Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advokatopprør mot sorenskriver i Halden: - Jeg fikk så vidt sagt «ærede rett»

En rekke profilerte advokater klager på atferden til sorenskriver Bjørn Haaland, som er Halden tingretts øverste administrative leder. - Jeg er rystet, sier Haaland.

KLAGER: Advokat Harald Otterstad er blant dem som forteller at han har opplevd negative hendelser i Bjørn Haalands rettssal. - Man orker ikke ta oppgjøret, skriver han. Haaland sier han er rystet over klagen. Foto: Knut Falch / SCANPIX .
KLAGER: Advokat Harald Otterstad er blant dem som forteller at han har opplevd negative hendelser i Bjørn Haalands rettssal. - Man orker ikke ta oppgjøret, skriver han. Haaland sier han er rystet over klagen. Foto: Knut Falch / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rekke profilerte advokater har i dag levert en klage til Tilsynsutvalget for dommere på sorenskriver Bjørn Haaland i Halden tingrett. Bak klagen står de to Østfold-advokatene Dennis R. Brorstrøm og Helge Skaaraas, advokat med møterett for høyesterett.

I den omfattende klagen på 17 sider, er også flere profilerte advokater referanser. Blant disse er Harald Otterstad og Oscar Ihlebæk.

Også leder for påtaleenheten i Øst politidistrikt Kåre Solvoll, advokat Trond Karlsen og advokatfullmektig Katrine Berg er referanser i klagen.

KLAGER: Advokat Dennis Brorstrøm. Foto: Privat
KLAGER: Advokat Dennis Brorstrøm. Foto: Privat Vis mer

- Bestemmer seg på forhånd

Advokatene klager på dommeratferden til Haaland, som er embetsleder for Halden tingrett og en erfaren dommer.

I klagen skriver blant annet advokatene om Haaland:

  • Bestemmer seg på forhånd hva som er relevant
  • Til stadighet avbryter aktørene i retten
  • Dårlig stemning i rettssalen
  • Oppleves å skape utrygghet i retten
  • Nærmest illusoriske rettsmøter
  • Nekter aktører å prosedere/innlede på spørsmål aktørene oppfatter som sentrale

Advokatene beskriver at de til stadighet er blitt avbrutt, at de ikke får framføre sine argumenter og at advokater har opplevd å bli satt ut av Haalands prosessledelse. Advokatene forteller også at flere av deres klienter i sakene med Haaland har opplevd prosessen urettferdig.

- Jeg fikk så vidt sagt «ærede rett» før innklagede avbrøt og ønsket dokumentasjon på noe som til sin tid ville komme i mitt innledningsforedrag, skriver Brorstrøm om en sak i september i år.

- Gir en følelse av håpløshet

- Dette føles til dels svært frustrerende og gir en følelse av håpløshet. Etter noen ganger opplevelse av slikt blir det dessverre til at man resignerer. Man orker ikke ta oppgjøret, skriver advokat Harald Otterstad i klagen.

REFERANSE: Advokat Oscar Ihlebæk forteller i klagen at flere ved hans kontor har opplevd liknende hendelser med Haaland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
REFERANSE: Advokat Oscar Ihlebæk forteller i klagen at flere ved hans kontor har opplevd liknende hendelser med Haaland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Også advokat Oscar Ihlebæk opplyser at advokater fra hans kontor ikke fikk prosedert en sak og at han allerede i forkant av et fengslingsmøte fikk beskjed om at det ikke var noen grunn til å prosedere på vilkåret «skjellig grunn til mistanke».

- Rystet

Sorenskriver Bjørn Haaland sier han er rystet etter å ha mottatt klagen fra advokatene i ettermiddag. Samtidig som han fikk den, gikk den også til domstolsadministrasjonens tilsynsutvalg for dommere i Trondheim.

- Jeg har ikke lest hele brevet, men jeg er selvfølgelig rystet over at man føler det sånn og jeg er forferdelig lei meg, sier han til Dagbladet.

Han sier videre at han har en del bemerkninger til faktum i et par av episodene nevnt i klagen.

- Men for min del er ikke det poenget. Poenget er at så lenge de som klager har den oppfatningen, er jeg bare rett og slett fryktelig lei meg, sier han.

Advokatene har i klagen ikke foreslått noen reaksjonsform overfor Haaland. Advokatene i klagen mener imidlertid at de har opplevd dårlig atferd fra ham over tid, og at dette er forhold som bør påpekes. Samtidig mener de det svekker tilliten til domstolen og dommerne.

- Ikke noe hyggelig

- Jeg fikk tilsendt klagen på mail i 13-tida i dag av advokat Dennis Brorstrøm, og jeg skal svare på det. Jeg får se hva jeg svarer når jeg får summet meg. Jeg har ikke begynt å tenke på det, sier han.

- Hva tenker du om at såpass mange advokater du har hatt befatning med står bak klagen?

- Et par av disse tingene virker merkverdig. Inntrykket det etterlater er ikke noe hyggelig. Jeg kan ikke annet enn å si at jeg er rystet over dette, og har aldri fått sånne tilbakemeldinger før. Jeg må sette meg ned og tenke gjennom ting, sier Haaland, som tidligere var sorenskriver i Alstahaug tingrett i Sandnessjøen.

- På akkord med egne prinsipper

Advokat Dennis Brorstrøm sier han ikke ønsker å kommentere noe utover klagen, men skriver følgende i en e-post til Dagbladet.

«Vårt fag er å hjelpe klienten igjennom en prosess og til å klargjøre faktum og å mene noe om retten, og noen ganger formidle den til de som skal avgjøre. I dette tilfelle domstolen.

Når domstolen går på akkord med helt grunnleggende prinsipper om møtekultur (som «ikke å avbryte», kun snakke når «man får ordet», være hyggelig og «veloppdratt», «holde seg til saken i mest mulig grad» må dette påtales), sier han.

Dette bruker vi advokater store ressurser på å belære våre egne klienter om. Skal vi forvente noe mindre av dommere?

De fleste møter kanskje kun en eneste gang i livet i retten og etter det vil de ta med seg sine erfaringer videre til sine etterkommere og til sitt miljø. Jeg ønsker at de skal fortelle videre at i sitt møte med domstolen ble de behandlet anstendig, fikk fortelle sitt budskap, ble hørt (mer eller mindre), og at de forsto hvorfor utfallet ble slik eller slik. Det vil bygge opp under respekten for vårt rettsvesen og øke tilliten til vår domstoler.» skriver han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!