Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsraset:

- Advokaten virket helt uinteressert

Det ble aldri levert noen reell klage på henleggelsen av dødsraset. Den ene bistandsadvokaten ba om utsatt frist fordi hun var på ferie, men fulgte aldri opp.

DØDE: Arturas Miskinis (46) omkom i leirraset på Sørum i 2016 sammen med to andre arbeidere fra Litauen.
DØDE: Arturas Miskinis (46) omkom i leirraset på Sørum i 2016 sammen med to andre arbeidere fra Litauen. Vis mer

VILNIUS/OSLO (Dagbladet): To år etter det menneskeskapte dødsraset på Sørum, ble saken henlagt av politiet. Politiet mente det ikke var grunnlag for å forfølge saken videre strafferettslig.

Etter Dagbladets artikler de siste ukene har politiet fått krass kritikk - både for henleggelsen og etterforskningen av saken. Dagbladet har blant annet avdekket at:

  • I sakkyndigrapporten politiet selv viser til, er det ikke dekning for begrunnelsen politiet oppgir for henleggelsen.
  • Det ble ikke gjort nye avhør, beslag eller andre etterforskningsskritt, etter at den sakkyndigrapporten konkluderte med at raset var menneskeskapt.

I realiteten ble det heller aldri levert noen ordentlig klage på henleggelsen fra de etterlattes bistandsadvokater. Det viser dokumenter Dagbladet har fått innsyn i.

Samtidig har flere av de etterlatte uttrykt overfor Dagbladet at de ikke kan forstå hvorfor ingen ble stilt til ansvar etter raset.

Etterlatte etter to av de avdøde, Paulius Kuliesius (27) og Arturas Miskinis (46), forteller nå at de var dårlig informert om den juridiske prosessen i Norge. De er skuffet over hjelpen de fikk fra bistandsadvokaten. Enka etter Miskinis sier hun ikke engang fikk beskjed om at det var mulig å klage på henleggelsen.

Ba om utsatt frist - gjorde ingenting

Bistandsadvokaten deres, betalt av det offentlige Norge, heter Sandra Latotinaite. Hun er fra Litauen, men er basert i Norge. Latotinaite jobber blant annet med pengeinnkreving. Foretaket hennes, Moneyback.no, hadde et driftsresultat på 2,7 millioner kroner i 2018.

Latotinaite skriver i en e-post til Dagbladet at hun ikke har hørt klager fra de etterlatte tidligere, og at det derfor er vanskelig å svare på kritikken.

Dagbladet har korrespondanse som viser at Latotinaite varslet politiet om at hun klagde på henleggelsen av dødsraset, men ba om mer tid for å begrunne klagen.

Til tross at hun fikk innvilget utsatt frist to ganger, leverte hun aldri noen begrunnelse:

  • 5. desember 2018 ble saken henlagt av politiet. Latotinaite varslet to uker seinere Politiet om at hun klagde på avgjørelsen. Hun skrev at hun ville levere begrunnelse for klagen når hun var tilbake fra ferie i januar.
  • Utsettelsen ble innvilget. Latotinaite fikk ny frist til 20. Mars 2019.
  • 10. mars ba Latotinaite om en ny utsettelse til 1. april. Også denne gangen opplyste hun at hun var på ferie. Ifølge politidokumentene ble utsettelsen innvilget, men det ble aldri levert noen begrunnelse for klagen.
  • «Etter dette har det ikke kommet henvendelser fra advokatene», står det i et brev fra Øst politidistrikt til statsadvokaten.
  • 31. juli 2019 ble bistandsadvokatene informert om at statsadvokaten opprettholdt henleggelsen, og at det ikke var mulig å påklage vedtaket. Klagen statsadvokaten behandlet inneholdt ingen begrunnelse overhodet.
SKUFFET OVER ADVOKAT: Jolanta Miskiniene, enke etter Arturas Miskinis, sier til Dagbladet at bistandsadvokaten aldri en gang fortalte henne om klagemuligheten etter henleggelsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKUFFET OVER ADVOKAT: Jolanta Miskiniene, enke etter Arturas Miskinis, sier til Dagbladet at bistandsadvokaten aldri en gang fortalte henne om klagemuligheten etter henleggelsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Noe manglet

Jolanta Miskiniene er enke etter Arturas Miskinis (46) som omkom i raset, og alenemor for deres nå fem år gamle sønn.

