Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advokater raser mot Ap: - Trond Giske har ikke fått gitt sitt tilsvar

Refser Arbeiderpartiets behandling av varslersakene og mener partiet har oppført seg som etterforsker og dommer.

UT MOT PARTIETS BEHANDLING: Trond Giskes advokater reagerer sterkt på måten Ap har håndtert varslene mot ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UT MOT PARTIETS BEHANDLING: Trond Giskes advokater reagerer sterkt på måten Ap har håndtert varslene mot ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet har nå behandlet ferdig varselsakene mot Trond Giske.

Ap har i ettermiddag konkludert med at Giskes oppførsel medfører brudd på partiets etiske regelverk om seksuell trakassering.

Trond Giskes advokater går i strupen på partiets behandling av sakene:

- Vi stiller oss svært kritiske til at Arbeiderpartiet har behandlet sakene uten at Trond Giske har fått gitt sitt tilsvar. Giske er sykmeldt og har derfor ikke vært i stand til å fremlegge sin versjon. På et innledende stadium hadde Giske to møter med partiledelsen om sakene, men det var uttalt ved flere anledninger at han skulle få komme med et ordentlig tilsvar før partiet tok stilling, sier Christopher Hansteen​​​​​​ og Frode Sulland i en pressemelding.

- Etterforsker og dommer

Advokatene mener det er gode grunner til at Ap burde avstått fra å komme med en «dom» over Giskes oppførsel.

- Vi stiller oss også kritiske til at Arbeiderpartiet i realiteten opptrer både som etterforsker og dommer i sakene, uten å ha den uavhengighet som er nødvendig for å opptre uhildet i begge relasjoner. Slike saker reiser kompliserte bevisspørsmål om mellommenneskelige forhold, og hensynene til rettssikkerhet og uavhengighet tilsier derfor at konkrete saker med påstander om seksuell trakassering tilbake i tid primært behandles av domstolene med de avanserte prinsipper for bevisføring og bevisvurdering som der gjelder, skriver Hansteen og Sulland videre.

«Arbeiderpartiet har i dag, 25. januar 2018, ferdigstilt behandlingen av disse varslene, og kommet til at det i flere av tilfellene har vært brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering», skriver partiet en pressemelding torsdag ettermiddag.

- Kan tilbakevise påstander

Det er kommet flere varsler mot Giske for ufin oppførsel overfor kvinner i partiet. Trond Giske har beklaget oppførselen og dårlig rolleforståelse.

- Jeg har ikke vært min oppførsel og rolle bevisst nok, sa Giske før jul.

Ap-toppens advokater mener likevel at Giske kan tilbakevise sentrale påstander i noen var varslersakene. Giske har tidligere sagt at han mener varslene mot ham inneholder fabrikkert informasjon.

- Vår kritikk mot en slik behandlingsmåte forsterkes av at både vi og Giske har meddelt partiet at Trond Giske mener å kunne tilbakevise sentrale påstander i noen av sakene. Det er også meddelt at Giske har synspunkter på omstendigheter og bevis som bør undersøkes nærmere, og at han ville komme med dette så snart han er friskmeldt. Dette har partiet ikke tatt hensyn til. I mangel av Giskes tilsvar i sakene er Arbeiderpartiets konklusjon basert på et ensidig grunnlag, skriver advokatene videre.

Dagbladet oppdaterer saken

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!