HER SKJEDDE DET:   Politi på åstedet på fylkesvei 229 på Bjørkelangen etter ulykken 11. januar i fjor. Ulykkesbilen nærmest politifolkene, ponnivogna  ute på jordet til høyre. Foto: Daniel Laabak/tipser.no.
HER SKJEDDE DET: Politi på åstedet på fylkesvei 229 på Bjørkelangen etter ulykken 11. januar i fjor. Ulykkesbilen nærmest politifolkene, ponnivogna ute på jordet til høyre. Foto: Daniel Laabak/tipser.no.Vis mer

Advokatens kjæreste er ekspertens stedatter

Derfor ble rettssaken etter hesteulykken på Bjørkelangen stoppet i 12. time.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forviklinger om familietilknytning mellom to av aktørene i bildrap-saken på Bjørkelangen for over et år siden, fører til at straffesaken mot bilføreren i 40-årene likevel ikke kommer opp for Nedre Romerike tingrett 10. februar som planlagt.

Til slutt var det påtalemyndigheten som bestemte at det ikke var forsvarlig å gjennomføre saken nå på grunn av tvil rundt en sentral sakkyndig og hans familiekopling til en av bistandsadvokatene.

- Det kan ta måneder før saken blir berammet på nytt. Men det er ikke aktuelt å endre tiltalen eller frafalle hele saken. Forsinkelsen er beklagelig, men saken kommer opp, sier aktor, politiadvokat Kåre Kalvå ved Romerike politidistrikt, til Dagbladet.

Det var lørdag 11. januar i fjor at de to jentene Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Alette Huser Bølge (11) ble påkjørt bakfra og drept mens de var ute på fylkesvei 229 med ponni og vogn.

Avhengig av rekonstruksjon Bilføreren er tiltalt for å ha forvoldt en annens død ved uaktsom kjøring. Strafferammen er tre års fengsel.

- Det  var ingen vitner til selve påkjørselen, og tiltalte har ikke vært i stand til å kaste nødvendig lys over ulykken. Derfor er rapporten fra eksperten som har rekonstruert ulykken viktig.

- Han har levert en 28 siders rapport om sine beregninger, og jeg regner med at striden bare vil stå om hvordan hans rapport skal presenteres for retten, muligens av en annen sakkyndig. Men i verste fall må alt gjøres om igjen, sier politiadvokat Kåre Kalvå til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 HER SKJEDDE DET:  GRAFIKK: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET.
HER SKJEDDE DET: GRAFIKK: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET. Vis mer

Sivilingeniør Erik Aanerud i Ingeniørfirmaet Rekom DA ble engasjert av politiet rett etter ulykken for å rekonstruere fart og en rekke tekniske spørsmål rundt ulykken.

Han er en av landets fremste og svært få eksperter på området.

Noen måneder seinere ble advokat Christian Lundin engasjert som bistandsadvokat for foreldrene til ett av trafikkofrene, Sara Sandsmark.

Stesvigerfar Og det er familieforbindelsen mellom Aanerud og Lundin som har fått først tingretten og nå lagmannsretten til å beslutte at familieforholdene kan stille spørsmål med habiliteten til ekspert Aanerud.

Advokat Christian Lundin forklarer:

- Min kjæreste er datter til Erik Aaneruds kone. Det er mer enn 15 år siden Aanerud og min kjæreste bodde sammen. Da var han stefar under samme tak som henne i to måneders tid før hun flyttet. Og det er hele koplingen. Jeg har truffet Aanerud privat fem-seks ganger, og har aldri snakket med ham om saken. sier Lundin til Dagbladet.

Om bakgrunnen for at dette habilitetsspørsmålet først kommer opp nå, svarer han:

 FAMILIETILKNYTNING: 
Bistandsadvokat Christian Lundin. Foto: Anette Karlsen, NTB Scanpix.
FAMILIETILKNYTNING: Bistandsadvokat Christian Lundin. Foto: Anette Karlsen, NTB Scanpix. Vis mer

- Da detaljene rundt avviklingen av rettssaken skulle fastsettes i begynnelsen av januar i år, foreslo jeg for Aanerud at han for sikker hets skyld orienterte retten om familieforholdene våre. Han skrev e-post til tingretten, som orienterte de andre partene. Og tiltaltes forsvarer,  advokat Gunhild Lærum, ba retten vurdere Aaneruds habilitet.

Aldri noe problem før Lundin sier han ikke har opplevd noe slikt i sin 20 år lange advokatpraksis.

- Det har vært en lang rekke trafikksaker der jeg har vært advokat og Aanerud har vært teknisk sakkyndig. Det har aldri vært noe problem, og det aksepteres alltid at rapportene gjøres kjent for retten, sier Lundin.

Han vil anke habilitetsspørsmålet til Høyesterett så lenge forsinkelsen allerede har skjedd.

- Foreldrene er oppgitt og opprørt over at de fortsatt med vente på å få denne rettssaken ut av verden.

 FRA VENNINNER:  En siste hilsen på ulykkesstedet til Sara og Tiril. FOTO: ENDRE VELLENE/DAGBLADET.
FRA VENNINNER: En siste hilsen på ulykkesstedet til Sara og Tiril. FOTO: ENDRE VELLENE/DAGBLADET. Vis mer