2 500 ADVOKATTIMER:  Advokatene Sigurd Klomsæt (til høyre) og Arvid Sjødin begynte å legge fram sitt materiale i Oslo tingrett mandag av søksmålet mot Gjenopptakelseskommisjonen. Regningen går til Viggo Kristiansens foreldre. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET.
2 500 ADVOKATTIMER: Advokatene Sigurd Klomsæt (til høyre) og Arvid Sjødin begynte å legge fram sitt materiale i Oslo tingrett mandag av søksmålet mot Gjenopptakelseskommisjonen. Regningen går til Viggo Kristiansens foreldre. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET.Vis mer

Advokatregningene går til foreldrene

- I en alder av 62 har jeg aldri hatt så mye gjeld, sier Viggo Kristiansens far.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Viggo Kristiansen (32), som er dømt til 21 års forvaring for Baneheia-drapene for 11 år siden, har fått dårligere behandling av Gjenopptakelseskommisjonen enn alle andre som har forsøk å få gjenopptatt sakene siden siden kommisjonen ble opprettet i 2004, hevdet advokat Sigurd Klomsæt i Oslo tingrett i dag.

Kristiansen har saksøkt kommisjonen for å få vedtakene om å si nei til ny rettssak kjent ugyldige.

En slik sak har ikke vært behandlet i rettsvesenet før.

Treholt og Fasting Torgersen - Viggo Kristiansen har fått dårligere sjanse enn Fredrik Fasting Torgersen til å legge fram saken sin, og selv en bemidlet mann som Arne Treholt har fått mer økonomisk hjelp enn min klient.

- Så vidt jeg vet har Treholt fått innvilget 200 timer fri rettshjelp, mens Viggo Kristiansen  har fått 100 timer, sa Klomsæt i tingretten mandag da den fem timer lange behandlingen av søksmålet startet.

I retten må blant annet Viggo Kristiansen, hans advokater og støttespillere selv finansiere to dager med engelsktolk a 6 800 kroner dagen pluss moms.

Tolk er påkrevet når en pensjonert FBI-etterforsker fra USA og en laboratoriekilde fra London skal vitne seinere i uka.

2 500 timer Klomsæt ble spurt av Viggo Kristiansen i april 2008 om han ville jobbe med saken. Siden har advokatkollega Arvid Sjødin kommet med i forsvaret.

- Sjødin har jobbet om lag 500 timer med saken og jeg har brukt 2 000 timer på saken. Det har ikke vært andre å sende regning til enn foreldrene hans, sa Klomsæt i retten.

Det betyr millionhonorar med ordinære advokatsatser.

- Har aldri hatt så mye gjeld Faren Svein Kristiansen bekrefter at det er han som betaler advokatene og kampen for gjenopptakelse av saken.

 NYTT AVSLAG:  Viggo Kristiansen etter at han ble orientert på Ila 10. juni i fjor om det fjerde avslaget fra Gjenopptakelseskommisjonen. ARKIVFOTO: EIVIND PEDERSEN/DAGBLADET.
NYTT AVSLAG: Viggo Kristiansen etter at han ble orientert på Ila 10. juni i fjor om det fjerde avslaget fra Gjenopptakelseskommisjonen. ARKIVFOTO: EIVIND PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Jeg vil ikke fortelle noe beløp, men nøyer meg med å si at jeg i en alder av 62 år aldri har hatt så mye gjeld, sier Svein Kristiansen til Dagbladet i en pause i tingretten.

Han og kona Turid står i jovial passiar med sønnen under tett oppsyn av to vakter fra Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Ila hver tredje uke De har stått last og brast med sønnen etter voldtektene og drapene på de åtte og 10 år gamle jentene, som ble funnet 19. mai 2000.

De har besøkt sønnen hver tredje uke siden forvaringsdommen, siden 2002 på Ila i Bærum.

Han har hele tiden benektet skyld. Jan Helge Andersen innrømmet skyld, og fikk 19 års fengsel. 

 TAR REGNINGENE:  - I en alder av 62 år har jeg aldri hatt så stor gjeld, sier den drapsdømtes far Svein Kristiansen. ARKIVFOTO: EIVIND PEDERSEN/DAGBLADET.
TAR REGNINGENE: - I en alder av 62 år har jeg aldri hatt så stor gjeld, sier den drapsdømtes far Svein Kristiansen. ARKIVFOTO: EIVIND PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer