STORT TEAM: Advokat Javeed Shah, privatetterforsker Christian Filipiak, advokat Amy Jacks, advokat Anders Brosveet og advokat Michael Goldstein representerer den FBI-tiltalte 43-åringen fra Tvedestrand. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet
STORT TEAM: Advokat Javeed Shah, privatetterforsker Christian Filipiak, advokat Amy Jacks, advokat Anders Brosveet og advokat Michael Goldstein representerer den FBI-tiltalte 43-åringen fra Tvedestrand. Foto: Torgeir P. Krokfjord / DagbladetVis mer

Advokaten til «Muslingspiseren» mener FBI er på bærtur

- Det han er tiltalt for i USA er ikke straffbart i Norge, sier advokat Anders Brosveet om omfattende gamblingtiltale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FBI mener to Tvedestrand-brødre - «Leo» og «Muslingspiseren» - står bak en omfattende, voldelig gamblingring. FBI mener de Peru-baserte brødrene har hvitvasket millioner av dollar tjent på ulovlig gambling i USA.

De kjemper nå for å få storebroren, en 43-åring med kallenavnet «Muslingspiseren», utlevert fra Norge.

- Men det han er tiltalt for i USA er ikke straffbart i Norge, sier advokat Anders Brosveet i advokatfirmaet Elden, som er hovedforsvarer for den 43-årige «Muslingspiseren».

Brosveet er klokkeklar på at 43-åringen slett ikke kan utleveres til USA.

- Når USA kommer med en tiltale som retter seg mot forhold som ikke er straffbare i norsk rett - eller i verste fall er ansett som nokså bagatellmessige - så åpner ikke loven for utlevering. Skal man dømmes for dette i USA holder det i prinsippet at man har krevd inn gjeld som man ikke kan få innkrevd gjennom domstolene. Man trenger verken å ha brukt trusler eller vold. I Norge er det ikke straffbart å samle inn disse pengene, sier Brosveet til Dagbladet.

Henlagt i Peru Han mener også etterforskerne i USA har vært svært selektive når de har lagt fram bevis for norsk rett, som skal få igjennom en utlevering.

- Det eneste beviset de presenterer er i praksis to rapporter fra hovedetterforskeren der borte, som framstiller bevisene akkurat som han føler for. Det er minst ett punkt som er positivt uriktig, mens mange andre punkter er mildt sagt villedende. De framstiller enkeltsetninger fra avlyttede telefonsamtaler i en helt misvisende kontekst, og underslår viktige opplysninger for å få det «riktige» bildet, hevder Brosveet overfor Dagbladet.

Advokat Brosveet påpeker at FBI ikke bare har gått til norske Økokrim, men også til peruviansk politi, med de alvorlige anklagene mot brødrene.

- Peruviansk politi har etterforsket denne påståtte hvitvaskingen, og funnet at pengene ikke stammer fra noen primærforbrytelse. Gambling er lov i Peru. Forhørsdommeren i Peru har besluttet å henlegge saken fordi det ikke finnes noen primærforbrytelse. Hvitvasking forutsetter at det finnes en primærforbrytelse. Den finnes ikke, mener Brosveet.

- Ingen bevis for vold FBI mener det er det peruvianske gamblingselskapet Macho Sports - som brødrene driver - som står for den ulovlige gamblingvirksomheten.

FBI har tiltalt totalt 18 personer i saken, der de mener de norske brødrene står på toppen av kjeden - og bookmakere og under-bookmakere har jobbet for brødrene, nedover i systemet.

- Kjenner din klient til at det er brukt vold for å kreve inn spillegjeld i USA?

NEKTER FOR ANKLAGENE: En 43-åring som sammen med sin bror er tiltalt av FBI for omfattende ulovlig gambling og hvitvasking av penger nekter for alle anklager. Her i Oslo tingrett med sin amerikanske advokat Amy Jacks (t.v.). Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet
NEKTER FOR ANKLAGENE: En 43-åring som sammen med sin bror er tiltalt av FBI for omfattende ulovlig gambling og hvitvasking av penger nekter for alle anklager. Her i Oslo tingrett med sin amerikanske advokat Amy Jacks (t.v.). Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet Vis mer

- Det er intet i bevismaterialet at det er brukt vold for å kreve inn penger som har med spilling på Macho Sports å gjøre, sier Brosveet.

- Det som har kommet veldig klart fram, er at når Macho har en kunde - hvor som helst i verden - som igjen har underkunder, er det jo Macho Sport sin opprinnelige kunde som er ansvarlig for å gjøre opp med dem. Om underkunden så gir kreditt til sine kunder, eller bruker vold for å kreve inn pengene, er ikke det Macho Sports sitt problem.

Store summer I Peru skal brødrene - ifølge FBI - ha brukt stråmenn som eiere av selskapet, men det i virkeligheten var de to norsk-amerikansk-peruvianske brødrene som cashet inn.

Og flere kilder har overfor Dagbladet beskrevet hvordan brødrene levde et heftig luksusliv for sine penger.

Hos båtfabrikanten Windy Boats i Arendal får Dagbladet bekreftet at en av de to brødrene kjøpte en båt av typen Windy Gran Bora sommeren 2010 eller 2011. Båten ble deretter sendt til Peru, hvor brødrene antas å stå bak partyhotellet «Aquavit hotel» i hovedstaden Lima.Politiet mener at det er overført anslagsvis 20-30 millioner fra den illegale gamblingringen, til Norge.

I går avviste 43-åringen alle anklager i Dagbladet.

- Virksomheten vår er helt legal forretningsvirksomhet. Jeg har betalt skatt. De mener jeg er en voldelig gærning. Jeg har ikke brukt vold siden snøballkrig i Tvedestrand for 30 år siden, sa mannen.

Advokaten til «Muslingspiseren» mener FBI er på bærtur