- Advokatvakt løser ikke problemene

Kommunalminister Erna Solberg (H) er positiv til å opprette en fast advokatvakt for asylsøkere, men tviler på om det løser hele problemet med shopping av asylklienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hun er også skeptisk til å avvikle ordningen med stykkprisbetaling for asylklienter, slik mange har gått inn for. Staten betaler honorar for et fast antall timer per klient, og det har ført til at noen advokater tjener godt på å ta mange asylsaker og bruke kort tid på dem.

Både UDI-sjef Trygve G. Nordby og Advokatforeningen tar til orde for faste advokatvakter som sitter på Gardermoen og tar seg av flyktninger og asylsøkere når de kommer til landet. Dette systemet hadde man tidligere.

Strakstiltak

- Fast advokatvakt er et mulig strakstiltak før vi har fått en full gjennomgang av ordningen med asyladvokater. Men det er ikke sikkert at det løser alle problemene, sier Erna Solberg til NTB.

Når det i dag kommer asylsøkere til Norge, får de henvist en advokat som UDI har på sin liste, men det kan ta flere uker før de får en samtale. I dette tomrommet er det noen advokater som oppsøker asylmottakene og «shopper» klienter. Advokatfullmektig Terje Tune skaffet seg alle sine klienter ved å verve dem.

En fast vaktordning innebærer at asylsøkerne får advokathjelp umiddelbart og at det ikke blir noen opphoping av saker på enkelte advokater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer