FØR DE GÅR TIL AKSJON: Neste uke blir historisk for norske advokater, deriblant Frode Sulland. Mange av dem vil droppe å møte opp til fengslingsmøter, i håp om høyere salærsatser for jobben de gjør som advokater i sivil- og straffesaker. Foto: THOMAS WINJE ØIJORD / NTB SCANPIX
FØR DE GÅR TIL AKSJON: Neste uke blir historisk for norske advokater, deriblant Frode Sulland. Mange av dem vil droppe å møte opp til fengslingsmøter, i håp om høyere salærsatser for jobben de gjør som advokater i sivil- og straffesaker. Foto: THOMAS WINJE ØIJORD / NTB SCANPIX Vis mer

Advokatene slakter dårlig lønn: - Får ikke betalt for hele jobben, så velger heller de godt betalte jobbene

Det går ut over privatpersoner i krise, mener Advokatforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mandag om ei uke begynner historiens første Advokatforeningen-aksjon. Ikledd oransje t-skjorter skal advokatene gå til krig mot det de kaller en horribel lønnsøkning de siste 15 åra.

Gjennom hele uka vil de gjennom aksjonen «Ingen rettssikkerhet uten rettshjelp» blant annet la være å stille til fengslingsmøter.

- Det mest alvorlige i denne saken er at den dårlige lønna går ut over privatpersonene som ikke får rettshjelpen de har krav på. Når advokatene ikke får godt nok betalt for jobben de må gjøre i sivil- og straffesaker, velger de heller de godt betalte jobbene.

Det sier Frode Sulland i advokatfirmaet Hestenes og Dramer & Co til Dagbladet. Han leder Forsvarergruppen i Advokatforeningen.
   - Tapt 20 prosent av lønna I stedet for å forsvare enkeltmennesker, er det lukrativt å heller forsvare for eksempel staten, som betaler bedre.

- Staten betaler sine egne advokater, hvilket gjør at man får bedre - faktisk langt bedre - betalt enn de som skal ivareta enkeltmenneskene i samme sak, sier han.

Privatpersonene får dermed ikke får den hjelpen de trenger, mener foreningen.

- Siden 2000 har advokater tapt om lag 20 prosent av den lønna de skulle hatt, ifølge Sulland.

- Det er fordi vi i dag har vi en stykkprisordning i sivil- og straffesaker som gjør at advokatene får betalt ut ifra et forhåndssatt timeantall - og så kommer salærsatsen som ikke har utviklet seg med lønnssatsene i samfunnet generelt, sier han.

Den offentlige salærsatsen for advokater i straffesaker og rettshjelpssaker ble 1. januar hevet med fem kroner, fra 965 til kroner 970.

- De har godt betalt Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet synes ikke synd på advokatene.

- Jeg tror ikke det klinger så godt i ørene til folk flest når Advokatforeningen gjør sånt som nå. Advokater har godt betalt, og salærsatsene har i alle fall de åra vi har sittet i regjering økt, sier han til Dagbladet.

I 13-tida rundet partene av et møte de var innkalt til av Advokatforeningen. De kom ingen vei.

- De har ikke så mye å klage på, mener du? 

FRYKTER FOR RETTSSIKKERHETEN: Sorenskriver i Stavanger Helge Bjørnestad. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FRYKTER FOR RETTSSIKKERHETEN: Sorenskriver i Stavanger Helge Bjørnestad. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Jeg har i alle fall ikke forståelse for at de går til aksjon, og det tror jeg ikke folk flest har heller, sier Brein-Karlsen.

Uerfarne advokater Kravet Advokatforeningen nå stiller, er at salærsatsene må økes i statsbudsjettet for 2016, og deretter fastsettes gjennom reelle årlige forhandlinger mellom Advokatforeningen og staten - med et utgangspunkt i lønnsveksten ellers i samfunnet, skriver foreningen på aksjonens Facebook-side.

Sorenskriver Helge Bjørnestad fra Stavanger mener aksjonen er viktig.

