Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advokater jobber for å tiltale israelske offiserer

Skal ha begått krigsforbrytelser under Gazakrigen. Norske advokater deltar også i dette arbeidet.

VIL TILTALE: Røyken ligger tett over byen Beit Lahia nord på Gaza 4. januar i år. Nå jobber en rekke internasjonale advokater for å få israelske toppoffiserer tiltalt for krigsforbrytelser de skal ha begått under den voldsomme Gaza-krigen i vinter. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ/SCANPIX
VIL TILTALE: Røyken ligger tett over byen Beit Lahia nord på Gaza 4. januar i år. Nå jobber en rekke internasjonale advokater for å få israelske toppoffiserer tiltalt for krigsforbrytelser de skal ha begått under den voldsomme Gaza-krigen i vinter. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

En rekke europeiske advokater har lister med navn på israelske offiserer som skal ha begått krigsforbrytelser under Gazakrigen. Norske advokater deltar også i dette arbeidet.

Advokatene har siden kamphandlingene opphørte 18. januar innhentet vitnesbyrd fra palestinere og andre opplysninger fra Gazastripen, som de hevder beviser at israelske offiserer begikk krigsforbrytelser i offensiven som ble kalt Operasjon støpt bly.

Bevisene er knyttet til militære med rangen bataljonssjef og høyere, skriver Haaretz.

Advokatene kommer ifølge avisen fra Storbritannia, Nederland, Spania, Belgia og Norge.

Anmeldt i Norge

I Norge er Kjell Brygfjeld talsmann for en gruppe advokater som har anmeldt flere israelske militære og politiske ledere for krigsforbrytelser og brudd på internasjonal humanitær rett i forbindelse med Gazakrigen.

- Vi har bedt den norske staten om å iverksette etterforskning og utstede arrestordre på de navngitte personene og etterlyse dem i Schengen-området. Vi mener forbrytelsene er svært godt dokumentert, sier Brygefjeld til Klassekampen.

Advokaten Daniel Makover samordner arbeidet på britisk side. En av hans kolleger reiste til Gazastripen noen uker etter våpenhvilen og samlet inn vitnesbyrd fra sivile palestinere, som ga advokaten rett til å fremme eventuelle anklager i deres navn.

Deler informasjon

Makeover vil overfor Haaretz ikke røpe hvem eller hvor mange israelske militære som befinner seg på listen, men understreker at enhver som har vært innblandet i lovbrudd risikerer å bli tiltalt.

Den britiske advokaten er med i et nettverk der kolleger i flere europeiske land deler informasjon, slik at mistenkte offiserer kan bli arrestert, skulle de besøke disse landene.

Makover sier at et lite antall israelske offiserer allerede figurerer på en liste hos britisk politi og risikerer pågripelse.

Det israelske utenriksdepartementet sier i en uttalelse at de er klar over risikoen.

- Vi er vet om arbeidet palestinske grupper og deres støttespillere bedriver for å skade det israelske forsvarets offiserer rettslig og PR-messig. Departementet motarbeider dette, heter det i uttalelsen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media