Advokater steinet politiet

Streiket og demonstrerte mot Pakistans president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det gikk hett for seg da rasende pakistanske advokater gikk til streik og demonstrasjoner i dag. Bakgrunnen for streiken var at Pakistans president, Pervez Musharraf, hadde sparket landets profilerte høyesterettsdommer, Mohammed Chaudry.

Brant bilder av presidenten

Advokatene boikottet dagens rettsmøter, og i flere byer ble det arrangert demonstrasjoner. Demonstrerende advokater brant bilder av presidenten før det hele endte i kamper mot spesialstyrkene fra politiet.

Chaudry var kjent for å slå hardt ned på brudd på menneskerettighetene og lovbrudd fra myndighetenes side. Han ble suspendert av presidenten fredag niende mars. Regjeringen sa at myndighetene hadde fått klager på at Chaudry hadde misbrukt sin stilling, men ville ikke utdype dette nærmere.

Informasjonsminister Mohammed Ali Durrani har sagt at det vil bli en lukket høring i saken mot Chaudry i morgen.

Ropte slagord i høyesterett

Samtidig samlet advokater seg i høyesterett i Islamabad og ropte slagord utenfor en rettssal hvor konstituert høyesterettsdommer Javed Iqbal var tilstede under en høring.

Til slutt måtte Iqbal avbryte rettsmøtet. Utenfor høyesterett hadde flere titalls advokater samlet seg for å demonstrere mot presidenten.

ADVOKATENE TIL ANGREP: Rasende advokater kastet stein på politiet og brant bilder av Pakistans president. Foto: Scanpix
ADVOKATENE TIL ANGREP: Rasende advokater kastet stein på politiet og brant bilder av Pakistans president. Foto: Scanpix Vis mer

Kastet stein

Det gikk verst for seg i Lahore hvor politiet stoppet flere hundre advokater som demonstrerte. Det brøt ut opptøyer og rasende advokater kastet brostein mot politiet, som svarte med å slå de dresskledde demonstrantene med batonger.

- 20 advokater ble skadd i basketaket, sa politibetjent Imtiaz Habib i Lahore, til AP.

Åtte av demonstrantene ble midlertidig fengslet.

Senere arrangerte advokatene en sitt-ned demonstrasjon utenfor høyesteretts lokaler i Lahore.

En lignende demonstrasjon ble også arrangert i Karachi hvor flere hundre demonstranter sang død over Musharraf mens de brant et portrett av presidenten.

Mer enn 200 politifolk sto klare til å takle advokatene, men det hele gikk rolig for seg.