk påtalemyndighet skal ta ut tiltale mot ham. Det er altså ingen reell mulighet for at han skal sone, sier advokaten.