Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Æresdoktoren

Navn: Jan Erik Vold Alder: 60 Yrke: Poet og folkeopplyser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vet, du, sier Jan Erik Vold nesten før vi får gratulert ham med dagen: - Vet du hva Rolf Hofmo gjorde? I perioden 1945- 65 bygde han 68 svømmehaller, 292 samfunnshus, 58 idrettshaller og 3757 idrettsanlegg. Det skjedde i etterkrigstidas Norge, lenge før vi hadde funnet olje. Det er Rune Slagstad som først hevdet det, og jeg er helt enig: Som nasjonsbygger var Rolf Hofmo på linje med Einar Gerhardsen. Han skjønte at folk trenger å røre på seg.

Og hva gjør vi i dag? Samtidig med at Vestkantbadet, etter en del ildsjelers

utrettelige kamp, gjenåpnes etter sju lange og tørre år, legger Oslo kommune ned badene på Bislet, Sagene, Sogn, Holmlia og Nordtvedt. Dette er det mest eklatante bevis for at dagens politikere er inkompetente og har mistet enhver sans for hva som tjener samfunnets interesser. Den ansvarlige i Oslo kommune for park og idrett, Ida Fossum Tønnesen, bør øyeblikkelig ta sin hatt og gå. Og så maler de trikkene i tigerfarger, gul og oransje. Vet de ikke at Oslos farge er lyseblå og at Oslo-flagget er lyseblått?

Æresdoktoren har gitt ut 17 dikt- og åtte essaysamlinger, skrevet hundretalls avisartikler, hvorav mange har handlet om Bislett som skøytearena. Men har han gått på skøyter selv?

- Jeg hadde kanadiske lengdeløpsskøyter for sprint. De var korte i stålet og passet rundingen oppe i Stensparken, som måler 165 meter, helt perfekt. Der gikk vi til ryggen var blå og tærne likeså, når vi ikke spilte bandy eller ishockey på Svartkulp eller de andre vannene rundt Sognsvann. Alt dette kan du lese om i min diktsamling «En sirkel is» som bare handler om skøyter.

Jan Erik Vold blir den tredje nordmann som blir kreert til æresdoktor ved Universitetet i Oslo. De to andre er Thor Heyerdahl og Helge Ingstad. Blant utlendingene finner vi Theodore Roosevelt, Niels Bohr og Winston Churchill. Vold er litt skuffet over at han og de 12 andre som skal vandre opp Universitetets aula, ikke må ha hatt, slik som i Amerika eller til nød en flosshatt. Selv har han engelsk grunnfag og norsk mellomfag fra Det Kongelige Fredriks. Ellers har han studert i Uppsala, Pisa og Santa Barbara.

Han har trukket «glemte» forfattere som Sverre Udnes, Ernst Orvil, Sigurd Bodvar, Gunvor Hofmo, Kate Næss og Gunnar Larsen fram i lyset. Han har gitt ut Cornelis Vreeswijks samlede dikt. Han får det til å swinge som en Coltrane når han leser egne dikt, som han har gjort på sju CD-er.

På mandag klokka 11 kan han oppleves når han synger sitt ferske svømmehallsdikt om tilstanden i Oslo, til melodi av «Når kastanjene blomstrer» i Vestkantbadet.