DREPT: Kvinnens ektefelle Tanveer Abbas ble drept på denne eiendommen som hennes tiltalte foreldre eier. Foto: KHAN FAROOQ / PRIVAT
DREPT: Kvinnens ektefelle Tanveer Abbas ble drept på denne eiendommen som hennes tiltalte foreldre eier. Foto: KHAN FAROOQ / PRIVATVis mer

- Ære er at jenta skal gifte seg med en partner som foreldrene bestemmer

Datteren i trippeldrapssaken forklarte seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag startet rettssaken mot et norsk-pakistansk ektepar og mannens bror, som er tiltalt for tre drap i Pakistan. Blant de drepte er ekteparets svigersønn, Tanveer Abbas.

Datterens svoger og svigerfar er de to andre drepte. 

Datteren anmeldte sine foreldre da hun fikk beskjed om at ektefellen var skutt og drept i hennes foreldres hus i Pakistan, og hun er den første til å forklare seg i saken.

- Flyttet til Pakistan i ung alder Det var en gråtkvalt kvinne som møtte opp i Oslo tingrett i dag. Kvinnens bistandsadvokat, Monica Lindebeck, hadde bedt om at kvinnen skulle forklare seg uten de tiltalte til stede.

Den fornærmede kvinnen som ble enke etter at hennes ektefelle ble drept i Pakistan, oppga at hun bor på hemmelig adresse i Pakistan. Etter Dagbladets opplysninger frykter politiet for livet hennes

- Jeg er født i Norge, men foreldrene mine ville at vi skulle gå på skole i Pakistan. Vi flyttet dit og jeg gikk på skole der fram til sjette klasse, sa enka i retten da aktor spurte om hun kunne fortelle litt om barndommen sin.

- Jeg begynte på ungdomsskolen her i Norge. Det var utrolig vanskelig å lære seg norsk, og jeg føler at jeg fortsatt ikke klarer å snakke helt flytende. Vi synes ikke det var noe bra at de tok oss med til Pakistan.

- Jeg hadde ikke venner på ungdomsskolen. Jeg hadde et lite sosialt nettverk og følte meg ensom. Men på videregående skole fikk jeg etter hvert noen venninner.

- De skulle bestemme - Hvordan var forholdet til foreldrene dine på videregående? 

- Jeg fikk lov til å være med venninner og gjøre andre aktiviteter. Men jeg fikk ikke lov til å bestemme hvem jeg skulle gifte meg med, sa enka.

Hun fortalte at det oppsto krangler hjemme da hun begynte å fortelle om sin interesse for Tanveer Abbas.

- De ville ikke lytte til meg hvis jeg begynte å snakke med dem om Tanveer. 

- Hvordan var det å ta egne valg hjemme?

- Jeg fikk ikke lov til å bestemme noe selv.

Far ble kalt Hitler i familien Aktor spurte også kvinnen ut om familieforholdene i Pakistan og hvilken status foreldrene hennes har i det pakistanske miljøet. 

- Faren min ble kalt for Hitler. Han hadde makt og bestemte det meste, og hadde høy status både her i Norge og i Pakistan.

- Hva synes du om ære blant pakistanere?

- Det kan du spørre foreldrene mine om. De vet visst hva ære betyr bedre enn meg.

- For dem er ære at jenta skal gifte seg med en partner som foreldrene bestemmer, mens guttene kan gifte seg med hvem de vil. 

- Hvordan kan kvinnen miste æren?

- Foreldre tenker bare på hva andre skal si, og ikke på sine egne barn. Det er det eneste de tenker på.

- Hvordan redder man æren ved å drepe noen?

- Man redder ikke æren ved å drepe noen.

- Hvorfor gjør man det da?

- Fordi de ikke har andre løsninger. Jentene blir ikke hørt rett og slett.

Overførte 24 000 kroner Samme dag som politiet fikk anmeldelsen fra den fornærmede datteren, viser overvåkningsbilder fra en Forex-bank i Oslo at den tiltalte faren og et annet familiemedlem overfører 400 000 pakistanske rupi til en politimann i Pakistan.

Beløpet tilsvarer om lag 24 000 norske kroner og ble fordelt på tre overføringer.

Politiet tror pengene skal ha blitt formidlet videre til den eldste broren som de mener skal ha utført selve drapene.

Blir beskyldt for drapene Hvordan er forholdet ditt mellom deg og din søster?

- Det er veldig dårlig. 

- Hvorfor er det dårlig?

- Hennes ektemann skylder på meg over at han mistet sine brødre og sin far. Men det er jo foreldrene mine som har utført drapene. 

Hennes søsters ektemann var storebroren til Tanveer Abbas og er også broren til morderen.

Kvinnen forklarte seg videre om at den tiltalte faren har mishandlet både henne, hennes søsken og sin kone. De skal ha blitt slått i Pakistan, men mishandlingen skal ha fortsatt da de kom til Norge.

- Broren min fikk alltid mer penger enn meg og min søster, og vi ble slått da vi spurte om mer penger. Han pleide også å banke opp moren min, men etter hvert så sluttet han med det.

På hemmelig besøk i Pakistan Kvinnen skal ha møtt ektefellen, som også er hennes fetter, i forbindelse med et familiebesøk i Pakistan.

Ifølge aktor var kvinnens familie imot den drepte ektefellens familie, til tross for at er i slekt med hverandre. Paret skal ha utviklet et hemmelig forhold og giftet seg i skjul. Den drepte svogeren skal ha hjulpet til med vielsen, ifølge påtalemyndigheten.

En stund skal det bare ha vært den nærmeste familien som visste om ekteskapet, og familien hadde forsøkt å få ektefellene til å skille seg.

Mens de tiltalte dro på pilegrimsreise til Mekka, dro datteren alene til Pakistan og bodde på et hotell i Gujrat sammen med ektefellen.

Dette ble oppdaget av familien i Pakistan, og i mai, noen dager før drapet, fikk hele storfamilien i Pakistan vite om ekteskapet. 

Ifølge aktor Guro Svensson Bull er det eldstebroren til de drepte brødrene i Pakistan som er skytteren i saken. Han forvaltet formuene og eiendommer i Gujrat som tilhører det tiltalte ekteparet. 

Det er også en bakgrunnskonflikt i saken, hvor skytteren og hans brødre har vært uenige om noen jordeiendommer i Pakistan.

Til Dagbladet har den fornærmede kvinnen forklart at det er et problem ved den pakistanske kulturen.

ÆRESDRAP: To av drapene skal ha blitt utført på denne eiendommen som den tiltalte onkelen eier. Foto: KHAN FAROOQ
ÆRESDRAP: To av drapene skal ha blitt utført på denne eiendommen som den tiltalte onkelen eier. Foto: KHAN FAROOQ Vis mer