Advokater på begge sider av røykebordet

Et av Norges mest anerkjente advokatfirmaer, Thomassen, Krefting, Greve og Lund påtar seg oppdrag for både tobakksindustrien og de som skal saksøke dem. - Uhørt, sier advokatforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har avslørt en offentlig utredning som blir lagt fram i slutten av juni. Den konkluderer med at det offentlige kan saksøke tobakksindustrien gjennom fylkeskommunene.

Fylkeskommunens problem er at de sitter på dårlig juridisk kompetanse. Fylkesrådmann i Hordaland Paul M. Nilsen erkjenner at det er et problem at tobakksindustrien hyrer inn de dyktigste advokatkontorene.

- Vi kjenner til taktikken fra USA. Og har i tillegg fått vite at Thomassen, Krefting, Greve og Lund også representerer motparten gjennom Tiedemanns Gruppen. Vi har ikke ekspertisen som skal til for å saksøke tobakksindustrien. Advokatkontoret må selv vurdere om dette er en interessekonflikt, sier Nilsen.

Han forteller at advokatkontoret bare skal utrede og legge forholdene til rette for et eventuelt søksmål.

- Men er det ikke merkelig at dere bruker et advokatkontor som sitter på begge sider av bordet?

- Vi må ta stilling til dette spørsmålet når søksmålet kommer opp, sier Nilsen.

Tiedemanns har nesten 90 prosent av tobakksmarkedet i Norge der familien Andresen er sentral aktør. De eier også Tiedemanns Gruppen.

- Problematisk

Partner i Thomessen, Krefting, Greve og Lund, Kim Dobrowen, konkluderer med at advokatkontoret ikke kan ha Hordaland fylke som klient ved et eventuelt søksmål.

- Vi representerer bare Tiedemann ved et eventuelt søksmål, men vi synes det ikke er problematisk at vi utreder muligheten for fylkeskommunen, sier Dobrowen.

Leder av Den Norske Advokatforenings etiske utvalg, Haakon Haraldsen, tar sterkt avstand fra denne praksisen.

- Dette er problematisk. Grensen går ikke ved søksmål. Advokatkontoret opparbeider seg enorm kunnskap om motparten. Det er uhørt å representere begge parter selv om det bare dreier seg om utredning, sier Haraldsen.

Tiedemanns Tobaksfabrik ønsker å få slutt på dobbeltarbeidet.

- Dette er helt klart en interessekonflikt. Vi har tatt opp saken med dem, sier informasjonssjef, Jan Robert Kvam, i Tiedemanns.