OMSTRIDT: Aelita Andre er avbildet foran sine egne bilder som vises under Art Melbourne 2010-utstillingen. Kunstneren er tre år gammel og strever ennå med å knytte sine egne skolisser, men hun har allerede rukket å få vist fram sine bilder over hele verden.  Foto: REUTERS/SCANPIX
OMSTRIDT: Aelita Andre er avbildet foran sine egne bilder som vises under Art Melbourne 2010-utstillingen. Kunstneren er tre år gammel og strever ennå med å knytte sine egne skolisser, men hun har allerede rukket å få vist fram sine bilder over hele verden. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Aelitas (3) bilder selges for 150 000 kroner

Maleriene vises av de store galleriene over hele verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): En tre år gammel australsk jente har vært en av de heteste diskusjonstemaene i kunstverden det siste året.

Kanskje ikke så rart, da Aelita Andre etter sigende begynte å male før hun kunne gå og hadde sin første utstilling før hun var fylt to år.

I alder av tre år, har hun allerede solgt flere enn 30 malerier og opparbeidet seg et solid navn i hjemlandet.

Aelitas abstrakte ekspresjonistiske verk er svært omdiskutert.

Det samme er hennes foreldre, kunstnere Nikka Kalashnikova og Michael Andre, som beskyldes både for å lage hennes malerier og for å utnytte et lite barn til å tjene penger.

Ville vise fram bildeneDet var et galleri i Melbourne som først viste fram Aelitas malerier, ifølge Sydney Morning Herald.

Brunswick Street Gallery hadde tidligere vist fram fotografier av Aelitas mor, Nikka, og det var hun som ba galleriets direktør Mark Jamieson om å ta en kikk på bilder av en annen og ukjent kunstner.

Jamieson likte det han så og tok inn noen av verkene i en gruppeinnstilling som skulle presenteres for publikum i november 2008.

Det var først etter at invitasjonene til utstillingen var trykket, at han oppdaget at den kommende debutanten var bare 22 måneder gammel, og Nikkas datter.

- Jeg ble sjokkert, og for å være ærlig litt flau, sa Jamieson i et intervju med Sydney Morning Herald i fjor.

Han bestemte seg likevel for å gjennomføre utstillingen.

- Galleriet har som mål å støtte ferske kunstnere, men vi har vel ikke tenkt at de skal være så unge. Det er uansett vanskelig å bedømme abstrakt kunst, utdypet han.

Havner i Hongkong-samlingAelitas foreldre påpeker at det aldri har vært meningen å forlede verken Jamieson eller resten av kunstverden.

- Men vi ville at hennes malerier skulle bli vurdert uavhengig av hennes alder, sier moren til The Age.

Treåringens verk har i senere tid blitt vist over hele verden.

En av disse, «Russian Mir Space Station in Cherry Blossom», ble nylig solgt til en samler i Hongkong for i overkant av 150 000 kroner.

- Jeg ser ikke andre barn gjøre det Aelita gjør. Men kanskje andre barn også kunne bli like gode som Salvador Dali, hvis ikke deres foreldre insisterte på en tradisjonell utdanning. Vi gir barnet vårt profesjonelle verktøy og oppfordrer hun til å male, sier faren Michael Andre i intervju med det australske bladet The Essential Baby.

Foreldrene forteller at de pleier å gjøre klar lerret for datteren med de karakterirske og sterke fargene, for så å jobbe videre med henne for å sette et mer personlig preg på bildene.

MANGE BESKYLDNINGER: Aelitas foreldre har blitt sterkt kritisert for å utnytte sitt barn til å tjene penger. Det diskuteres også hvorvidt bildene kan kalles Aelitas egne, da foreldrene står for mesteparten av produksjonen. Foto: REUTERS/SCANPIX
MANGE BESKYLDNINGER: Aelitas foreldre har blitt sterkt kritisert for å utnytte sitt barn til å tjene penger. Det diskuteres også hvorvidt bildene kan kalles Aelitas egne, da foreldrene står for mesteparten av produksjonen. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer