- Advokater hindrer oppklaring

Politimester Anstein Gjengedal mener norske forsvarsadvokater kan ødelegge politiets arbeid i viktige kriminalsaker. Orderud-saken kan her være et eksempel, mener politimesteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politimesteren i Oslo mener norske forsvarsadvokater saboterer politiets etterforskning når de råder sine klienter til ikke å si noe til politiet.

Gjengedal mener mener det er et alvorlig samfunnsproblem hvis denne trenden fortsetter. Han etterlyser en etisk debatt om advokatrollen i straffesaker, skriver Vårt Land.

- Tidligere var mitt inntrykk at advokatenes holdning i alvorlige straffesaker var å be klientene fortelle det de visste til politiet, fordi det var viktig å få oppklart det som var skjedd. Sakene ble ofte oppklart, og gjennom god jobb i rettssalen fikk forsvareren gjerne fram formildende omstendigheter som reduserte straffeutmålingen, sier Gjengedal til avisen.

Prestisjekamp

Politimester Gjengedal er en av landets mest erfarne politijurister, med 30 års fartstid innen politi og påtalemyndighet. Han har dermed solid grunnlag for kritikken når han retter en bredside mot deler av advokatstanden:

- Jeg har særlig de siste fem-seks årene merket en endring av advokatenes holdninger. Mitt inntrykk er at den generelle holdningen er: «Ikke si noe til politiet». Av og til lurer jeg på om det er for å hjelpe klienten, eller om det er fordi det er prestisjefylt å vinne saker og dermed fremme eget navn og karriere, sier Gjengedal.

Holmlia

Gjengedal vil ikke gå spesielt inn på Orderud-saken, men bekrefter at det er en av de sakene han har i tankene. Han er også kritisk til Tor Erling Staffs råd til den hovedmistenkte i Holmlia-drapet, om ikke å forklare seg for politiet.

- Dette gjelder ikke bare noen store enkeltsaker. Jeg har opplevd det samme i mange av de sakene jeg selv har prosedert gjennom årene, og vi sliter med det her på huset. Ofte opplever vi at siktede i utgangspunktet er villige til å forklare seg for politiet, men så kommer forsvareren inn i bildet og ber dem ikke snakke, fordi det øker sjansen for frifinnelse.

Gjengedal frykter alvorlige ringvirkninger dersom trenden fortsetter. Han sier at sakene blir langt vanskeligere å oppklare, og etterforskningen tar mer tid og ressurser. For pårørende medfører det ekstra belastninger, særlig dersom saker ikke blir oppklart.

(Dagbladet.no)