Advokatene henter Saddams eiendeler

Henrettelsen kan være nært forestående.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Iraks dødsdømte ekspresident Saddam Hussein er ifølge NTB overført fra amerikansk til irakisk varetekt, og henrettelsen kan være nært forestående.

Saddams hovedforsvarer sier amerikanerne ba han hente Saddams personlige eiendeler i dag.

- Amerikanerne tilkalte meg og ba meg om å ta med de personlige eiendelene til presidenten og til Barzan al-Tikriti, sier Khalil al-Dulaimi med henvisning til Saddam Husseins halvbror som også er dømt til døden.

En høytstående tjenestemann i det irakiske justisdepartementet benekter imidlertid at Saddam Hussein er i irakisk varetekt.

- Dette er ikke sant. Han er fortsatt hos amerikanerne, sier tjenestemannen som hevder at den dødsdømte ekspresidenten tidligst vil bli henrettet om en måned.

Irakiske myndigheter ønsker å holde henrettelsen så hemmelig som mulig. De er sparsommelige med opplysninger når det gjelder metode, tid og sted. Årsaken til dette er at de frykter voldelige sammenstøt.

Underskrift

Kilder i Bush-administrasjonen sier den irakiske regjeringen har informert USA om at Hussein kan bli henrettet i løpet av få dager, men det hersker ifølge Reuters tvil om tidspunktet.

Advokatene henter Saddams eiendeler

Ifølge irakisk lov må presidenten underskrive henrettelsespapirene, noe Iraks president Jalal Talabani har uttalt at han av prinsipp ikke tenker å gjøre.

Ifølge en talsmann for Iraks høyesterett betyr det at henrettelsen må utsettes. Men en talsmann for Talibani mener det er mulig å gå utenom kravet om presidentens underskrift.

Han kan delegere oppgaven.

Tok farvel 

I går ba den irakiske ekspresidenten om å få ta farvel med to andre halvbrødre, Sabawi og Watban Ibrahim Hassan al-Tikriti, som også sitter amerikansk varetekt.

Ifølge forsvareren Badie Aref møttes de tre i Husseins strengt bevoktede fengselscelle i Bagdad.

- Han møtte Sabawi og Watban og ga dem brev til familien. Han har utvilsomt ikke detaljkunnskap om hva som skjer rundt ham, og han er forberedt til å gi sitt liv som martyr til for sitt land, sier Aref.

- Han var ved svært godt mot og er åpenbart i gang med å forberede seg, sier Aref videre.

Appell

Saddams hovedforsvarer gjorde i går et siste forsøk på å forhindre overleveringen, og dermed utsette henrettelsen av eksdiktatoren.

– Jeg ber alle internasjonale organisasjoner, FN, Den arabiske liga og verdens ledere om å gripe inn øyeblikkelig slik at USA ikke overleverer presidenten til irakiske myndigheter, sa Khalil al-Dulaimi ifølge nyhetsbyrået AP.

Saddam Hussein er dømt til døden for drapet på 148 shiamuslimer i den nordlige byen Dujail i 1982. Dommen falt 5. november i år, og tirsdag ble anken avvist i Iraks høyesterett. I henhold til irakisk lov skal han henges innen 30 dager.