SJELDENT SYN:  Det er kø på vei inn til Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SJELDENT SYN: Det er kø på vei inn til Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Advokater mener bilfritt Oslo sentrum er ulovlig

- Kan ikke hindre folk i å kjøre til og fra egen eiendom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Å gjennomføre bilfritt sentrum i Oslo er et så stort inngrep i private rettigheter at Oslo kommune alene ikke har myndighet til å innføre det, mener toppadvokater.

Forutsetter lovendring Kommunen trenger en lovendring, eller støtte fra regjeringen, skriver Finansavisen.

- For å gjennomføre dette vil byrådet trolig trenge hjemmel i ny lov, eller i det minste få støtte fra statlige samferdselsmyndigheter og andre myndigheter for å innføre forbud mot privat kjøring til og fra egen eiendom i hele Oslo sentrum, sier advokat og partner i tvisteløsningsavdelingen i Arntzen de Besche, Fred Gade, til Finansavisen.

Han får støtte fra kollega Eilif S. Koch i advokatfirmaets eiendomsavdeling.

Bilfritt område - Et slikt forbud kan neppe gjøres gjennom et reguleringsvedtak i kommunen. Det vil bety at dagens tillatte bruk for sentrumseiendommer i Oslo i større og mindre grad forbys. Dette har et helt annet rettslig vern enn å begrense fremtidig bruk, sier han.

Oslo får onsdag en ny byregjering, som etter påtrykk fra MDG vil ha alle privatbiler ut av området innenfor ring 1 i Oslo. Det bor rundt 1 000 mennesker i området som har 90 000 arbeidsplasser.

De to advokatene mener inngrep i rettighetene til parkeringshuseiere og eiere av næringsbygg vil kunne utløse store erstatningskrav.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer