UTAGERER OG SKADER SEG SELV: Lars og Jonas har alvorlig autisme og bor i omsorgsboligen Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo. Tilsynsmyndigheter har gjennom flere år påpekt at omsorgstilbudet har vært uforsvarlig. Foto: Privat
UTAGERER OG SKADER SEG SELV: Lars og Jonas har alvorlig autisme og bor i omsorgsboligen Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo. Tilsynsmyndigheter har gjennom flere år påpekt at omsorgstilbudet har vært uforsvarlig. Foto: PrivatVis mer

Advokaten til Lars og Jonas mente det bydelsdirektøren sa var så utrolig at han ville ha det skriftlig. Det fikk han

- Hun hever seg over landets tilsynsmyndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kjent at byrådet i Oslo har bedt Oslo kommunes internrevisjon om å gå Bydel Bjerke nærmere etter i sømmene etter Dagbladets avsløringer i fostermorsaken og Villa Eik-saken.

- Guttene våre har tatt stor skade av å bo i omsorgsboligen Villa Eik i bydel Bjerke. Episoder med bruk av tvang, utagering og alvorlig selvskading har eskalert de siste fem åra, uttalte mor og verge Eva Alexandra Fürst til Dagbladet 6. mars.

Sønnen hennes, Jonas, flyttet inn på Villa Eik da han var 15 år gammel i 2007.

- Det er på ingen måte de ansatte på Villa Eik vi går til angrep mot. De ønsker guttene våre det beste. Det er bydelsadministrasjonen som siden 2011 ikke har sørget for stabil bemanning og nødvendig opplæring av personell, uttalte mor og verge Gro Greftegreff.

Sønnen hennes, Lars, ble også beboer på Villa Eik i 2007, da han var 19 år gammel.

Refs i 2011 Etter diverse klager fra verger og pårørende, bestemte Fylkesmannen i Oslo og Akershus å gjennomføre tilsyn ved omsorgsboligen Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo i november 2011.

Fylkesmannen kom til at forholdene i omsorgsboligen ikke lå til rette for at brukere, som Jonas og Lars, fikk et forsvarlig omsorgstilbud.

- Jonas var på dette tidspunktet hjemme hos sin mor som ikke turte å ha ham på Villa Eik. Det var en lang prosess fram til høsten 2012 før han flyttet tilbake igjen. Bydelen tok i denne perioden ikke noe ansvar for Jonas annet enn at de deltok i mekling på Ullevål sykehus, forteller advokat Magne Brun som gjennom flere år har representert Jonas og Lars i deres kamp for verdig og forsvarlig omsorg.

Fylkesmannen konkluderte følgende etter sitt tilsyn:

• Bydel Bjerke sikrer ikke at alle 14 tjenestemottakere ved Villa Eik mottar forsvarlige tjenester i henhold til Lov om sosiale tjenester § 4-2a.

• Bydel Bjerke sikrer ikke at bruk av tvang og makt etter Lov om sosiale tjenester Kap. 4A brukes i henhold til lovverket overfor tjenestemottakerne ved Villa Eik.

Epost fra bydelsdirektøren Advokat Magne Brun, som på et tidspunkt representerte 10 brukere på Villa Eik, trodde Fylkesmannens klare konklusjoner i saken skulle tjene hans klienter og føre til et forsvarlig omsorgstilbud.

Derfor ringte han bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen i Bydel Bjerke 30. november 2011 for å diskutere hva som videre skulle skje for å få skikk på uforsvarligheten i omsorgstilbudet som Fylkesmannen hadde konkludert med.

Brun mente svarene han fikk var så oppsiktsvekkende, at han fulgte opp telefonsamtalen med en epost til bydelsdirektøren.

Advokaten skrev til Mathisen at han hadde oppfattet henne slik at hun mener at tjenestetilbudet for blant annet Jonas på Villa Eik «er forsvarlig og har vært forsvarlig gjennom hele 2011».

Kari-Anne Mathisen svarte advokaten følgende på epost 30. november 2011, to uker etter at Fylkesmannen i et sluttmøte for tilsynet hadde presentert sine funn for bydelen:

«Tjenestetilbudet ved Villa Eik har av bydelen blitt vurdert som forsvarlig.»

- Hever seg over tilsynsmyndigheter - Jeg opplevde dette som at hun hever seg over landets tilsynsmyndigheter. Bydelsdirektøren har vært uvillig til å gå inn i dialog om hvordan tilbudet for brukere som Lars og Jonas kan bli bedre, og har heller bare skjøvet det til side, sier Brun.

Bydelsdirektøren avviser at Bydel Bjerke har neglisjert tilsynsmyndigheten, og forklarer sitt epostsvar til advokaten slik:

- Bydelen tar alltid på alvor fylkesmannens merknader eller eventuelle avvik som måtte framkomme i tilsynssaker. Vi skal samarbeide med tilsynsmyndighetene. Diskusjonen her dreide seg om nyanser knyttet til hva som ligger i forsvarlighet, men vi forstår at det kan oppfattes som unødvendig juridisk og formelt, sier Kari-Anne Mathisen til Dagbladet.
 
Fylkesmannen foretok nytt tilsyn ved Villa Eik i 2013. De fant mange av de samme feilene som i 2011 og konkluderte igjen med at omsorgstilbudet for de tunge brukerne var uforsvarlig. Saken gikk deretter til Statens helsetilsyn som først ga varsel om pålegg og deretter kom med faktiske pålegg som de krevde utbedret.

Seinest 14. oktober 2015 gjør Fylkesmannen det klart at situasjonen på Villa Eik fremdeles er uforsvarlig for de aktuelle tunge brukerne.

- Hvordan kan du som bydelsdirektør heve deg over Fylkesmannen og Statens helsetilsyn, og la en uforsvarlig omsorgssituasjon pågå over mange år?

- Jeg som bydelsdirektør kan selvsagt ikke heve meg over Fylkesmannen eller Statens helsetilsyn. Det sier seg selv. Vi har hele tida ønsket å samarbeide om å følge alle pålegg om innlevering av rapporter og handlingsplaner som Fylkesmannen har bedt om. Den siste ble levert innen tidsfristen 1. mars i år, sier Mathisen. 

SELVSKADING: Bildet viser hva Jonas har gjort mot seg selv om natta. Foto: Privat
SELVSKADING: Bildet viser hva Jonas har gjort mot seg selv om natta. Foto: Privat Vis mer