Advokaten trenger mer tid

Dagens opphold på tiltalebenken ble kortvarig for Vikernes. Saken er utsatt.

VIL IKKE SNAKKE: Varg Vikernes holdt seg i skjul i flere dager etter han ble løslatt fra sommerens varetekstsfengsling. Han ville ikke snakke hverken med Dagbladet eller andre media til stede. Foto: Jørgen Kvalsvik/Dagbladet
VIL IKKE SNAKKE: Varg Vikernes holdt seg i skjul i flere dager etter han ble løslatt fra sommerens varetekstsfengsling. Han ville ikke snakke hverken med Dagbladet eller andre media til stede. Foto: Jørgen Kvalsvik/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2008 sa Varg Vikernes til Dagbladet at han er «klar for samfunnet», etter å ha sonet drapsdom. I dag satt han i rettsalen igjen, denne gang tiltalt av franske myndigheter.

Vikernes måtte møte i straffedomstolen i Paris i dag, tiltalt for forherligelse av krigshandlinger og oppfordring til rasehat.

Begge tiltalepunkter springer angivelig ut fra Vikernes' ytringer på hans blogger.

Overfor Dagbladet har påtalemyndighetens talskvinne, Agnès Thibault Lecuivre, tidligere bekrefta at Vikernes risikerer tilsammen fem års fengsel for de to forholdene han er tiltalt for, samt en bot på 45 000 euro.

Dagens opphold i rettsalen ble imidlertid kortvarig.

Påtalemyndigheten i Paris bekrefter overfor Dagbladet at saken er utsatt til 03.juni 2014, for å gi forsvarsadvokaten mer tid til forberedelser.

Ifølge den franske avisa Nouvel Observateur ba advokaten om mer tid fordi han ennå ikke skal ha mottatt alle de 912 sidene som angår saken, og fordi han ikke skal ha hatt nok tid til å forberede forsvaret av sin klient.

- Klar for nytt liv: Varg Vikernes ble intervju av Dagbladet i Tromsø i 2008, etter å ha sona sin drapsdom. Etter 15 år bak
murene var Varg Vikernes (her 35) klar for å starte et nytt liv
sammen med kone og barn.
Foto: Ingun Mæhlum
- Klar for nytt liv: Varg Vikernes ble intervju av Dagbladet i Tromsø i 2008, etter å ha sona sin drapsdom. Etter 15 år bak murene var Varg Vikernes (her 35) klar for å starte et nytt liv sammen med kone og barn. Foto: Ingun Mæhlum Vis mer

Ifølge NRK skal Vikernes ha kommet med følgende utsagn i rettssalen:

— Jeg har ikke sett noe av det de mener jeg har gjort. Jeg har ikke sett noen beviser. Jeg vet ikke hva de anklager meg for.
   - Blir ferdige i dag  Før oppstart av dagens rettergang sa kilder i rettsvesenet til Dagbladet at det var venta å få en avgjørelse i saken allerede i dag. Det skjedde altså ikke.

I en nylig publisert bloggpost kommenterer Vikernes' tiltalen mot seg ved å vise til en tidligere bloggpost om krigshandlinger.

Her omtaler han kristendom som «den verste ødelegger av kultur, religion og tradisjoner».

- De som forsvarer Hitler blir fengsla, demoniserte og fratatt sine rettigheter. Mens de som forsvarer kommunisme og kristendom blir ansatt for å utdanne våre barn, skriver Vikernes.

Det ble i sommer kjent at Vikernes og kona har unnlatt å ta med sine barn i skolealder til skolen, noe ordføreren i landsbyen der familien bor reagerte på.
 
I en annen bloggpost påstår Vikernes at bevisene mot ham er fabrikert av den franske innenriksministeren.

- I virkeligheten visste de at det var nonsense, men de ville arrestere oss, så når det ikke finnes bevis finner de tydeligvis opp noen, skriver han.
Truet med deportasjon
Det hele starta ved morgengry 16.juli i år - da Vikernes og kona ble vekket av politiet og satt i varetekt, mistenkt for planlegging av terrorhandlinger.

Mistanken ble raskt droppet og begge ble satt fri. Saken har likevel fått etterspill, da det franske politiet gikk Vikernes' blogg nærmere etter i sømmene.

Også Vikernes har ytra ønske om at varetektsfengslinga skal få følger, idet han har trua med å saksøke den franske staten for det han mener er et overtramp. Vikernes har sågar drevet innsamlingsaksjon gjennom sin blogg for å få penger nok til å gå til sak - noe som kan koste opptil 40 000 kroner, ifølge en fransk advokat Dagbladet har snakka med.

Han skal innen dagens rettsak ha fått samla inn omtrent 120 000 kroner.

Mellom sommerens varetektsfengsling og dagens rettsak har franske myndigheter også starta en vurdering om Vikernes bør kastes ut av landet. En rettslig instans har allerede funnet at det ikke er grunnlag for utvisning, men ifølge Nouvel Observateur er heller ikke utsendelsessaken avgjort.

Til avisa La Montagne sa Vikernes' forsvarer, Julien Freyssinet, følgende før rettens vurdering av utsendinga:

- Det måtte ha vært en trussel mot rikets sikkerhet. Begrepet rommer mye. Han har ikke gjort noen ulovlig handling på vårt territorie.

Dagbladet har i dag ikke lyktes med å komme i kontakt med Vikernes' forsvarer. Advokaten til Vikernes' kone Marie Cachets har siden arrestasjonen i sommer ikke villet snakke med pressen, ei heller i dag.

Vikernes forsvarer, Julien Freyssinet, besøkte sin klient i hans hjem dagen etter løslatelsen. Samme dag holdt han i en pressekonferanse åpnet han for at det kan komme et erstatningssøksmål fra Vikernes mot den franske stat. Foto: Jørgen Kvalsvik/Dagbladet
Vikernes forsvarer, Julien Freyssinet, besøkte sin klient i hans hjem dagen etter løslatelsen. Samme dag holdt han i en pressekonferanse åpnet han for at det kan komme et erstatningssøksmål fra Vikernes mot den franske stat. Foto: Jørgen Kvalsvik/Dagbladet Vis mer