Advokatmangel rammer dødsdømte

Amerikanske dødsdømte risikerer å ikke få behandlet ankesakene sine, fordi få advokater er villige til å ta oppdraget. Kritikerne får uventet støtte fra høyesterettsdommeren Sandra Day O'Connor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Årsaken til at så få advokater vil ta ankesaker for dødsdømte, er at dette er svært arbeidskrevende, dyre og følelsesmessig krevende saker, uttaler advokater til The New York Times. En annen årsak til mangelen på juridisk bistand er at det blir stadig flere på dødscelle, mens myndighetenes ressurser til å lønne forsvarsadvokater minker.

I verste fall fører advokatmangelen til at innsatte på dødscelle mister - bokstavelig talt - livsviktige tidsfrister for å få behandlet ankesaker.

En studie gjort av jurister og kriminologer ved universitetet i Columbia viser at situasjonen kan få alvorlige konsekvenser. Studien viser at to av tre anker i dødsstraff-saker blir avvist på grunn av feil begått av advokatene.

Kritisk høyesterettsdommer

Det vakte oppsikt da en av USAs ni høyesterettsdommere, Sandra Day O'Connor, på mandag åpenlyst stilte seg kritisk til praktiseringen av dødsstraff i USA. Hun mener at problemet med advokatmangel kan føre til at uskyldige henrettes, og stiller seg kritisk til innsattes rettssikkerhet.

I en oppsiktsvekkende tale i Minneapolis stilte den konservative dommeren seg svært kritisk bruken av dødsstraff, og refererte til at 90 amerikanske dødsdømte er blitt løslatt siden 1973.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer