Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Advokater rådet meg til å nekte skyld

Lars-Erik Andersen la kortene på bordet i dag. Slik ble han med på ranslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): - Etter pågripelsen var jeg helt fortvilt, og jeg la alle kort på bordet overfor min advokat. Jeg sa at jeg hadde deltatt i Nokas-ranet, og jeg fortalte hvem som skjøt politiførstebetjent Arne Sigve Klungland, sa Andersen da han begynte sin forklaring for lagmannsretten.

På dette tidspunkt brukte Andersen en advokat som var knyttet til advokatkontoret til Christine Hamborgstrøm, som da representerte David Toska.

- Advokaten rådet meg til å holde kjeft. Slik ble det, men det var mitt eget valg å holde kjeft helt fram til og med behandlingen i tingretten, fortalte Lars-Erik Andersen.

Det er en alvorlig og nervøs Andersen som forteller om sitt liv og Nokas-ranet. I tingretten framstilte han seg sjøl nærmest som en dust, en neddopet og upålitelig rusmisbruker som aldri ville ha blitt betrodd en rolle i Nokas-ranet.

Rusfri sammen med Toska

Nå er Andersen innstilt på å legge alle kort på bordet. Han forteller om David Toska som en god kamerat fra tenårene.

- Jeg har slitt med rus i mange år, og misbrukt kokain, amfetamin, rohypnol, alkohol - ja, nærmest alt utenom heroin. David tok seg av meg, da jeg var sammen med ham var jeg rusfri, sa Andersen til retten.

Vinteren før Nokas-ranet var Andersen sammen med Toska og hans familie i Sandnes. Andersen fortalte Toska at han sleit med stor narkogjeld.

 FORKLARER SEG NÅ: NOKAS-tiltalte Lars Erik Andersen hvordan han ble med på ranslaget. Foto: ERLING HÆGELAND
FORKLARER SEG NÅ: NOKAS-tiltalte Lars Erik Andersen hvordan han ble med på ranslaget. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

- Jeg spurte David om han hadde en enkel jobb til meg. Sånn sett var jeg en pådriver. Men jeg fikk ikke noe tilbud, og fikk en følelse av at jeg først måtte bevise at jeg kunne holde meg rusfri, sa Andersen.

- Jeg har funnet et vindu

I februar 2004 ble William Ellingsen skutt og drept. Ellingsen var en nær kamerat av både David Toska og Lars-Erik Andersen.

- Da bestemte jeg meg for å vise William en siste ære ved å holde meg rusfri i dagene rundt begravelsen, fortalte Andersen.

Han møtte Toska i begravelsen, og hadde også et møte med David noen dager etterpå.

- Du ser bra ut, repliserte Toska, som så spurte Andersen om han ville bli med på en enkel jobb.

- Hva går det ut på? spurte Andersen.

- Jeg har funnet ei glassrute. Bak vinduet ligger det store pengebeløp, svarte Toska.

image: -  Advokater rådet meg til å nekte skyld

Lars-Erik Andersne ble fascinert.

- Det hørte utrolig ut. Men David hadde fått til det utrolige før. Jeg fikk beskjed om at mange skulle bli med, for det ville bli mye å bære, sa Andersen.

Slik ble Lars-Erik Andersen rekruttert til ranslaget.

- Det skulle være knips, inn og ut, ferdig med det. David hadde også funnet en måte å stoppe politiet på, fortalte Andersen.