- Jeg har forståelse for at advokatene nå sier klart ifra. Jeg er opptatt av det rettssikkerhetsmessige i denne saken: At de som er siktet og tiltalt og på annen måte må få hjelp av det offentlige tilbys advokat og god rettshjelp. Som domstolsleder er jeg også opptatt av at vi ikke bare har mange, men gode og flinke advokater, som domstolen kan trekke på, sier han til Dagbladet.

Han frykter at de mest erfarne advokatene blir borte fra de viktige sakene.

- Hvis salærsatsen fortsetter slik som i dag, risikerer vi å få inn bare uerfarne advokater, og at de erfarne, gode advokatene velger bedre betalte saker. Det er de utsatte gruppene, mottakerne av rettshjelpen, som vil tape på det.

- Et veiskille Bjørnestad har lang erfaring som dommer, politijurist og byfogd i Stavanger. Han har siden 2005 vært sorenskriver i Stavanger tingrett, og var administrator i NOKAS-saken.

- Det er et veiskille der jeg ser at det tynnes i rekkene mellom dem som velger å jobbe for den offisielle satsen. Jeg er bekymret for at de gode advokatene vi har slutter å ta saker for domstolene. Det er et paradoks at staten selv nytter seg av innkjøpte juridiske tjenester i saker hvor de selv blir saksøkt - i skattesaker, for eksempel - og at de advokatene som engasjeres i søksmål av enkeltpersoner mot staten godtgjøres dårligere, sier han.

- Når staten skal forsvare seg, så hanker man inn flinke advokater og spesialister til en langt bedre pris. Poenget er rettssikkerheten. Jeg er redd for at vi i domstolen skal få større problemeier med å rekruttere flinke advokater i framtida om man ikke gjør noe med salærsatsen.

Betaler mer på bilservice - Hadde du forutsett aksjonen?

- I forhold til den årlige lønnsutviklingen så har nok salærsatsen vært underregulert i mange år. Det er vanskelig å si uten videre at satsen - 65 per time - er dårlig betalt. Men at jeg skal betale mer per time for service på bilen enn hva staten betaler advokatene, det er et paradoks.

- Det må til dugnadsånd og idealisme slik at vi kan få advokater som fortsatt tar viktige oppdrag selv om de kan tjene mer på oppdrag som er bedre betalt. Gjør de ikke det, har vi et alvorlig problem, sier Bjørnestad.

Advokatforeningen har kalt Justisdepartementet inn på teppet, og klokka 12 i møttes de to partene.

- Vi går til møtet med åpent sinn i håp om at de vil avklare om de vil hjelpe oss, men det har ikke vært signaler som har gjort oss positive. Vi får se hvordan det går, sa Sulland før møtet.

- Definitivt aksjon! Klokka 13 kunne Advokatforeningen melde at statssekretæren altså ikke hadde noe å tilby kravene.

REFSER LØNNA: Frode Sulland i advokatfirmaet Hestenes og Dramer & Co og leder av Forsvarergruppen i Advokatforeningen. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
REFSER LØNNA: Frode Sulland i advokatfirmaet Hestenes og Dramer & Co og leder av Forsvarergruppen i Advokatforeningen. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet Vis mer

«Det blir definitivt aksjon!», skriver de til et bilde på Facebook.

Statssekretær Brein-Karlsen sier advokatene må vente.

- Vi hadde et hyggelig møte der vi var, som tidligere, klare på at en salærsats må komme som en del av den normale budsjettprosessen. Det må eventuelt skje i oktober, når vi legger fram budsjettet.

- Tror du Advokatforeningen har noe å se fram til?

- Vi får se, vi må komme tilbake til det. Vi tar dem seriøst, i fjor sendte de fem kroner til oss i posten og sa noe sånt som «denne vil vi ikke ha», med referanse til økningen på fem kroner. Vi tok det hintet. Men jeg har ikke forståelse for aksjonen, sier han.

Les også: Dagbladet mener: Hva med et forlik?

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer