Frode Berg:

Advokatene er i «beredskap»

Spiondømte Frode Bergs advokater gjør det til et poeng å ikke ha for langtrekkende avtaler, bare i tilfelle det skjer en dramatisk utvikling i saken.

SIGNAL: Ilja Novikov og Brynjulf Risnes (i bakgrunnen) venter bare på et signal fra norske og russiske myndigheter. De står parate til å sende inn Bergs benådningssøknad. Her etter domsavsigelsen mot Berg i april. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
SIGNAL: Ilja Novikov og Brynjulf Risnes (i bakgrunnen) venter bare på et signal fra norske og russiske myndigheter. De står parate til å sende inn Bergs benådningssøknad. Her etter domsavsigelsen mot Berg i april. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tre måneder etter at den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg (63) ble dømt til 14 års fengsel for spionasje mot Russland, har det vært stille fra både norske og russiske myndigheter.

Veldig stille.

Bergs venner, støttespillere og advokater tror det foregår diplomatiske forhandlinger mellom norske og russiske myndigheter. Målet er å få 63-åringen hjem til Kirkenes.

Utenriksdepartementet har tidligere bekreftet at det er kontakt mellom Norge og Russland om saken, men har ikke ønsket å kommentere denne kontakten nærmere.

Bergs advokater, norske Brynjulf Risnes og russiske Ilja Novikov, står klare til å bistå sin spionasjedømte klient når behovet skulle oppstå.

- Vi er i beredskap, sier Risnes til Dagbladet.

Ikke lange avtaler

Det er nettopp stillheten om saken etter at dommen falt i Moskva byrett 16. april i år, som får advokatene til å tro at det foregår forhandlinger på bakrommet.

- Vi tolker det på den måten, men det ser også ut til at det ikke foreligger et endelig resultat, sier Risnes.

FANGEKOLONI: Dagbladets kommentator om Frode Bergs potensielle soningsforhold. Kommentator: Morten Strand. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Det er vanskelig for ham å spekulere på når han tror en løsning kan bli nådd. Nettopp derfor er advokatene i nevnte beredskap.

- Når det skjer noe, så tror jeg at det skjer raskt, sier Risnes.

Advokaten forteller videre at verken han eller Novikov har langtrekkende avtaler, nettopp for å forhindre at de er opptatte hvis noe dramatisk skulle skje.

Har skrevet benådningssøknad

Da Berg fikk den 14 år lange spionasje dommen i april, gjorde Bergs advokater det tidlig klart at han ikke ville anke.

I tida umiddelbart etter domfellelsen, brukte advokatene og Berg tid på å skrive en benådningssøknad.

Én mann har Bergs skjebne i sine hender, og det er Russlands president Vladimir Putin.

DESPERAT: Kona til den spionsiktede Frode Berg sitter igjen i Kirkenes, full av spørsmål. Ordføreren i Sør-Varanger kommune mener e-tjenesten ikke tar ansvar og Øystein Hansen, leder for støttegruppa, kaller myndighetenes håndtering av saken for skammelig. Dagen etter avsløringene om at Frode Berg var kurér for norske e-tjenester preges det lille lokalsamfunnet, 7 kilometer fra grensen til Russland. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Denne søknaden er i juli ennå ikke sendt. Risnes forklarer at forsvarerne venter på «et signal» om at en slik løsning er mulig.

- Alt det formelle er i orden, og vi står parat til å sende inn søknaden hvis vi får et signal om å gjøre det.

Dømt til fangeleir

Helt siden Frode Berg ble pågrepet 5. desember 2017 i Moskva, har han vært fengslet i Lefortovo-fengselet.

Da han ble dømt for spionasje i april, bestemte retten at han skal sone 14 år i en såkalt «streng fangekoloni». Dit er han ennå ikke blitt overfort, noe Bergs advokater tolker som positivt.

- Vi opplever det som et tegn på at døra står åpen, sier Risnes, og henviser til de angivelige forhandlingene mellom Norge og Russland.

- Håper noe skjer

Frode Bergs venner og støttespillere reagerer på Risnes' uttalelser med glede.

- Jeg synes det er fint at de (advokatene) er på hugget når det gjelder Frode, for han vil trenge dem rundt seg når han slipper fri, sier Trine Hamran.

Hun er en nær venn av Frode Berg, og var den han betrodde seg til med hemmeligheten om at han jobbet for E-tjenesten.

- Jeg håper at det betyr at noe snart skjer. At deres beredskap betyr at de er kommet videre i prosessen med å bringe Frode hjem, sier Hamran.

Leder i støttegruppa til Frode Berg, Øystein Hansen, er også optimistisk, men beskriver saksgangen som en følelsesmessig berg-og-dal-bane.

- For meg er ingenting ferdig før alt er ferdig, før han er på norsk jord, sier Hansen, og legger til:

- Hver dag i fangenskap er en dag for mye, for Frode, for familien og for alle som står bak ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer