- Æ spyr. For noen drittsekka

Kvinne filmet måkefangst i Tromsø. Nå etterlyser politiet to berusede menn.

DYREMISHANDLING: En kvinne ble vitne til en måke som ble tvangsforet i Tromsø sentrum. Video: Privat. Vis mer
Publisert

Kebabmåser er et negativt slanguttrykk i Tromsø for måker (østlandsk) som «invaderer» sentrumsgatene på jakt etter matrester folk kaster fra seg.

For to uker siden var en kvinne (26) på vei hjem fra jobb vitne til at en av Tromsøs måker ble fanget og tvangsforet i Kirkeparken midt i sentrum.

Klokka var bare rundt 19 i fullt dagslys en fredag.

Nå vil politiets dyrekrimenhet ha en prat med to unge menn om dyremishandling, og ber om tips:

«For et par uker siden mottok politiet en video av en mann som mishandler en måse i Kirkeparken. Videoen viser at mannen holder måsen fast og stapper mat ned i halsen på den», skriver politiet på sin Facebook-side.

Rundt 20 mennesker var i parken da det skjedde. Kvinnen på vei hjem fra jobb satt ti meter unna og filmet.

Det er henne selv som har lagt kommentartekst på videoen Dagbladet har fått tilgang til: «Æ spyr. For noen drittsekka».

Åpner nebbet og presser ned mat

Hun forteller hvordan hun selv opplevde situasjonen i Kirkeparken fredag 2. juli:

- Jeg satt med ei bok. Så kommer to karer mellom 20 og 30 år, småfulle og med en pose med noen øl. Jeg hørte at de pratet sånn ca. lokal dialekt, jeg kjente dem ikke, sier hun til Dagbladet.

- De strødde brødbiter og mat på bakken, åpenbart for å trekke til seg måker. Så får han ene tak i en av dem, holder den fast med den ene handa, og åpner nebbet og presser ned maten i halsen på fuglen med den andre, sier hun og fortsetter:

- Og han andre karen filmer og flirer.

Paniske, fæle skrik

- Hvordan reagerte fuglen i skrustikka?

- Det kom paniske, fæle skrik. Dette var dyremishandling, sier kvinnen etter at politiet nå etterlyser tips om de to mennene.

Det varte fem-seks minutter. Fuglen kom seg unna da han som holdt og tvangsforet skulle skifte tak.

Kvinnen gikk fra parken og ringte politiet direkte på veien videre hjem. Hun var ikke der da politipatruljen kom. Det var ikke de to etterlyste mennene heller.

FREKKE: Vi har hørt (og for så vidt opplevd selv) at måkene er ekstra frekke i år. Sjekk hvordan det gikk da vi satt oss ned med McDonalds-mat på Aker Brygge i Oslo. Foto: Helén Skogstad Klipp: Angelica Martinsen Vis mer

Stygge kommentarer

Videoen skapte mye og «stygg» oppmerksomhet da historien om tvangsforingen ble kjent gjennom avisa Nordlys to dager etter. Kvinnen fikk «huden full» i kommentarfeltene for ikke å ha kontaktet politiet.

- Det var nettopp det jeg gjorde. Men det kom ikke fram i avisa, sier kvinnen, som derfor vil være anonym denne gangen.

Dyrevernsorganisasjonen NOAH politianmeldte også saken dagen etter at den ble kjent gjennom Nordlys.

- Du anslår at det var rundt 20 mennesker i parken da det skjedde. Hvordan reagerer du på at ingen grep inn?

- For egen jobber jeg med psykisk helse. Sånn sett har jeg fått med meg ekstra lærdom om ikke å virke provoserende på berusede folk jeg ikke kjenner. Så min ryggmargsrefleks var å kontakte politiet direkte.

GLUPSK: Denne måkearten har en helt spesiell diett. Har du sett en mer glupsk måke? Video: Wildlife Trust of South and West Wales. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Har alltid vært her

- Hva er ditt forhold til måker, også kalt kebabmåser, i Tromsø by?

- Jeg har alltid bodd i Tromsø, og er vant til at de alltid har vært her. Det er godt mulig at det er flere av dem i byen nå. De hekker her.

- Så lenge jeg kan huske har det vært forbudt å skade eller rive ned reir. Og noen av måseartene er fredet, blant annet krykkje.

- Nei, det som skjedde i parken er ikke greit. Det er dyremishandling, sier øyenvitnet bestemt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer