SENDTE E-POST: I forkant av aksjonen har Oslo tingrett og Bergen tingrett sendt ut epost til advokater og spurt hvem som er villige til å ta på seg forsvareroppdrag til tross for aksjonen. Dette har fått Advokatforeningen til å reagere kraftig.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SENDTE E-POST: I forkant av aksjonen har Oslo tingrett og Bergen tingrett sendt ut epost til advokater og spurt hvem som er villige til å ta på seg forsvareroppdrag til tross for aksjonen. Dette har fått Advokatforeningen til å reagere kraftig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Advokater går til aksjon for høyere salær

Boikotter fengslingsmøter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokater vil denne uka gå til aksjon ved å boikotte fengslingsmøter. Kravet er høyere salær for rettshjelp.

Aksjonen starter i Oslo og Bergen mandag klokka 09.00, og advokater i flere andre byer har varslet støtteaksjoner, skriver Advokatbladet.

Aksjonen innebærer at advokater denne uka vil la være å stille til fengslingsmøter i både straffesaker og utlendingssaker. Formålet er å vise støtte til rettshjelpsordningen, som ifølge Advokatforeningen er blitt systematisk nedprioritert siden 1999.

- Timelønnen i fri rettsshjelpsaker er 970 kroner. Det dekker ikke utgiftene når du driver advokatkontor i Oslo. Jeg og mange andre advokater sier nei til klienter fordi vi må ta andre bedre betalte jobber. Det går ut over rettssikkerheten til de svakeste gruppene, sier advokat Geir Lippestad til VG.

Advokatforeningen mener statens satser for rettshjelp er blitt for lave og krever at salærsatsen må justeres opp. Salærsatsen har ifølge foreningen ikke holdt tritt med den generelle lønnsutviklingen.

Advokatene ønsker seg 80 kroner mer i timen, slik at salærsatsen øker til 1.050 kroner per time.

I forkant av aksjonen har Oslo tingrett og Bergen tingrett sendt ut epost til advokater og spurt hvem som er villige til å ta på seg forsvareroppdrag til tross for aksjonen.

Forespørselen har fått Advokatforeningen til å reagere kraftig.

Oslo tingrett svarer på sin side at den har funnet det nødvendig å sende ut eposten på grunn av kravene som straffeprosessloven stiller. Loven sier at siktede «så vidt mulig» skal ha forsvarer i rettsmøter om varetektsfengsling.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram