Advokatene nektes adgang

LYSAKER ASYLMOTTAK (Dagbladet): Her - på Lysaker asylmottak i Bærum - nektes advokater adgang. Ledelsen ved mottaket ønsker å beskytte asylsøkerne mot useriøse advokater og har leid inn vektere for å holde dem unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kan selvsagt ikke legge oss opp i hvilke advokater asylsøkerne velger. Men vi ønsker å verne dem mot det vi oppfatter som useriøse advokater, sier fungerende leder ved mottaket, Anna Mørck, til Dagbladet.

Da ledelsen på mottaket ble kjent med Tune-saken i går, ble det holdt et møte med vekterne på mottaket for å passe ekstra godt på at advokater ikke kom inn på mottakets område.

- Vi jobber ut ifra de premissene som er satt opp fra UDI og Norsk Folkehjelp, sier driftssjef Bjørn Tore Olsen i Norsk vektertjeneste.

Press

- Vi har aldri tillatt advokater inne på asylmottaket, heller ikke de som kommer for å møte klientene sine. Men nå har vi holdt et møte for å understreke at advokater er uønsket på området, sier Mørck.

Asylmottaket drives av Norsk Folkehjelp, og huser i overkant av 400 asylsøkere. Alle får tildelt advokat til behandlingen av asylsøknaden sin. UDI fordeler advokatene.

- Med unntak av advokater til mindreårige asylsøkere slipper ingen advokater inn. Slik må vi gjøre det, for vi har ikke kapasitet nok til å kunne beskytte beboerne mot uønsket oppmerksomhet og press fra advokater. Vi ser jo hva som foregår blant enkelte, og vet at noen av dem presser seg på nyankomne for å kapre nye, attraktive klienter, sier Mørck.

- Er det mange advokater som prøver å komme inn hit?

- Det skjer, og da må vi bare forklare dem at vi holder advokat- klient-forholdet utenfor mottaket. Vi har ikke noe ønske om å stikke kjepper i hjulene, men er interessert i at asylsøkerne skal ha gode advokater, sier Mørck.

I går ble det også holdt et møte for alle beboerne på mottaket

- Jeg informerte om Tune-saken. De fleste har nylig kommet til Norge, og kjenner verken systemet eller rettspraksis. - Vi følte at det var vårt ansvar å informere dem, slik at de kan være klar over at dette kan forekomme, sier hun.

Dagbladet kjenner til at flere asylmottak i Norge har svartelistet enkelte advokater fordi de anses som useriøse. Lysaker har imidlertid valgt å nedlegge et generelt forbud.

- Stoler ikke på noen

Beboerne på asylmottaket er skremt etter informasjon om Tune-saken.

- Den eneste jeg stolte på i Norge var advokaten min, såslike tilfeller skremmer, sier Perparim Kajtazi (20). Han har bodd i Norge i to uker, sammen med søsteren sin, Mimoza Kajtazi (18).

- Men nå stoler vi ikke på noen, sier hun.

- Asylsøkere vet jo ingenting om landet, vi er jo bare nødt til å ha tillit til vår egne advokater.

Selv har de vært nøye med å plukke ut advokat, og ville ikke latt seg friste av pågående advokater.