TATT IGJEN: Den nå 38 år gamle mannen ble pågrepet og dømt for drapet i tingretten for 15 år siden, men har nå igjen blitt siktet etter det som skal være et DNA-gjennombrudd. Arkivfoto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
TATT IGJEN: Den nå 38 år gamle mannen ble pågrepet og dømt for drapet i tingretten for 15 år siden, men har nå igjen blitt siktet etter det som skal være et DNA-gjennombrudd. Arkivfoto: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

Advokaten til siktet 38-åring: - Han har det ikke ålreit, men er likevel rolig

Nekter ennå for å ha drept Kristin (12).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 38 år gamle mannen som nå er pågrepet og siktet for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999, har hele tiden bedyret sin uskyld. Det gjør han fortsatt, ifølge sin advokat Søren Hellenes.

- Han stiller seg uforstående til pågripelsen. Politiet har heller ikke sagt på hvilke grunnlag han er pågrepet, sier Hellenes til Dagbladet.

Ble frikjent 38-åringen ble i 2001 i Larvik tingrett - da i en alder av 23 år - dømt for drapet. DNA-tester indikerte da at et hårstrå som ble funnet på 12-åringens skulder, tilhørte noen i hans familie.

Året etter ble han imidlertid frikjent, etter at nye DNA-tester viste at hårstrået tilhørte en kvinne.

Så, nesten tretten år seinere, er han altså siktet på nytt for det rystende barnedrapet.

- Politiet skal legge fram funn Hellenes forteller at klienten ble pågrepet i går kveld i 20-30-tida, og at han siden har sittet i sentralarresten i Tønsberg.

- Han har det ikke ålreit, men han er likevel rolig, sier advokaten.

- Hva skjer nå?

- Nå er jeg på vei til Tønsberg der politiet skal legge fram det de har funnet. Det vil muligens bli et avhør i tilknytning til det. Vi får se hva som kommer fram.

- Har han vært i noen avhør etter pågripelsen?

- Nei. 

Politiet i Vestfold holder i ettermiddag en pressekonferanse, men vil ikke gå ut med noen opplysninger om den pågrepne eller omstendighetene rundt gjennombruddet før den.

- DNA-beviset sentralt Riksadvokat Tor-Aksel Busch har fulgt etterforskningen av drapet på Kristin Juel Johannessen tett de siste årene.

I 2005 ga han pålegg til Statsadvokaten i Telemark og Vestfold, politimesteren i Vestfold og sjefen for Nye Kripos om å vurdere om saken skulle gjenopptas.  

- Jeg er glad for at politiet satte ned en egen gruppe som skulle se på dette drapet på heltid, sier Busch til Dagbladet i dag.  

Han ønsker ikke i dag å gå i detaljer om etterforskningen, men letter på sløret når det gjelder ett av sporene politiet har brukt mye tid på.  

- DNA-beviset blir sentralt. DNA-beviset har stått sentralt tidligere i denne saken og det står sentralt denne gangen, sier Busch.  

Nå venter han på at politiet skal sluttføre etterforskningen.  

-Så vil Riksadvokaten vurdere om det er grunnlag for gjenopptakelse. Deretter vil saken eventuelt gå til Gjenopptakelseskommisjonen, sier Busch.

Håper på gode beviser Jonny Sveen har vært advokat for en annene mann som både var siktet og satt fengslet i forbindelse med saken og senere ble løslatt.

DREPT: Kristin Juel Johannessen ble bare 12 år gammel. Jenta ble funnet drept i skogen i 1999. Foto: PRIVAT
DREPT: Kristin Juel Johannessen ble bare 12 år gammel. Jenta ble funnet drept i skogen i 1999. Foto: PRIVAT Vis mer

Dette er en annen person enn 38-åringen som er pågrepet på nytt.

Sveen sier til Dagbladet at saken har preget klientens liv, og at det hele tiden har vært et sterkt ønske fra hans side å få en oppklaring i saken.

- Vi håper politiets etterforskning er så god nå at de vil kunne bevise skyld utover enhver rimelig tvil, sier Sveen til Dagbladet.