Hun forteller at hun ikke kan huske at Latotinaite i det hele tatt ga beskjed om at det var mulig å klage på politiets henleggelse - bare at saken var avsluttet.

- Jeg er en enkel kvinne, men jeg hadde forventet mer fra advokaten. Jeg følte det var noe som manglet, sier Miskiniene til Dagbladet.

- Vi ventet og ventet

Nijole Kuliesiene, moren til Paulius Kuliesius (27), som omkom i raset, sier til Dagbladet at advokat Latotinaite virket «helt uinteressert» i saken.

- Jeg vet ikke hvordan alt dette fungerer, men Latotinaite virket ikke interessert overhodet, sier hun.

Kuliesiene delegerte kontakten med advokaten til en slektning, Alma Oksiene, som bor i Norge. Oksiene hadde den direkte kontakten med advokat Sandra Latotinaite.

Oksiene sier til Dagbladet at hun ble informert om at det var mulig å klage på henleggelsen, men er usikker på om hun fikk beskjed om hva som skjedde videre med klagen.

Hun sier til Dagbladet at kontakten med bistandsadvokaten generelt var vanskelig.

- Det var vanskelig å få kontakt med henne, og vi ventet og ventet på svar. Så nei, vi var ikke fornøyde, sier Oksiene.

Hevder klientene ikke ville klage

Dagbladet har gjentatte ganger den siste måneden spurt om å få et intervju med advokat Sandra Latotinaite. Hun har ikke villet stille til intervju, men har nå svart på kritikken som rettes mot henne, på e-post.

Latotinaite skriver at «Avtalen med de pårørende har vært at de av hensyn til ro og fred likevel ikke skulle gå videre med klagen. Det har jeg selvsagt forholdt meg til».

De etterlatte etter Paulius Kuliesius og Arturas Miskinis avviser at de har bedt bistandsadvokaten la være å klage på henleggelsen:

- Jeg har aldri sagt at jeg vil at avslutte saken og ha ro og fred. Det har aldri vært noen avtale med advokaten om det, sier Jolanta Miskiniene til Dagbladet.

Alma Oksiene, som var i kontakt med Latotinaite på vegne av etterlatte etter Kuliesius, sier til Dagbladet at de ikke hadde noen avtale om å la være å klage, eller et ønske om at etterforskingen skulle avsluttes.

Vil ikke kommentere

Bistandsadvokat Latotinaite skriver videre om kritikken fra sine klienter:

«Dersom der er riktig slik etterlatte etter Kuliesius hever at jeg var «helt uinteressert» i saken, framstår det som svært spesielt at de på tross av det ønsket videre bistand i saken. (…)

Etterlatte etter Miskinis har ikke på noe tidspunkt framsatt noen klager over mitt arbeid. Det samme gjelder etterlatte etter Kuliesius. Jeg finner det derfor svært vanskelig å kommentere klager som aldri har vært framsatt overfor meg tidligere. (…)

Oppdraget er avsluttet fra min side, og jeg vil ikke kommentere saken ytterligere».

Erstatningssak

Bistandsadvokat for de etterlatte etter Darius Cukas, den tredje som døde i leirskredet, er Morten Engesbak i Advokatfirmaet Mette Y. Larsen & Co.

Engesbak leverte aldri noen formell klage, men vil ikke gå inn på hvilke vurderinger som lå til grunn for avgjørelsen.

Engesbak sier til Dagbladet at han jobber med en mulig erstatningssak mot ansvarlige for dødsraset, men vil ikke kommentere dette ytterligere.

Aldona Cukiene, mor til Darius Cukas og en av de etterlatte Engesbak representerer, ønsker ikke å kommentere saken.