Æren eller livet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Saddam Hussein har svart et ubetinget ja til FNs strengt spesifiserte krav om nye våpeninspeksjoner. Allerede mandag ventes de første våpeninspektørene å være på plass i Irak. Diktatorens aksept er gledelig, men verden er ikke mye lenger fra en krig av den grunn. Det er nå alvoret begynner. Alle, også USA, forventet at Irak ville godta FN-resolusjonen. Men fra mandag av skal Saddam Hussein samarbeide med FNs våpeninspektører i praksis. FN-resolusjonen er klar, og USAs fortolkning knallhard. Saddam Hussein må legge seg paddeflat for verdenssamfunnets inspeksjoner. Ethvert brudd, lite eller stort, er tilstrekkelig for å overbevise den amerikanske administrasjonen om at bruk av makt er nødvendig.
  • I mellomtida fortsetter den amerikanske styrkeoppbyggingen i Persiabukta. Posisjoneringen for et Irak uten Saddam Hussein er allerede i gang. Den kurdiske opposisjonen i Nord-Irak mobiliserer og søker samarbeid med andre opposisjonskrefter mot Saddam. Iraks naboland forbereder seg til krig, og de internasjonale oljeselskapene kniver om å komme i best mulig posisjon til å erobre biter av den enorme oljesektoren i et Saddam-fritt Irak. Forberedelsene til et nytt regime i Bagdad stoppes ikke av et foreløpig ja til FN fra Bagdad.
  • Presset ligger på Saddam Hussein. Legger han seg flat, overlever han. Men vi har fortsatt vanskelig for å tro at Saddam er i stand til å tilfredsstille USAs krav til samarbeid. Mistroen til Saddam synes uoverstigelig i Washington. Regimeendring i Bagdad er stadig USAs uttalte mål. Det er også verdt å lytte til arabiske kommentatorer. De understreker at Saddam ikke kan møte FN og USAs krav med æren i behold. Spørsmålet er om Saddam velger æren eller livet. Svaret får vi de nærmeste ukene, eller seinest utpå nyåret en gang. Da skal FNs våpeninspektører rapportere til Sikkerhetsrådet. Men et liv uten ære er et vanskelig liv, særlig i Midtøsten.