- KAN SLIPPE UT OM 15 ÅR: Advokat Carl Bore mener dagens lovverk gjør det mulig for Breivik å slippe ut fra fengsel om 15 år.  FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.
- KAN SLIPPE UT OM 15 ÅR: Advokat Carl Bore mener dagens lovverk gjør det mulig for Breivik å slippe ut fra fengsel om 15 år. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.Vis mer

Advokater: Breivik kan være fri om 15 år Politiet: Tror på livstid og forvaring

Terroristen kan være en fri mann i 2026, mener fremtredende advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo-politiet er sikre på at terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) dømmes slik at han kan holdes innesperret på livstid.

- Jeg ser to utfall i denne saken: Forvaring eller tvunget psykisk helsevern. I prinsippet kan han holdes inne livet ut i begge. Det er de to løsningene, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

Hatlo presiserer at man må avvente de sakkyndige vurderingene av 32-åringen.

Riksadvokaten og Oslo-politiet er nå i tett dialog om hvilken tiltale som skal tas ut mot Behring Breivik.

Han er per i dag siktet etter terrorbestemmelsene i §147a i straffeloven, med en strafferamme på 21 år. Han har innrømmet å stå bak både bomben i regjeringskvartalet som kostet åtte mennesker livet og drapene på 69 ungdommer og voksne på Utøya 22. juli.

- Ute om 15 år Advokat Carl Bore mener Behring Breivik med dagens lover kan være en fri mann allerede i 2026, når han har sonet to tredeler av en dom på 21 år.

- Innsatte kan prøveløslatelse etter to tredjedels straff, særlig hvis det ikke er fare for ny, alvorlig forbrytelse. I dag foreligger gjentakelsesfare, men hvordan myndighetene ser på saken etter 14-16 år er ikke gitt. Om gjerningsmannen her blir prøveløslatt før tiden, vil det skape utrygghet blant folk, men handlingenes grovhet utelukker altså ikke prøveløslatelse. Loven synes ikke i tilstrekkelig grad å fange opp grovheten i attentatene, sier Bore til Dagbladet.

POLITIADVOKAT: Politiadvokat Christian Hatlo under pressemøte i politihuset på Grønland om etterforskningen etter angrepet i Regjeringskvartalet og på Utøya. Foto: Berit Roald/Scanpix
POLITIADVOKAT: Politiadvokat Christian Hatlo under pressemøte i politihuset på Grønland om etterforskningen etter angrepet i Regjeringskvartalet og på Utøya. Foto: Berit Roald/Scanpix Vis mer

Bore er bistandsadvokat for et av ofrene etter bomben i regjeringskvartalet.

Manifestet Politiet tror Behring Breviks mye omtalte manifest kommer til å bidra til at han idømmes forvaringsstraff og videre forvaring når dommen er sonet ferdig. En forvaringsdom gjelder for fem år av gangen.

Behring Breivik ikke er tidligere straffedømt, men det mener Hatlo blir uten betydning.

- Det er temmelig klart at forvaring vil være naturlig i denne saken, med en siktet som har planlagt så lenge og skrevet et slikt manifest som Breivik har gjort, sier Hatlo.

Stipendiat Anine Kierulf ved institutt for offentlig rett i Oslo tviler på at at 32-åringen kan dømmes til forvaring, med dagens lovverk.

- Han har vist seg i stand til å planlegge og gjennomført drapene han har erkjent, men vi har så langt ikke holdepunkter for at han gjenta noe liknende om 21 år. Utfra det jeg vet i dag, så kan jeg ikke si at kriteriene for forvaring er oppfylt, sier Kierulf.

Fare for gjentakelse? Hun får støtte av Bore.

- Om domstolen skal vurdere forlengelse, er det ikke forbrytelsens grovhet, men om det er nærliggende fare for en ny alvorlig forbrytelse, som er temaet Kan dette ikke bevises, skal domfelte slippes fri. Etter 21 år kan domfelte ha brutt med tidligere holdninger, eventuelt gi inntrykk av det, sier Bore.

Om Behring Brevik verken dømmes til tvunget psykisk helsevern eller får en forvaringsdom, kan han spasere ut fengselsportene som en fri mann senest i om 21 år. Bore mener det er legitimt å diskutere en skjerping av straffenivået.

- Det bør være legitimt å diskutere høyere straff, eventuelt livstid, for de mest ekstreme forbrytelsene. Jeg tror rettsfølelsen i befolkningen støtter dette, sier Bore.

Lover lang straff
Lederen av jusskomiteen på Stortinget, Per Sandberg, tror Behring Breivik må belage seg på langt mer bak tid bak gitter enn Bore frykter.

- Jeg har én kommentar til dette. Breivik kommer ikke ut etter 15-16 år, sier Per Sandberg (Frp).
Fra før er det kjent at påtalemyndighetene vurderer å sikte terroristen Anders Behring Breivik (32) for forbrytelser mot menneskeheten, som kan ha en strafferamme på 30 år.

- Det er altfor tidlig å si hvor vi kommer til å ende, sier politiadvokat Hatlo.