Advokatopprør mot sorenskriver i Halden: - Jeg fikk så vidt sagt «ærede rett»

En rekke profilerte advokater klager på atferden til sorenskriver Bjørn Haaland, som er Halden tingretts øverste administrative leder. - Jeg er rystet, sier Haaland.

KLAGER: Advokat Harald Otterstad er blant dem som forteller at han har opplevd negative hendelser i Bjørn Haalands rettssal. - Man orker ikke ta oppgjøret, skriver han. Haaland sier han er rystet over klagen. Foto: Knut Falch / SCANPIX .
KLAGER: Advokat Harald Otterstad er blant dem som forteller at han har opplevd negative hendelser i Bjørn Haalands rettssal. - Man orker ikke ta oppgjøret, skriver han. Haaland sier han er rystet over klagen. Foto: Knut Falch / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En rekke profilerte advokater har i dag levert en klage til Tilsynsutvalget for dommere på sorenskriver Bjørn Haaland i Halden tingrett. Bak klagen står de to Østfold-advokatene Dennis R. Brorstrøm og Helge Skaaraas, advokat med møterett for høyesterett.

I den omfattende klagen på 17 sider, er også flere profilerte advokater referanser. Blant disse er Harald Otterstad og Oscar Ihlebæk.

Også leder for påtaleenheten i Øst politidistrikt Kåre Solvoll, advokat Trond Karlsen og advokatfullmektig Katrine Berg er referanser i klagen.

- Bestemmer seg på forhånd

Advokatene klager på dommeratferden til Haaland, som er embetsleder for Halden tingrett og en erfaren dommer.

I klagen skriver blant annet advokatene om Haaland:

  • Bestemmer seg på forhånd hva som er relevant
  • Til stadighet avbryter aktørene i retten
  • Dårlig stemning i rettssalen
  • Oppleves å skape utrygghet i retten
  • Nærmest illusoriske rettsmøter
  • Nekter aktører å prosedere/innlede på spørsmål aktørene oppfatter som sentrale

Advokatene beskriver at de til stadighet er blitt avbrutt, at de ikke får framføre sine argumenter og at advokater har opplevd å bli satt ut av Haalands prosessledelse. Advokatene forteller også at flere av deres klienter i sakene med Haaland har opplevd prosessen urettferdig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer